Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Триградското ждрело - сърцето на Родопите

Четвъртък, 21 Април 2016 / Места
2092
  • StreetWatch

Пътуването е екстремно, но гледката си заслужава. А и само така можете да стигнете до Дяволското гърло

 

 

Преди няколко години избрахме да прекараме лятната си почивка на планина. Бяхме с бебе и кучета, затова  търсихме място, което да е подходящо за пътуване в тази ситуация, да има условия за малко дете, но и да е интересно.

Така решихме да отидем за няколко дни до язовир Доспат.

 

 

Градът е с население около 2300 души, предимно мюсюлмани и се намира се на 187 км от София. В самия град няма кой знае какво да се прави, но гледката към язовира си заслужава да отседнете в околността. Има няколко малки вилни селища, в които условията са прилични, а цените са до 50 лева на вечер за самостоятелно бунгало с две стаи и собствен санитарен възел.

 

 

На югоизток от Доспат се намират природните забележителности Триградско ждрело, Ягодинска пещера, пещера Дяволското Гърло, Чудните мостове, а по пътя преди тях може да види Римския мост над Сърнена река.

 

Първата ни цел – разходка до Дяволското гърло

 

Разстоянието е около 25 км, но се пътува със средна скорост от 30 км/ч. На места в ждрелото и с по-малко.

Ждрелото е изключително живописен пролом от мраморни скали, буквално надвиснали над Триградската река. Самата река влиза в пещерата Дяволското гърло и след това излиза като голям карстов извор. Общата дължина на ждрелото е 7 км, но същинската и най-екстремна част са около 2-3 км. На места пътят е направо под скалите и с широчината на една пътна лента, но с двупосочно движение. Разминаването с друг автомобил също е преживяване, а на места имаш чувството, че ще скочиш директно в реката.

 

 

Скалите достигат до 250 м, а самото ждрело е на надморска височина от 1450 м. В сърцето му е пещерата Дяволското гърло. В нея няма изящни скални образувания, но пък точно тук може да се докоснете до стихията на природата.

 

 

Входът на пещерата прилича на дяволска глава, а във вътрешността й има ревящ водопад. Най-популярното предание е, че именно през Дяволското гърло се спуснал Орфей в подземното царство на Хадес, за да търси любимата си Евридика.

Чудехме се дали ще ни пуснат с бебе, но тъй като влизането е само организирано и с водач, всичко беше наред.

 

 

Пещерата е пропастна и неразклонена. Водите на Триградската река се изливат в „гърлото” от височина 42 метра, като образуват най-високия подземен водопад на Балканския полуостров. Заради оглушителния грохот, който се създава, залата с водопада е наречена Бучащата зала. Тя е огромна - втората по големина пещерна зала в България.

 

 

Водачът разказва, че нищо, пуснато във водите в пещерата не излиза на изхода й.

Правени били и експерименти с дървесни трупи и различни други предмети, които потъват безследно в подземната река и още повече разпалват любопитството на хората. Опит с оцветители показва, че минава повече от час и половина, преди водата да измине краткото разстояние от единия до другия отвор, което поражда нови загадки за мащабите на системата от подземни реки.

 

 

Туристическият маршрут започва от изкуствена галерия, която отвежда до основата на водното течение и Бучащата зала. Следват 301 стъпала покрай ревящия водопад.

Интересни са и трите релефа, изсечени в скалите на пещерата. Първият от тях представлява дяволска глава, разположена близо до входа за посетители, малко преди слизането в Бучащата зала. Вторият е фигура на мъж в цял ръст, в античен стил, изсечена в камъка в Бучащата зала. На път към изхода може да се види малко изворче с издълбан миниатюрен олтар с фигура на Богородица.

 

 

Преживяването вътре си заслужава, но излизането по стръмните стъпала е истинско изпитание за човек, който не е в добра спортна форма.

Тъй като пещерата е туристическа атракция от 100-те национални обекта, в района има къде да се седне за храна и почивка. Цените са като за туристи, но много от продуктите в менюто са домашни.

 

 

Село Триград

 

А след като си починете, може да се разходите и до село Триград. Намира се на около 1,5 км от ждрелото. Тук на няколко метра една от друга може да видите църква и джамия, а хората са усмихнати и задружни, без значение от това кой в кой от храмовете влиза.

 

 

Ако сте в района за повече от ден, задължително се разходете до село Ягодина и площадката Орлово Око. Но имайте предвид, че до красивата гледка на върха се стига или със собствени усилия, или с високопроходим джип. За услугата да ви закарат местните искат 50 лева на курс.

 

 

 


На север от Доспат в близост до Сърница са природните забележителности Побит камък и Жабата, минава се през махалите Бардуче и Крушата.
На около 35-40 км от Доспат в посока Гоце Делчев са историческите паметници селата Лещен и Ковачевица, по пътя над село Любча може да се видят разкопки на Тракийски светилища. Крепоста на Деспот Алексей Слав е точно до стената на язовир Доспат в местноста Хисаря. От нея почти няма останки поради факта, че една част от каменните стени са използвани за построяването на къщите и укрепване на парцелите в тази част, а друга за построяването на самата язовирна стена.
Старата гранична застава при с.Чавдар и граничната бразда с Гърция са на 8 км в посока село Барутин, а град Кавала на Бяло море е на 150 км от Доспат.

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Триградско ждрело, пещера Дяволското гърло, яз.Доспат, пътуване, забележителности

StreetInside

Погледнете в себе си

Понеделник, 13 Февуари 2017 / На предела
  Четири начина, по които интроспекцията ви помага да възстановите връзката с истинското си аз   Като човешки същества, ние винаги изпитваме най-различни чувства - от щастие и гняв до меланхолия и неудовлетвореност. Понякога обаче емоциите ни изключват от нашата същност и се изгуб [...]

Eлектромагнитна чувствителност

Неделя, 22 Април 2018 / На предела
Някои хора вярват, че ако усещате електромагнитната енергия, имате сетива и за паранормални явления   Чувствате ли се странно без да можете да обясните защо? Може би имате електромагнитна чувствителност към всички електронни устройства, които ви заобикалят. Да, ние сме заобиколени от т [...]