Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Селска разходка в Западните Родопи

Четвъртък, 21 Юли 2016 / Места
1824
  • Лещен

Няколко от прекрасните кътчета от България, където се докосвате до историята и природата

 

 

Лещен

 

Едно от най-живописните села, архитектурен резерват, който ще ви върне назад във времето. Идеално място за почивка, ако търсите тишина и спокойствие, с. Лещен се намира на 7 км от Гърмен и на 100 км от Благоевград. От София е на около 125 км. 

 

 

Много от къщите са реставрирани, а някои от тях посрещат и гости. Естествено, в центъра на селото ще намерите селската кръчма, която също е изцяло в духа на някогашните традиции. 

 

 

Там е и старата църква, строена през 1837 година.

 

 

Хората от Лещен ще се погрижат да ви осигурят разнообразие и ще ви предложат различни забавления, като риболов, бране на билки или гъби. Наблизо е балнеокурорта Огняново и още няколко села, които можете да посетите.

 

Ковачевица

 

На 8 км от Лещен в западна посока се намира етнографският комплекс Ковачевица. Селото възниква в резултат на опитите за насилствено помохамеданчване на населението в началото и средата на 17 век.

 

 

По онова време българите, които не искат да приемат исляма, напускат домовете си и търсят спасение във високите части на планините. С разрастването на селото се развиват и редица занаяти.

 

 

През цялото време на османското владичество село Ковачевица не е имало турска администрация. Затова се превръща в един от центровете на македонското национално-освободително движение. И днес мястото пази облика на миналите времена и е любимо място за разходка и почивка.

 

Долен

 

Село Долен е в същата част на България, в община Сатовча, на 28 км източно от Гоце Делчев. То е на малко над 30 километра от Лещен, или на около 40 минути разстояние с кола.

 

 

То също е създадено от хора, които са търсили спасение от помохамеданчването. През 1977 година е обявено за културен и исторически резерват. Тук има 70 къщи, обявени за паметници на културата, църквата „Свети Никола“, строена през 1834 година, в която е имало и килийно училище.

 

 

Върху иконостаса на тази църква са изрисувани икони от Георги Филипов, зограф от Добърско. Всяка година през първата събота и неделя от месец август се провежда традиционен събор в местността „Свети Илия“, където има църква и вила за нощуване към нея. На 2 км от тази местност при ясно време се вижда Бяло море.

 

Делчево

 

И още едно село в Югозападна България – Делчево. То обаче се намира в полите на Пирин, на 9 км от Гоце Делчев и на 45 км от Банско. Възниква през 17 век като турски чифлик. Голяма част от жителите му българи - христяни са избити от турската войска по време на Илинденско – Преображенското въстание. През 1934 г. селото е прекръстено на името на българския революционер Гоце Делчев. 

 


То също има интересна архитектура, а къщите са разположени амфитеатрално по тесните калдаръмени улички. Повечето къщи са строени в края на 19 век, а 27 от тях са паметници на културата. На някои места за зид на приземния етаж се използва направо скалата, като много от къщите са с еркерно наддаване на втория етаж.

 

 

Тук можете да видите и църквата “Успение Богородично”, строена през 1838 г., известна с красивия си иконостас с 10 сцени от Шестоднева, старите царски двери и иконите. 

 


Районът около селото е подходящ за екскурзии, алтернативен туризъм, разходки с велосипеди и коне до заслони с чешми и огнища, букова вода, живописни водопади и поляни с билки и гъби.

 

Вижте още: 

Различният туризъм 

Пет места, които пазят българския дух 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Родопи, Лещен, Ковачевица, Долен, Делчево,

Street of Art

Приказки за непослушни деца

Петък, 30 Март 2018 / Под прожектора
Това е първата детска книга на легендарния Жак Превер   На българския пазар вече е първата детска книжка на Жак Превер, публикувана през далечната 1946 година. В „Приказки за непослушни деца“ е пълно с много чудати герои. Щраус, който поглъща камбани и разговаря с Палечко. [...]

Идан Райхел под звездите на софийското небе

Вторник, 23 Август 2016 / Под прожектора
  Световноизвестният музикант Идан Райхел ще открие Фестивала на толерантността   Концертът на мултикултурната формация Idan Raichel Project ще се проведе 17 септември на открита сцена под звездите, изградена сред внушителен античен декор във филмово студио Nu Boyana. Идан Райхел [...]