Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Застрахователен завой

Петък, 08 Юли 2016 / Общество
4193
  • Проблемът е в изискването за дерегистрация на превозни средства без активна застраховка

 

„Гражданска отговорност“ може да стане срочна 

 

Задължението за плащане на пълна годишна застраховка „Гражданска отговорност“ от собственици на сезонни моторни превозни средства като мотори и каравани, може да отпадне. Депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок са внесли в парламента спешна промяна на Кодекса за застраховането, която да удовлетвори исканията на мотористите и собствениците на кемпери, съобщи БГНЕС.

Според тях всеки ще може да решава за колко време да сключва гражданската отговорност - месец, два, три или колкото прецени, че ще се вози с мотора или ще пътешества с кемпер и каравана.

През пролетта собственици на двуколесни превозни средства няколко пъти протестираха заради законови промени, които предвиждат автоматична дерегистрация на всички превозни средства без задължителната застраховка. Това ги принуди да плащат застраховка за цялата година, въпреки че ползват моторите или караваните само през летния сезон.

Сега депутатите ревизират собствените си законови промени с аргумента, че „съществува риск от голям обем дерегистрации в края и автоматични регистрации в началото на новия сезон на сезонните превозни средства”.

По данни на Пътна полиция, само регистрираните в България мотоциклети надхвърлят 150 000. Това, от една страна ще създаде неудобство на ползвателите на този вид превозни средства, а от друга – ще натовари безсмислено администрацията на МВР и Гаранционния фонд, смятат вносителите на предложението.

По време на дебата през пролетта застрахователният бизнес се обяви против връщането на срочните застраховки с аргумента, че не може да се контролира кой кога ще кара мотора си и дали няма да причини инцидент без да е застрахован.

Според действащите вече промени глобята за несключена задължителна застраховка спада от 400 на 250 лева за физическо лице, но регистрацията на превозното средство ще се прекратява служебно.

 

Вижте още:

Рев на мотори пред парламента

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

застраховка

Street of Art

Фламенко метъл в София през октомври

Четвъртък, 18 Август 2016 / Под прожектора
Виртуозните китаристи Ben Woods и Thomas Zwijsen ще свирят у нас за трети път   Китаристите Ben Woods и Thomas Zwijsen ще изнесат акустичен концерт в София на 23.10.2016 г в Клуб Три Уши. Виртуозите представят своите варианти на песни на Iron Maiden, Black Sabbath, Judas Priest, UFO, Eu [...]

Африка в косите

Петък, 06 Януари 2017 / Стил
Колекцията прически на Лиза Фарал, която отдава почит на африканската култура   Когато става въпрос за прически и коафьорско изкуство, Лиза Фарал е една от най-добрите. Колекцията й Armour спечели първо място в 3 категории на The Black Hair Awards и беше един от финалистите на престижн [...]