Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Селска разходка в Западните Родопи

Четвъртък, 21 Юли 2016 / Места
1556
  • Лещен

Няколко от прекрасните кътчета от България, където се докосвате до историята и природата

 

 

Лещен

 

Едно от най-живописните села, архитектурен резерват, който ще ви върне назад във времето. Идеално място за почивка, ако търсите тишина и спокойствие, с. Лещен се намира на 7 км от Гърмен и на 100 км от Благоевград. От София е на около 125 км. 

 

 

Много от къщите са реставрирани, а някои от тях посрещат и гости. Естествено, в центъра на селото ще намерите селската кръчма, която също е изцяло в духа на някогашните традиции. 

 

 

Там е и старата църква, строена през 1837 година.

 

 

Хората от Лещен ще се погрижат да ви осигурят разнообразие и ще ви предложат различни забавления, като риболов, бране на билки или гъби. Наблизо е балнеокурорта Огняново и още няколко села, които можете да посетите.

 

Ковачевица

 

На 8 км от Лещен в западна посока се намира етнографският комплекс Ковачевица. Селото възниква в резултат на опитите за насилствено помохамеданчване на населението в началото и средата на 17 век.

 

 

По онова време българите, които не искат да приемат исляма, напускат домовете си и търсят спасение във високите части на планините. С разрастването на селото се развиват и редица занаяти.

 

 

През цялото време на османското владичество село Ковачевица не е имало турска администрация. Затова се превръща в един от центровете на македонското национално-освободително движение. И днес мястото пази облика на миналите времена и е любимо място за разходка и почивка.

 

Долен

 

Село Долен е в същата част на България, в община Сатовча, на 28 км източно от Гоце Делчев. То е на малко над 30 километра от Лещен, или на около 40 минути разстояние с кола.

 

 

То също е създадено от хора, които са търсили спасение от помохамеданчването. През 1977 година е обявено за културен и исторически резерват. Тук има 70 къщи, обявени за паметници на културата, църквата „Свети Никола“, строена през 1834 година, в която е имало и килийно училище.

 

 

Върху иконостаса на тази църква са изрисувани икони от Георги Филипов, зограф от Добърско. Всяка година през първата събота и неделя от месец август се провежда традиционен събор в местността „Свети Илия“, където има църква и вила за нощуване към нея. На 2 км от тази местност при ясно време се вижда Бяло море.

 

Делчево

 

И още едно село в Югозападна България – Делчево. То обаче се намира в полите на Пирин, на 9 км от Гоце Делчев и на 45 км от Банско. Възниква през 17 век като турски чифлик. Голяма част от жителите му българи - христяни са избити от турската войска по време на Илинденско – Преображенското въстание. През 1934 г. селото е прекръстено на името на българския революционер Гоце Делчев. 

 


То също има интересна архитектура, а къщите са разположени амфитеатрално по тесните калдаръмени улички. Повечето къщи са строени в края на 19 век, а 27 от тях са паметници на културата. На някои места за зид на приземния етаж се използва направо скалата, като много от къщите са с еркерно наддаване на втория етаж.

 

 

Тук можете да видите и църквата “Успение Богородично”, строена през 1838 г., известна с красивия си иконостас с 10 сцени от Шестоднева, старите царски двери и иконите. 

 


Районът около селото е подходящ за екскурзии, алтернативен туризъм, разходки с велосипеди и коне до заслони с чешми и огнища, букова вода, живописни водопади и поляни с билки и гъби.

 

Вижте още: 

Различният туризъм 

Пет места, които пазят българския дух 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Родопи, Лещен, Ковачевица, Долен, Делчево,

Street of Hope

Страхът на майката на дете с аутизъм

Понеделник, 16 Юли 2018 / Родители
Какво ще стане, когато няма да ме има?   Най-големият страх на майката на дете с аутизъм е: Какво ще стане когато мен няма да ме има, защото докато съм аз активна, всичко е наред. Аз съм неговата закрила, мога да си позволя да му осигуря асистент, мога аз да съм му асистент. Аз съм не [...]

Какво казваме ние и какво чуват децата

Неделя, 03 Април 2016 / Гласът на детето
  Или как загрижените родители възпитават пасивни и страхливи деца   Когато родителите разговарят с децата си, едва ли се замислят какво точно чува и разбира чедото им. Загрижените фрази „Не отивай там” или „Не пипай кучето, не е наше”, за детето могат да [...]