Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Науката срещу COVID-19: Неутрализираща маска и детектор на вируса

Събота, 25 Юли 2020 / Хранене и Здраве
486
  • pixabay.com

Пациентът може да получи резултатите от теста на специално приложение в телефона

 

Институтът по молекулярна медицина в Лисабон съобщи, че е разработил първата защитна маска, способна да неутрализира коронавируса, съобщи вестник „Ла Разон“, цитиран от БГНЕС. Тя е за многократна употреба и е от специално разработена тъкан от няколко различни водонепроницаеми слоя. Проведените тестове потвърдили ефективността на продукта при защита срещу коронавирусна инфекция и предстои тя да излезе на пазара.

"Маската има иновативно покритие, което неутрализира вируса SARS-CoV-2, когато влезе в контакт с тъканта", казва институтът.

Изследователи от университета „Джордж Вашингтон“ в американския окръг Колумбия са създали миниатюрно устройство, което може почти моментално да открие наличието на коронавирус у човек или следи от антитела, образувани в организма в отговор на този патоген, ако пациентът вече е имал тази инфекция. Работата на детектора се основава на метода на цветната спектроскопия и пациентът може да получи резултатите от теста на специално приложение в телефона.

Детекторът е в състояние да реагира на вещества в газообразно състояние и да сигнализира за тях, като променя цвета на индикатора. От своя страна изкуствен интелект, анализирайки реакцията на детектора, е в състояние да определи какъв вид е веществото, намиращо се в човешката кръв.

"Това устройство е особено необходимо сега, когато успехът на лечението и способността да се предотврати разпространението на опасната инфекция зависи от това колко бързо лекарите могат да идентифицират заразените", обяснява съавторът на изследването д-р Жан Джордан от Училището за обществено здраве в Санта Моника, Калифорния.  

Учените вярват, че с помощта на този детектор ще бъде възможно да се обработват обширни бази данни за броя и състава на идентифицираните пациенти и носители на коронавирус.

 

Вижте още:

Загадката SARS-CoV-2

Повечето заразени с коронавирус не го предават на никого

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Covid, коронавирус, маска, тест, детектор, мобилно приложение

Street of Hope

Кунева даде заден за ромските стипендии

Четвъртък, 27 Октомври 2016 / В клас
Министерство на образованието няма да дава пари за ромските стипендии   Сумата за стимулиращите стипендии ще бъде изцяло поета от Международния ромски фонд, а Министерство на образованието ще дава пари за учителите (менторите), които ще работят с тези ученици. Това стана ясно от из [...]

Когато психиката на детето е стабилна, то се справя и с физическото страдание

Четвъртък, 09 Февуари 2017 / Гласът на детето
  Колкото по-рано се започне с рехабилитацията, толкова по-голям е шансът за пълно възстановяване на детето, казва д-р Стефка Джанкова   ДМСДГ-Варна работи като център за рехабилитация на деца с различни двигателни проблеми и постига невероятни резултати. Как родителите могат да п [...]