Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Развиват пещерния туризъм в Родопите

Събота, 21 Декември 2019 / Места
299
  • МРРБ
  • МРРБ
  • МРРБ
  • МРРБ
1 / 4

Три погранични проекта получават 3,5 млн. лева от оперативна програма 

 

Три проекта за развитие на пограничен туризъм, подобряване на достъпа до печери и опазването на прилепите ще получат 3,5 млн. лева по Програмата за трансгранично сътрудничество Гърция-България 2014-2020 г., съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

 

Първият е за развитие на минния туризъм в общините Мадан и гръцката Пилеа-Хортиатис и е на стойност над 1,4 млн. лв. С част от средствата ще се подобри достъпът до пещера „Шаренка“ край българския град. Една от атракциите в нея са восъчните фигури в естествен ръст на древни траки-миньори. През Бронзовата епоха те са добивали полезни изкопаеми в пещерата и са ги преработвали на място чрез специална пещ. С друга част от финансирането изоставен рудник ще бъде пригоден за туристически посещения. Планирано е в мината да има две изложбени помещения, в които да бъде подредена музейна експозиция. Ще бъде възстановена старата железопътната линия и по нея ще се движи минен влак.

По проекта ще бъде обновен и преоборудван единственият по рода си Музей на минното дело в Мадан. Неговата гордост е уникалната „Кристална зала – Родопски кристал“, която показва богатството и красотата на подземния свят с колекция от 581 минерала. Предвижда се още към музея да заработи информационен център. Основната идея на проекта е мините и кариерите в трансграничния българо-гръцки регион да се превърнат в привлекателни за туристите места.

 

По друг проект с малко над 1 млн. лв. ще бъде изготвена карта с местообитанията на прилепи по поречието на река Места и пещерите около Момчилград и Комотини в трансграничния регион между България и Гърция.  Партньори по проекта са Югозападен Университет "Неофит Рилски" и Солунският университет. Екипите ще търсят решение на предизвикателствата, пред които е изправен видът – увеличената употреба на пестициди в селското стопанство, които тровят прилепите, нарушаване на колониите им от хората, които изследват пещерите през зимата и др. Ще бъдат направени  проучвания, оценки и предприемане на съвместни мерки за опазване на значителни местообитания на прилепите не само в зоните на Натура 2000, но и в заобикалящите територии. Ще бъде създадена и база данни за състава на видовете и състоянието им в района на проекта, оценки на видовото разнообразие, активността и местообитанията на прилепите и потенциалните заплахи за вида.

 

Третият проект, финансиран от българска страна с 1,1 млн. лева, ще се развива туризма в района на общините Чепеларе и Просочани в Гърция. С част от средствата ще се обнови Музеят на родопския карст в Чепеларе, който е единственият музей на пещерите в Югоизточна Европа. Реконструирани са всички помещения на сградата, като е запазено функционалното им предназначение. Монтирана е нова декорация, имитираща карстова пещера с отливки, която е изключително впечатляваща и атрактивна. Обособено е помещение за сувенири. Пространството в централната зона на сградата е преустроено в мултимедийна зала. Изцяло обновено е и оборудването в музея - експонатите са разположени и аранжирани върху съвременни нови стъклени шкафове, изложбени маси, полици и витрини.

 

Вижте още: 

Селска разходка в Западните Родопи

Енергийни места: Гела

Триградското ждрело - сърцето на Родопите

Най-дълбоката пещера в България е Колкина дупка

Български пещерняци ще изследват солните пещери на Израел

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

пещери, прилепи, туризъм, природа, Родопи

StreetInside

Съзидателната визуализация

Четвъртък, 15 Юни 2017 / На предела
Както утвърждението, така и визуализацията е мощно средство  за преобразяване на нашата действителност   Успешното практикуване на визуализация, което изисква от практика (човек практикуващ) да усвои пет основни ключови момента, за да достогне до успешната й реализация. Но преди т [...]

Как „работи“ връзката с духовното

Понеделник, 26 Септември 2016 / На предела
Висшият аз – обяснение на каузалното тяло чрез висшите съзнания   Висшият аз, духът, или висшето съзнание, каквото и наистина да разбирате под това, може да се обясни чрез лесен за разбиране модел, който може да опише защо някои събития се случват в живота и да даде отговор за тов [...]