Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Марк Твен дава съвети и на момичета

Четвъртък, 20 Юли 2017 / Под прожектора
460
  • изд. Лист

„Съвет към малките момичета” излиза за първи път у нас 150 години след издаването си

 

Титанът на остроумията Марк Твен дава съвети на момиченца.Който познава творчеството на прочутия писател, с основание подозира някаква клопка зад подобно изказване. Авторът на „Приключенията на Том Сойер” я залага през 1865-а, когато написва кратката си история „Съвет към малките момичета”. Капанът щраква две години по-късно с публикуването й и в него падат не само образцови и палави момиченца, но и техните братя, родители, баби, учители, съобщават от издателство „Лист“.

В него шегобиецът Марк Твен от все сърце дава „съвети” от рода на: да полеете малкия си брат с вряла вода, вместо да го мъмрите или замеряте с кал или пък да пристъпвате към бойни действия със стари хора, чак след като те са започнали първи.

Ясно е, че единствената употреба на подобни препоръки е за развеселяване и за нищо друго!

Досега „Съвет към малките момичета” не е излизал в България. Заслугата за появата му 150 години след първото му издание в САЩ е на „Лист”. Амбициозното издателство я пуска в поредицата си „Детски шедьоври от велики писатели” и така отдава почит на автора и творбата му. Преводът е дело на изтъкнатата преводачка Невена Дишлиева-Кръстева, а илюстрациите – на Капка Кънева. Те са осъществени с техниката на хартиената пластика и са не по-малко остроумни от текста. Така българската художничка става съавтор на Твен.

Когато му хрумва да съветва момиченцата, Марк Твен е на трийсет и вика музата с тютюнев дим. Пуши поне по 300 пури на месец и никотинът вдига неимоверно работоспособността му. Поне така разказва в една анкета, правена седемнайсет години по-късно сред интелектуалци във връзка със стимулантите на творческата им дейност.

В началото на 60-те години на XIX век обаче Марк Твен все още не минава за интелектуалец. Името му също не е това, с което един ден ще разсмива целия свят. По онова време той е просто Самюъл Лангхорн Клемънс, както са го кръстили родителите му. Околните го признават за кадърен, но кадърен като лоцман, а не като разказвач.

 

 

 

Именно на кораб по Мисисипи бъдещият прочут писател 4 години изкарва парите си. Взира се напрегнато в плитчините на великата река и от време на време се провиква: “Mark Twain!”. С този възглас моряците предупреждавали за опасно спадане на водите до минимума, необходим за речното корабоплаване. Години по-късно Самюъл ще го вземе, за да подписва с него разказите си, публикувани в притурките на различни вестници. Освен него използва и псевдонимите Джош и Томас Джеферсън Снодграс. Mark Twain обаче надделява. Вярното произношение е Марк Туейн, но у нас от десетилетия го произнасяме Твен – по руски начин. Според литературоведите Клемънс за пръв път се подписва като Марк Твен на 2 февруари 1863-та под кратък пътепис. Първите му разкази са вдъхновени точно от приключенията по Мисисипи.

Твен работи като лоцман от 1857-а до избухването на Гражданската война през 1861 година. Понеже печели добре, убеждава по-малкия си брат Хенри също да стане лоцман. По-късно ще се обвинява цял живот. Защото Хенри загива на 21 юни 1858 г. при експлозия на парахода „Пенсилвания”, на който плавал.
Твен сънувал смъртта му месец по-рано и след трагедията се насочва към парапсихологията и става един от първите членове на Обществото за парапсихологически изследвания. Още едно явление бележи съдбата на Марк Твен. Феноменът е с космически произход и оставя диря в небето на всеки 75 години.
“Дойдох с Халеевата комета през 1835 г. Следващата година тя идва отново и очаквам да си отида с нея. Ще бъде най-голямото разочарование в живота ми, ако не си отида с Халеевата комета. Всевишния без съмнение е казал: “Ето две необясними явления; дойдоха заедно, трябва и да си отидат заедно” – казва писателят през 1909-а . Предсказанието му се сбъдва – на 21 април 1910, ден след най-близкото преминаване на кометата край Земята, Марк Твен умира от сърдечен удар в имението си в Рединг, щата Кънектикът.

 

Само фактиРоден в град Флорида, щата Мисури на 30 ноември 1835, две седмици след приближаването на Халеевата комета.

Баща му е адвокат, мирови съдия и робовладелец. Твен е шестото от общо седем деца. Само трима от братята и сестрите му оцеляват.

През 1848 г. Твен започва работа като печатарски работник. През 1851-а, започва да пише статии и хуморески за вестник “Ханибал Джърнал”, който е собственост на единия от братята му. Когато става на 18, Твен напуска вестника и работи като печатар в Ню Йорк, Филаделфия, Сейнт Луис и Синсинати. През вечерите се самообразова в обществените библиотеки. На 22 години се завръща в Мисури и започва да работи като лоцман по река Мисисипи.

Исая Селърс е моряк, който пръв използва псевдонима Марк Твен. След смъртта му Самюъл Клемънс го взима.

Първият голям успех за Марк Твен идва с написването на разказа “Джим Смайли и скачащата му жаба”, публикуван в “Сатърди Прес” (Ню Йорк), на 18 ноември. Година по-късно Твен пътува за Сандвичевите острови (Хаваите) като репортер за “Сакраменто Юниън”. Тези пътувания стават основа на първите му публични беседи.

Близък приятел е с изобретателя Никола Тесла.

Марк Твен има три патента – едно от изобретенията е заместител на тирантите, а другото - историческа игра с любопитни факти. Най-голям търговски успех има самозалепващият се албум за изрезки (изрезките само трябвало да се намокрят, преди да се залепят).

 

Вижте още:

Вдовицата и папагалът

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Марк Твен, детска книга, Съвет към малките момичета

StreetInside

Убийците на любовта

Неделя, 31 Март 2019 / Към себе си
Какво се случва, когато любовта си отиде?   Малко са двойките, които имат сериозни съмнения, че бракът им може да рухне, когато пристъпват към брачния олтар. Красотата на венчавката, брачните обещания, захласнатите погледи на приятелите, ни карат да се усещаме сигурни и изпълнени с вяра [...]

Какво прави една връзка успешна?

Събота, 11 Март 2017 / Към себе си
Отношенията ни зависят от това, което ние искаме, но никога не зависят само от нас     Връзките са сложно нещо, защото в тях нещата не винаги зависят само от нас. Много често се оказваме в ситуация, в която правим всичко възможно, за да се получат нещата, но накрая всичко завършв [...]