Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Боледувалите от COVID-19 са застрашени от инфаркт

Вторник, 29 Септември 2020 / Хранене и Здраве
244
  • unsplash.com

Започва Национална кампания за изследване и лечение на последиците при излекуваните от коронавирус

 

Хората, които са преболедували COVID-19, са застрашени от инфаркт, показват данни на Българския кардиологичен институт. В България според последните данни положителни проби за инфекцията са регистрирани при над 20 271 пациенти, а излекуваните са 14 340. 70% от тези хора са потенциално застрашени от сърдечни заболявания, предупреждават специалистите. Затова в Световния ден на сърцето започна Национална кампания за изследване и лечение на последиците при излекуваните от COVID-19.

Целта е да се установят последствията от инфекцията върху сърдечносъдовата система, както и да се посочат диагностика, лечение, дългосрочно проследяване и адекватни действия за подобряване на качеството на живот.

Инициативата ще започне първоначално в общините и областите Плевен, Велико Търново, Шумен, Варна, Бургас, Ямбол, Стара Загора и София, а след това ще бъдат обхванати всички други общини и населени места.

По данни на Българския кардиологичен институт при 71% от оздравелите се установява високочувствителен Тропонин T (hsTnT) над 3 pg/mL, което е маркер за остър миокарден инфаркт.

Прекаралите коронавирус имат понижена левокамерна фракция на изтласкване и увеличен левокамерен обем. При 78% от тях се установяват ритъмнопроводни нарушения при провеждане на сърдечносъдово ядреномагнитно резонансно изследване.

 

При биопсия на ендомиокарда на пациенти, излекувани от COVID-19, е установена миокардна патология и активен миокарден възпалителен процес.

При 7-20% от пациентите се установява миокардит или увреждане на миокарда, които влошават значително дългосрочната прогноза за пациента. При някои пациенти се наблюдава и остър коронарен синдром.

В пика на пандемията над 50% от пациентите с действителен и прогресиращ инфаркт на миокарда изобщо не са потърсили специализирана спешна помощ, показват данните на института.

Между 25 и 50% от пациентите с COVID-19 развиват сърдечна недостатъчност. 17% пък развиват аритмия или изпадат в състояние на внезапна сърдечна смърт. При 45-65% от пациентите се наблюдават промени в коагулацията и повишен риск от тромбози.

 

Тази година Световният ден на сърцето е посветен на сърдечната недостатъчност.

Над 64 милиона души в света страдат от сърдечна недостатъчност. У нас пациентите с тази диагноза са около 170 хиляди. Те са и сред най-рисковите групи при евентуална инфекция с коронавирус.

Рискови фактори за появата на сърдечна недостатъчност са артериалната хипертония, захарният диабет, исхемичната болест на сърцето, някои ритъмни нарушения, както и някои ендокринни проблеми.

Ранното откриване на рисковите фактори, здравословният начин на живот, редовните прегледи са определящи за развитието на заболяването, както и за неговото отлагане във времето.

Затова лекарите съветват пациентите да не пропускат и да не отлагат посещенията при лекар, въпреки епидемията от коронавирус.

 

Вижте още:

COVID-19 и другите смъртоносни епидемии

Сърцето обича движението

Първото българско дете с имплантиран кардио дефибрилатор вече е на 23 години

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

сърце, сърдечна недостатъчност, коронавирус, Covid, здраве

Street of Hope

Наръчник за спокойни деца

Неделя, 18 Април 2021 / Родители
Как да помогнем на децата да останат спокойни в бурните моменти   Родителството е нещо невероятно. Но има моменти, през които сякаш не ни се струва точно така. По-трудните ситуации провокират във всеки човек напълно различни ответни реакции. Когато преживяваме яд (дори ярост), [...]

Страхът на майката на дете с аутизъм

Понеделник, 16 Юли 2018 / Родители
Какво ще стане, когато няма да ме има?   Най-големият страх на майката на дете с аутизъм е: Какво ще стане когато мен няма да ме има, защото докато съм аз активна, всичко е наред. Аз съм неговата закрила, мога да си позволя да му осигуря асистент, мога аз да съм му асистент. Аз съм не [...]