Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Децата ще учат само първа смяна

Вторник, 31 Октомври 2017 / В клас
1491
  • chernomore.bg

Този режим трябва да се въведе то 3 години в над 400 училища

 

437 училища в България трябва да преминат на едносменен режим на обучение до 3 години. Това показват данни на просветното министерство във връзка с изискването в новия училищен закон за премахване на двусменното обучение, което би следвало да се случи от учебната 2020/21 г. 
Преминаването към една смяна ще се случва постепенно, като вариантите за това са няколко. При някои това ще стане с намаляването на приема на учениците, при други може да се наложи дострояване на сгради, посочва просветният министър Красимир Вълчев.

В най-големите градове обаче, където проблемът с липсата на материална база е най-остър, не е ясно как изискването ще стане факт за 3 години.

В момента се прави анализ на училищната мрежа в най-големите градове - София, Варна и Пловдив, като след това ще се прецени къде как да се подходи. Все още обаче цялостен план за всяко населено място и училище няма, посочва Вълчев.


Междувременно стана ясно, че предстои на няколко професионални гимназии да бъде поставена национална задача за подготовка на учители по практика. До 2020 г. ще се пенсионират 50% от преподавателския състав в професионалните гимназии и колежи, където сега работят 12 482 души, съобщи зам.-министър Таня Михайлова пред депутатите от парламентарната просветна комисия, които през уикенда се събраха на изнесено заседание във Велико Търново, цитира в. „Сега“. В момента 56% от учениците у нас са обхванати в професионалните гимназии, но в края на обучението си имат дефицити на основни умения. Според нея е нужно отрано учениците да се насочват към професия, както и подготовката в началото на обучението им да бъде широкоспектърна, а в края да имат тясна специализация. В момента МОН преразглежда Списъка на професиите в професионалното образование и обучение. "30% от съществуващите днес професии не са съществували преди 20 г. и може да очакваме на всеки 5 г. да има нова професия", посочи Михайлова.

 

144 професионални гимназии ще бъдат обновени


В 144 професионални гимназии в 28-те области на страната ще бъде извършена цялостна модернизация и обновяване на образователната инфраструктура. Средствата, които ще бъдат вложени, са 166,5 млн. лв., и са осигурени по приоритетна ос 3 „Регионална образователна инфраструктура“ на Оперативна програма „Региони в растеж“, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков  на пресконференция в Министерството на образованието и науката. МОН е бенефициент по осем договора за безвъзмездна финансова помощ. По тях ще се извърши обновяване на 102 професионални училища. Останалите 42 гимназии ще бъдат модернизирани със средства по договори, сключени с 31 общини, сред които Бургас, Велинград, Нова Загора, Стара Загора, Хасково, Силистра и други.

„Гимназиите са избрани по методология, като сред критериите е броят на учениците, които ползват материално-техническата база“, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Допълнително са приориизирани региони и професионалните направления, като техническите професонални направления, “Строителство и геодезия“, „Селско  и горско стопанство“ и “Ветиринарна медицина”, добави Вълчев.

В 102-те професионални гимназии, които ще се реновират по договорите, сключени с МОН, се обучават близо 51 000 ученици в 32 професионални направления. Най-много са учениците в направленията „Електроника и автоматизация/Електроника, автоматика, комуникационна и компютърна техника“, „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг“ и „Моторни превозни средства, кораби и въздухоплавателни средства/Моторни превозни средства, кораби и летателни апарати“.

Строително-ремонтните дейности ще обхванат учебни корпуси, общежития към гимназиите, работилници, лаборатории и кабинети за професионално обучение. Ремонт на учебните корпуси ще има в 95 гимназии на стойност 59 063 931 лв. Предвижда се сградите да бъдат санирани. Където е необходимо, ще бъдат подменени дограмите, осветлението и енергоносителите, а на покривите ще бъде положена изолация. В някои сгради ще бъдат изцяло подменени електро, ВиК и отоплителните инсталации. Ще бъдат сложени нови настилки и врати, а санитарните възли ще се ремонтират и боядисат.

Модерно обзавеждане ще бъде закупено в някои класни стаи и кабинети. В 13 гимназии ще има ремонт на общежитията на стойност 7 220 000 лева, а работилниците, лабораториите и кабинетите за провеждане на професионално обучение в голяма част от училища ще получат ново оборудване. В 58 гимназии е предвиден и ремонт на работилниците и лабораториите. Във всичките 102 училища ще се осигури достъп за хора с увреждания.

По Оперативна програма „Региони в растеж“ ще бъдат инвестирани близо 20 млн. лева в подобряване условията за спорт в професионалните гимназии. Ще бъдат изградени 8 нови физкултурни салона, а други 59 ще бъдат ремонтирани. Реновиране на спортни площадки ще има в 67 гимназии, а на прилежащи дворни пространства – в 79.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков обобщи, че по оперативната програма Министерството на регионалното развитие инвестира 624 млн. лв. в цялостната модернизация на образователна и спортна инфраструктура на общо 416 учебни заведения с 255 269 деца и младежи.

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

училище, ученици, обучение на смени, професионални гимназии, ремонт

Street of Art

Още скандинавски метъл в София

Вторник, 19 Юли 2016 / Под прожектора
Норвежките банди Dimenzion: Psychosphere и Mental Despair ще забият в София на 7 септември 2016г. Събитието ще се състои в клуб Три Уши. Билетите са на цена 10 лв. и се продават в системата на eTicketsMall. Начало на концерта 20 часа. Dimenzion: Psychosphere е индъстриъл метъл група. Бандата [...]

Как малкият Клаус стана Дядо Коледа

Петък, 17 Ноември 2017 / Под прожектора
Историята на белобрадия старец, разказана с обещание за чудо    Чували ли сте за огромната гора Бързи? За онази необятна, величествена и страховита гора, населена с феи, нукове, рилове и нимфи? „Как малкият Клаус стана Дядо Коледа“ разказва трогателната история на белоб [...]