Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Молът в Световния търговски център

Четвъртък, 18 Август 2016 / Места
1466
  • Reuters

Вече работи и молът в Световния търговски център в Ню Йорк 

 

15 години след атентата на 11 септември, който срина кулите близнаци, отвори врати и молът в новия Световен търговски център в Ню Йорк. В него са разположени над 100 магазина - от магазини за нови технологии като Епъл през магазини за мода като Ейч енд Ем до заведения за хранене като Итали, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Търговският комплекс е в по-голямата си част под повърхността, но светлината прониква през огромна надземна структура, проектирана от архитекта Сантяго Калатрава, така че да напомня на огромен бял гълъб, което сякаш дете пуска да отлети във въздуха. Структурата е наречена Окулус.

 

 

 

Молът е свързан и с голям транспортен хъб, през който преминават 13 линии на метрото и фериботи. Над 300 000 души го използват всеки ден. На практика терминалът замества скоростния път Port Authority Trans-Hudson, унищожен по време на атентата, обезпечавайки връзката с нюйоркското метро и пешеходните коридори към кулите. 

 

 

Бившият мол на Световния търговски център беше един от най-успешните в света, но работеше през делниците и през деня, докато сега се очаква в новия търговски център да има вълнуваща атмосфера и през нощта, и през уикендите.

  

 

В района на Манхатън, в който преди 15 години се издигаха кулите близнаци, сега се издигат нови небостъргачи. Днес тук живеят 60 000 души, което е три пъти повече отпреди атентатите от 11 септември 2001 г.

 Холдингът Уестфийл отговаря за управлението на магазините в мола, докато самата сграда е собственост на пристанищните власти на Ню Йорк и Ню Джърси. Естествено, мерките за сигурност в търговския център ще са засилени. В изграждането на мола са инвестирани 1,4 млрд. долара, а според прогнозите приходите му ще са около 1 млрд. долара годишно. 

 

 

На 11 септември 2001 г. Световният търговски център стана сцена на най-мащабния терористичен акт в историята на САЩ. Във всяка от двете кули се блъска по един самолет, отвлечен от терористи. Версията на правителството на САЩ е, че кулите рухват в резултат на пожара, последвал от сблъсъците. По официална статистика загиват 2986 души, включително и 19-те извършители на атентата.

 

 

Новият комплекс на Световния търговски център в Ню Йорк включва пет кули, мемориал за жертвите на атаките, музей, център за обществен транспорт, 550 000 кв. м търговски площи и пространство за културни прояви.

 

 

Единен световен търговски център или Световен търговски център Едно е основната сграда в комплекса и достига 104 етажа. С поставянето на антената кулата достига височина 541,30 метра и е най-високата сграда в Западното полукълбо. Сградата се счита като най-сигурната в Америка и е известна като Кула на свободата. Изградена е върху ядро от армиран бетон, гигантска 70-тонна бетонна плоча в основата, а стоманените греди са покрити с огнеустойчив материал. Стълбите са здрави и по-широки от обикновено, за да позволят на пожарникарите да се движат свободно, докато хората се евакуират при потенциален инцидент. Изключителните мерки за сигурност са и една от причините за рекордно високата цена от 3,9 милиарда долара за построяването на небостъргача.

Небостъргачът посрещна първите си наематели през ноември 2014 година.

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

световен търговски център, САЩ

StreetInside

Какво ще се случи през 2017-та година

Понеделник, 06 Март 2017 / На предела
Ще се сбъднат ли някои от лошите предсказания на пророците или ще успеем да ги избегнем?   Всички донякъде сме се затворили в черупката си след шока от събитията и бедствията през 2016 година, но не спираме да се питаме какво ли още ни чака, какво ще се случи през 2017 година. Разбира [...]

Нивата на съзнанието и съвременното разбиране за света

Понеделник, 16 Май 2016 / На предела
    „Няма проблем, който да може да бъде решен на същото ниво на съзнание, на което е създаден“ - Алберт Айнщайн   Много хора търсят отговори за това какво е объркано в днешния свят. Отговорът е съвсем прост - всичко е въпрос на мироглед. Как виждаме света около [...]