Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Български пещерняци ще изследват солните пещери на Израел

Четвъртък, 21 Февуари 2019 / Приключения
179
  • Сн. Българска федерация по спелеология
  • Сн. Българска федерация по спелеология
  • Сн. Българска федерация по спелеология
  • Сн. Българска федерация по спелеология
1 / 4

Проект: Малхам – най-дългата солна пещера в света

 

Осем български пещерняци ще участват в международна пещерно-изследователска експедиция в солните пещери на планината Содом, Израел. Експедицията ще се проведе от 21 февруари до 4 март 2019 г.

Под мотото „Проект: Малхам – най-дългата солна пещера в света“, експедицията обединява усилията на участниците в изготвяне на съвременна карта на солната пещера „Малхам“, в опит да стане най-дългата солна пещера в света.

Към момента най-дълга солна пещера е „Три Ен“, намираща се в Иран, с дължина от 6580 м по карта от 2006 г. и изместила Малхам от първото място. Картата на Малхам датира от 80-е години на миналия век и е с дължина от 5685 м, резултат от проведена мащабна италианска пещерно-изследователска експедиция в района.

 

През януари 2018 г. се проведе първата международна експедиция с подобен мащаб след тази от 80-е години. В нея за пръв път участваха шестима български пещерняци. Резултатът от проучванията показа, че пещерата Малхам е сложна лабиринтна система с над 10 входа и множество галерии, разположени на няколко нива. По време на експедицията беше изготвена карта на около 5,5 км участъци от пещерата, без да са отразени стари известни части. Бяха открити и нови нейни входове и галерии.

Всичко това ни кара да вярваме, че след края на експедицията през 2019 г. пещерата Малхам ще стане първа по дължина сред солните пещери в света, казват организаторите.

 

Българският екип е в основата на изготвяне на карта на пещерата посредством употребата на нови съвременни методики за електронно картиране.

Планината Содом е разположена по протежение на югозападната част на Мъртво море. Самото Мъртво море безспорно се нарежда сред най-интересните природни забележителности, намиращо се на около 430 метра под нивото на Световния океан. То е най-ниската точка на планетата. Със скромните си размери от около 11 км дължина и 2,5 км широчина Содом се явява изключителен геоложки феномен: освен някои тънки слоеве от мрамор, варовик и други минерали, тя е изцяло изградена от сол. Разположена е в пустинята Негев, покриваща повече от половината площ на Израел. Хълмовете на Содом се издигат на около 226 метра от Мъртво море. Въпреки нарастването си с около 3,5 мм на година най-високата точка на планината е на 170 метра под морското ниво.

 

До този момент в планинта Содом има известни около 150 пещери и всяка година се откриват нови.

Експедицията се организира от Израелския пещерно-изследователски клуб, Израелския пещерно-изследователски център към университета в Йерусалим и Пещерен клуб и спелео училише „София“.

Участниците от българска страна са от Пещерен клуб и спелео училише „София“ и Студентски пещерен клуб „Академик“. Международният екип включва пещерняци от Франция, Англия, Хърватия, Румъния, Чехия и Израел.

 

Снимки от предишната експедиция вижте в галерията.

 

Вижте още:

Матера – каменният град, който гледа към бъдещето

Най-дълбоката пещера в България е Колкина дупка

Триградското ждрело - сърцето на Родопите

Българските полярници откриха риба без кръв

Американец прекоси Антарктида за 54 дни

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

пещерняци, спелеология, Израел, Малхам, солни пещери, експедиция

Street of Hope

Каква е ролята на различните приказки

Петък, 13 Януари 2017 / Родители
  Приказките подготвят малките пътешественици за пътешествието на живота, те са като фитнес за ума    (продължение на темата Как да четем приказки на децата)   Приказките се разделят на приказки за животни, приказки за бита, вълшебни приказки. Част от тях са известни к [...]

Черно-бяло или цветно образование

Петък, 01 Септември 2017 / В клас
Задачата ни като родители е да възпитаме в децата любов към знанието и отговорност към собственото им бъдеще    Покрай черно-бялата драма от последните дни си спомних за една случка от преди години – жена влиза в книжарница и обяснява, че търси книги с бежаво-кафяви корици, з [...]