Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Къде живеят лападундите и тънкофините

Вторник, 09 Юни 2020 / Под прожектора
356
  • Издателство Лист
  • Издателство Лист
  • Издателство Лист
1 / 3

Повестта на Андре Мороа увлича малки и пораснали деца

 

Вечеряли ли сте някога в Лапабург? А случайно да сте обикаляли из уличките на Клечоград? Знаете ли кои са крал Шкембан, професор Благофин и президентът Крамолин? А децата ви знаят ли? Сега е моментът да ги пратите на пътешествие из долната земя, родена във въображението на големия френски писател Андре Мороа.

Тези дни издателство „Лист“ пусна юбилейно издание на блестящата му повест „Лападунди и тънкофини“, с което отбелязва 90 години от създаването на творбата и 40 години от първата ѝ поява в България. Използвани са преводът на Анна Сталева и илюстрациите на Тоня Горанова, познати и обичани от първото издание. Специално за юбилейното Тоня Горанова оцвети чернобелите рисунки и създаде нови творби.

Историята в книгата се заплита около приключенията на братята Едмон и Тиери Дубъл в кралствата на дебеличките и дружелюбни лападунди и кльощавите, но раздразнителни тънкофини. Когато момчетата попадат с ескалатора в долната земя, Лападундите и Тънкофините са на ръба на войната. Могат ли да я избегнат и каква роля играят двамата братя – ще разберете от 142-те страници на богато илюстрираната книга.

Тя ще е сред акцентите на издателство „Лист“ на предстоящия панаир на книгата пред НДК, а до края на юни се предлага с 30 процента отстъпка на сайта www.listpublishing.bg.

В тази пълна с радост и любопитни случки история познавачите на творчеството на Андре Мороа откриват и втори пласт – за съперничеството между Франция и Германия преди век. Финалът на книгата, писан преди 90 години, пък сякаш е предсказание за днешните времена, когато границите между държавите все повече остават само на хартия и хората пътуват свободно. Знаменателна е речта на господин Върлин, произнесена на площада на Постещите в навечерието на изборите:

Лападунди и тънкофини трябва да образуват занапред само една нация – заяви той. – Защо да поддържаме варварските различия по тегло и обиколка на талията? Прав си, ако си под петдесет кила, и крив, ако си над петдесет? Такава ли е вашата политика? Но не и моята. Вижте горноземците! Няма ли там парламенти от тънкофини, председателствани от лападунд? Моряци лападунди, щастливи с жена тънкофина? Нека последваме примера им. Да основем нова сила, която ще бъде непобедима, защото ще бъде само една: Съединените щати на долната земя.

 

Вижте още:

Марк Твен дава съвети и на момичета

Вдовицата и папагалът

Как малкият Клаус стана Дядо Коледа

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Книги, книга, Издателство Лист, Андре Мороя, лападунди, тънкофини

StreetView

Ще изчезне ли снежната шапка на Алпите

Събота, 18 Февуари 2017 / Места
Покривката ще намалее с 30% дори покачването на глобалните температури да бъде овладяно   Във всяка от държавите, през които преминава, планината има различно име, или по-скоро произношение - Alpi на италиански, Alpen на немски, Alpes на френски… Алпите са най-голямата пла [...]

Скалният параклис "Света Петка" в град Трън

Понеделник, 19 Февуари 2018 / Места
Много хора посещават това място, защото вярват в лечебните му сили   Казват, че светите места са трудно достъпни и само вярващия стига до тях. Едно от тези места е скалният параклис в град Трън, а негова покровителка е Св. Петка – Параскева Българска. Параклисът се намира на мал [...]