Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Производството на антитела след COVID-19 продължава цял живот

Четвъртък, 27 Май 2021 / Хранене и Здраве
249
  • unsplash.com

Хората, които се справят с по-тежки симптоми, могат да имат по-малка защита

 

Никога не е добър ден да разберете, че имате COVID-19, но ново проучване установява, че има позитивен смисъл от заразяване с вируса. Изследователи откриват, че пациентите дори с леки случаи на коронавирус, все още имат антитела, които ги предпазват от реинфекция почти година по-късно. Всъщност екипът от Вашингтонското медицинско училище в Сейнт Луис установява, че тази защита от COVID с голяма вероятност продължава до края на живота им. Проучването е публикувано в списание „Nature“.

Изследователите обясняват, че първоначалните доклади, в които се твърди, че антителата срещу COVID изчезват бързо, след като инфекцията отмине, не разполагат с всички факти. Техните открития разкриват, че въпреки че броят на имунните клетки, произвеждащи антитела, намалява, след като пациентът е здрав те никога вече не изчезват напълно.

„Миналата есен имаше съобщения, че антителата бързо отслабват след инфекция с вируса, причиняващ COVID-19, и масовите медии тълкуват това като знак, че имунитетът не е дълголетен“, казва топ авторът д-р Али Елебеди, доцент по патология и имунология, медицина и молекулярна микробиология. „Но това е погрешно тълкуване на данните. Нормално е нивата на антителата да спаднат след остра инфекция, но те не падат до нула. Открихме клетки, произвеждащи антитела, при хора 11 месеца след първите симптоми. Тези клетки ще живеят и ще произвеждат антитела до края на живота на хората. Това е сериозно доказателство за дълготраен имунитет."

След изчезването на инфекцията тези специализирани имунни клетки (дълготрайни плазмени клетки) се преместват в костния мозък. След като се настанят там, те започват да излъчват ниски нива на COVID антитела, за да предпазят от реинфекция.

Всъщност това е доказателство, че имунните клетки, борещи се с COVID, продължават да работят „безкрайно“.

За да разберат колко дълго трае имунитетът срещу коронавирус, Елебеди и екипът му започнали да събират проби от кръв и костен мозък от хора, които са се възстановили от COVID-19. Изследователите изследвали 77 участници, които доброволно давали кръв на всеки три месеца, започвайки месец след тяхната инфекция. Само шестима от тези пациенти се нуждаели от хоспитализация по време на заболяването си. 18 участници също предоставили проби от костен мозък седем до осем месеца след инфекциите си. Пет се върнали четири месеца по-късно, за да осигурят втора проба от костен мозък - близо една година след заразяване с COVID-19. За сравнение, екипът е събрал и костен мозък от 11 души, които никога не са имали коронавирус.

15 от пробите от костен мозък от пациенти с коронавирус съдържали клетки, произвеждащи антитела, които са насочени към COVID-19. Костният мозък от петимата пациенти, които се върнали, за да дадат втора проба, все още имал тези клетки четири месеца по-късно. От друга страна, всички 11 души, които не са преболедували COVID-19, нямат нито една от тези клетки, произвеждащи антитела в костния си мозък. За пациентите с COVID изследователите казват, че няма причина да смятат, че тези клетки някога ще напуснат човешкото тяло.

„Тези клетки не се делят. Те са в покой, просто седят в костния мозък и отделят антитела. Правят го откакто инфекцията е отминала и ще продължат да го правят до безкрай“, уверява Елебеди.

Въпреки че изглежда, че леките случаи водят до защита през целия живот, авторите на изследването отбелязват, че хората, които се справят с по-тежки симптоми, могат да имат по-малка защита.

Един от авторите на изследването д-р Джаксън Търнър, инструктор по патология и имунология, казва: „Възпалението играе основна роля при тежък COVID-19 и твърде много възпаление може да доведе до дефектни имунни реакции. Но от друга страна, причината, поради която хората наистина се разболяват, е често защото в тялото им има много вируси и наличието на много вируси наоколо може да доведе до добър имунен отговор. Така че не е ясно. Трябва да повторим проучването при хора с умерени до тежки инфекции, за да разберем дали е вероятно те да бъдат истински защитени от реинфекция."

Сега екипът проверява дали хората, ваксиниращи се срещу COVID-19, ще се радват на същия дълготраен имунитет. В момента CDC казва, че всеки, който получава и двете дози от ваксините на Moderna или Pfizer, ще има пълна защита, започваща две седмици след втората доза. Същото важи и за еднократната ваксина на Johnson & Johnson две седмици след получаването ѝ.

 

Източник: БГНЕС

 

Вижте още:

Изкуствен интелект предсказва вероятността за смърт от COVID-19

Боледувалите от COVID-19 са застрашени от инфаркт

Науката срещу COVID-19: Неутрализираща маска и детектор на вируса

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Covid, коронавирус, антитела, имунитет

StreetInside

Как всичко може да се промени за един миг

Понеделник, 04 Юни 2018 / Към себе си
Три неща, които Рик Елиас осъзнава докато самолетът му се разбива    Представете си, че имате шанса да погледнете смъртта в лицето, а след това само за няколко минути да се отдалечите с едно променящо живота ви преживяване. Историята на Рик Елиас, пътникът на седалката 1D на полет [...]

Илон Мъск смята да победи шизофренията, аутизма и амнезията

Събота, 16 Ноември 2019 / На предела
Американският бизнесмен Илон Мъск заяви, че разработките на неговата компания Neuralink ще помогнат на хората, страдащи от шизофрения, аутизъм или амнезия. В интервю пред Лекс Фридмън предприемачът споделя, че очаква компанията да реши много проблеми, свързани с нарушено функциониране на мозък [...]