Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Рев на мотори пред парламента

Сряда, 13 Април 2016 / Общество
4278
  • БГНЕС

 

Хиляди мотористи се събраха на жълтите павета, за да  напомнят за обещанието да се въведе срочна застраховка „Гражданска отговорност“.

 

Членове на мотоклубове от цялата страна се събраха днес пред парламента, за да напомнят на депутатите за обещанието за връщане на възможността на срочна застраховка „Гражданска отговорност“. През миналата седмица представители на мотористите се срещнаха с депутати от мнозинството, но получиха единствено обещанието превозните средства, които в момента не са застраховани, да не се отписват веднага от КАТ. Причината за това обаче е, че в момента системите на Гаранционния фонд и контролните органи не са свързани и „санкцията“ за липсата на задължителната застраховка няма да може да проработи.

Днес с мощен рев на мотори на жълтите павета те напомниха на властта, че очакват решение на проблема. Основната причина за искането е, че поне в трите най-студени месеци на годината двуколесните превозни средства не са в движение.

"Този митинг не е политически, ние с политика не се занимаваме. Ние защитаваме нашите права, нашите искания. Ако не го постигнем, след 2 месеца пак ще сме тук", обещаха мотористите и нарекоха решението за целегодишна застраховка "държавен рекет в полза на застрахователни компании".

 

 

Застрахователният бизнес обаче е против връщането на срочните застраховки с аргумента, че не може да се контролира кой кога ще кара мотора си и дали няма да причини инцидент без да е застрахован.

„Застраховката защитава интересите на пострадалите лица при пътнотранспортни произшествия. Няма как отговорност за причиняване на пътнотранспортно произшествие да се носи само през определен период от годината, след като водачът разполага с моторното превозно средство целогодишно и може да го използва във всеки един момент”, обявиха в своя позиция от Асоциацията на българските застрахователи. От организацията посочват, че щетите, причинени от мотоциклетисти през есенно-зимния период представляват значителна част от всички такива щети. През есенно-зимния период на 2013 щетите са били 25,58% от всички щети, следващата зима - 30,91% и през отминали есенно-зимен период – 26,09%.

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Гражданска отговорност, мотористи, протест, митинг, парламент

Street of Hope

Договор за поведение

Събота, 20 Октомври 2018 / Родители
Как родителите и децата могат да се справят с правилата и изпълняването на домашните задачи?   Родителите, чиито деца имат определени образователни затруднения, свързани със СИД, ХАДВ, дислексия и др., добре знаят колко много време и нерви може да отнеме свършването на проста задач [...]

Бащата възпитава момчето, но как да възпитаме бащата

Четвъртък, 02 Юни 2016 / Родители
  Има много причини той да не е готов за родителството и повечето от решенията са в ръцете на майката     Майката възпитава повече чрез емоцията и страха, докато бащата възпитава повече чрез изграждането на умения и авторитета. При едни нормални отношения в семейството посте [...]