Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Шоу на колела и парна тяга

Сряда, 17 Май 2017 / Приключения
889
  • БДЖ

Различните атракционни пътувания вече се превръщат в доходоносна традиция на държавната железница

 

След няколко успешни атракционни пътувания на композиции с парния локомотив Баба Меца, БДЖ отново подготвя празнични изненади. На 24 май Баба Меца ще поведе „Влака на буквите“, на който ще гостуват 130 ученици и преподаватели. За първи път гости на най-светлия български празник на грамотността ще бъдат и ученици-бежанци, които се интегрират чрез посещението на български училища. Като награда за усилията си в училище във влака ще пътуват и ромски деца, които вярват в силата на образованието, съобщиха от БДЖ.

И този път влакът ще бъде изпратен от Централна гара София с музика – този път под звуците на духовия оркестър на Столична община, акомпаниран от железничарски свирки и мощния рев на парния локомотив. Заради огромния интерес към пътуването, железницата пуска и допълнителни вагони. "Влакът на буквите" ще пътува до Банкя, където също е подготвена празнична програма.

По същото време към Пловдив вече ще пътува композицията „Тракийски романс“, теглен от парния локомотив 05.01 – най-бързият парен локомотив, който някога страната ни е притежавала и който развива 120 км/ч. Наречен е още „Пловдивския влак“, защото е работел по трасето Пловдив-Бургас. Влакът ще тръгне от София, след това ще пътува по направление Пловдив – Хисаря – Пловдив и вечерта ще пристигне обратно в столицата. В състава му е включен и вече традиционният музей на колела – личният вагон на Борис ІІІ от композицията „Корона експрес“. Цената за двупосочен билет за цялото пътуване е 59 лева, а за еднопосочен – 39 лв. Всички пътници в атракционните влакове на БДЖ получават и специални тематични подаръци.

Атракционните пътувания не са новост за БДЖ, но в последните месеци държавната компания развива успешно тази печеливша ниша. А тя може да се окаже златна мина – въпреки че цените на билетите не са ниски, желаещите да се докоснат до миналото и да усетят емоцията от пътуването с най-мощния парен локомотив в Европа, винаги са повече от местата. Огромен е интересът и от страна на чуждестранните туристи.

 

 

Най-известният парен локомотив на БДЖ е наречен Баба Меца заради огромните си размери. Преди да потегли на път машината трябва да се подгрява в продължение на три дни. Парният локомотив от серията 46.03, е най-мощният в Европа. Неговата колоосна система по формулата 1-6-2, проектирана от български инженери, е уникална за света. Локомотивът е построен през 1931 година в Полша. На него като огняр е работил и поетът Никола Вапцаров. След 55 години работа, Баба Меца спира да пътува. Локомотивът е възстановен от машиниста Ангел Алексиев и от двама негови помощници и от 2015 година отново вози влакови композиции – доскоро групи от богати чужденци, запленени от ретро влака.

За Лазаровден и Цветница БДЖ за първи път организира атракционни пътувания и за българи. И само от тези две пътувания приходите надхвърлиха 35 хиляди лева.

 

 

А компанията има както добра колекция от парни локомотиви, така и запазени вагони, които разказват история. Освен вагона на цар Борис III, БДЖ пази и вагона на брат му принц Кирил.

Вагоните от "Корона експрес" са били предназначени за официалните пътувания на цар Борис III и неговото семейство. Това са вагон-салони и специализирани вагони с разнообразно функционално предназначение.

 

 

Трите вагон-салони от композицията са съответно за цар Борис III, царица Йоанна и принц Кирил. Произведени са през 1938-1939 г. в Германия. Във всеки един от тях има апартамент, спални кабини и баня. Те са луксозно обзаведени и са били със съвършени за времето си динамично-ходови качества.

 

 

 

Запазен е и специалният вагон, в който са пътували комунистическият лидер Тодор Живков и членовете на Политбюро на БКП. Интересът на хората да се докоснат до миналото, подарявайки си не само разходка, но и шоу на колела, е огромен. А миналото може да донесе на  държавната компания не само добри печалби, но и доверието на пътниците.

 

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

атракционни пътувания, БДЖ, Влак на буквите, Тракийски романс

StreetBoard

Какви ще са щетите от спрения проект в Белене

Петък, 17 Юни 2016 / Общество
  България може да се размине без разходи от бюджета по неслучилия се проект за втора атомна централа, смята икономистът Георги Ангелов     Ако Националната електрическа компания беше прекратила строежа на АЕЦ „Белене“ през 2009 година, когато се оттегли стратег [...]

На границата е спокойно, но не съвсем

Неделя, 04 Юни 2017 / Общество
9 нелегални мигранти загинаха в катастрофа на магистрала „Тракия“ заедно с шофьора на превозващия ги микробус     Докато от месеци българските власти уверяват, че натискът по българските граници е на практика нулев, пореден инцидент с нелегално превозвани мигранти пок [...]