Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Български пещерняци ще изследват солните пещери на Израел

Четвъртък, 21 Февуари 2019 / Приключения
1036
  • Сн. Българска федерация по спелеология
  • Сн. Българска федерация по спелеология
  • Сн. Българска федерация по спелеология
  • Сн. Българска федерация по спелеология
1 / 4

Проект: Малхам – най-дългата солна пещера в света

 

Осем български пещерняци ще участват в международна пещерно-изследователска експедиция в солните пещери на планината Содом, Израел. Експедицията ще се проведе от 21 февруари до 4 март 2019 г.

Под мотото „Проект: Малхам – най-дългата солна пещера в света“, експедицията обединява усилията на участниците в изготвяне на съвременна карта на солната пещера „Малхам“, в опит да стане най-дългата солна пещера в света.

Към момента най-дълга солна пещера е „Три Ен“, намираща се в Иран, с дължина от 6580 м по карта от 2006 г. и изместила Малхам от първото място. Картата на Малхам датира от 80-е години на миналия век и е с дължина от 5685 м, резултат от проведена мащабна италианска пещерно-изследователска експедиция в района.

 

През януари 2018 г. се проведе първата международна експедиция с подобен мащаб след тази от 80-е години. В нея за пръв път участваха шестима български пещерняци. Резултатът от проучванията показа, че пещерата Малхам е сложна лабиринтна система с над 10 входа и множество галерии, разположени на няколко нива. По време на експедицията беше изготвена карта на около 5,5 км участъци от пещерата, без да са отразени стари известни части. Бяха открити и нови нейни входове и галерии.

Всичко това ни кара да вярваме, че след края на експедицията през 2019 г. пещерата Малхам ще стане първа по дължина сред солните пещери в света, казват организаторите.

 

Българският екип е в основата на изготвяне на карта на пещерата посредством употребата на нови съвременни методики за електронно картиране.

Планината Содом е разположена по протежение на югозападната част на Мъртво море. Самото Мъртво море безспорно се нарежда сред най-интересните природни забележителности, намиращо се на около 430 метра под нивото на Световния океан. То е най-ниската точка на планетата. Със скромните си размери от около 11 км дължина и 2,5 км широчина Содом се явява изключителен геоложки феномен: освен някои тънки слоеве от мрамор, варовик и други минерали, тя е изцяло изградена от сол. Разположена е в пустинята Негев, покриваща повече от половината площ на Израел. Хълмовете на Содом се издигат на около 226 метра от Мъртво море. Въпреки нарастването си с около 3,5 мм на година най-високата точка на планината е на 170 метра под морското ниво.

 

До този момент в планинта Содом има известни около 150 пещери и всяка година се откриват нови.

Експедицията се организира от Израелския пещерно-изследователски клуб, Израелския пещерно-изследователски център към университета в Йерусалим и Пещерен клуб и спелео училише „София“.

Участниците от българска страна са от Пещерен клуб и спелео училише „София“ и Студентски пещерен клуб „Академик“. Международният екип включва пещерняци от Франция, Англия, Хърватия, Румъния, Чехия и Израел.

 

Снимки от предишната експедиция вижте в галерията.

 

Вижте още:

Матера – каменният град, който гледа към бъдещето

Най-дълбоката пещера в България е Колкина дупка

Триградското ждрело - сърцето на Родопите

Българските полярници откриха риба без кръв

Американец прекоси Антарктида за 54 дни

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

пещерняци, спелеология, Израел, Малхам, солни пещери, експедиция

StreetInside

Какво "работят" теломерите?

Събота, 08 Септември 2018 / На предела
Тези малки ДНК-тапички са изключително важни за здравето и живота ни    За да знаем защо с времето тялото ни остарява, органите започват да се задъхват, а косата ни посивява, трябва да знаем как „работи“ то на клетъчно ниво. Телата ни се състоят от клетки, които носят [...]

Много хора предпочитат да работят от вкъщи

Вторник, 14 Април 2020 / Кариера
Коронавирусът може да превърне изключението в правило, прогнозират от  Colliers International      Пандемията от коронавирус може да се окаже катализатор за по-честата работа от вкъщи в бъдеще, показва проучване на Colliers по темата, в което са се включили над 3,000 учас [...]