Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Загадката SARS-CoV-2

Понеделник, 06 Юли 2020 / На предела
498
  • unsplash.com

Появават се все повече данни, че вирусът е бил сред нас много преди началото на пандемията

 

Изследователите откриват все повече доказателства, че вирусът SARS-CoV-2, който причини световна пандемия, е живял в приодата много преди декември 2019 година, когато се появиха първите новини за мистериозната пневмония, взимаща бързо жертви в Китай.

Разследване на „The Sunday Times” твърди, че още през 2012 година са били регистрирани три смъртни случая от заболяване, предизвикано от подобен вирус.

Позовавайки се на дисертацията на двама китайски лекари, изданието съобщава, че в средата на 2012 г. в болницата в Кунмин (провинция Юнан) за една седмица са постъпили шест човека с тежка пневмония. И шестимата са участвали в почистването на изоставена медна шахта от екскрементите на прилепи. У пациентите са наблюдавани симптоми, близки до заразяването с коронавируса SARS-CoV-1, предизвикващ атипична пневмония. Изследванията не са потвърдили диагнозата, но по-късно в кръвта на четирима от пациентите са открити антитела за неизвестен, но подобен на сегашния коронавирус. И въпреки че причината на болестта, довела до смъртта на трима от пациентите не е установена, медиците подозират, че тя е била предизвикана от нов коронавирус, с който мъжете са се заразили от прилепите.

Изданието посочва, че образци от потенциално смъртоносния вирус са се съхранявали повече от 6 г. в Института по вирусология в Ухан. Според авторите, китайските учени, открили и изучавали коронавирус RaBtCov/4991, прекръстен по-късно RaTG13, са премълчали за евентуалната връзка със случилото се през 2012 г. Преименуването на вируса, което е обяснено с промяна в международната научна номенклатура, допълнително е затруднило проучването. От Института в Ухан не са отговорили на въпросите им.

Опасната мина е изследвана внимателно от китайски учени, включително от Ухан, където по-рано са били предадени образци с кръвта на заболелите. От взетите от пещерата проби от прилепите са открити различни видове коронавируси, включително единственият нов щам, подобен на SARS-CoV-2.

Други изследователи, цитирани от Daily Telegraph, обаче смятат, че новият коронавирус най-вероятно, не е напуснал лаборатория в Китай, а е бил в състояние на покой по целия свят много преди пандемията да избухне в Китай след определена комбинация от природни фактори. Така мисли проф. Том Джеферсън, старши сътрудник в Центъра за медицина в Оксфорд и гостуващ професор от университета в Нюкасъл. Според учения има все повече доказателства от различни страни, че вирусът е бил в различни страни, преди да предизвика епидемията в Азия.

Миналата седмица испански епидемиолози съобщиха, че SARS-CoV-2 е бил открит в отпадъчните води на Барселона през март 2019 г. Следи от COVID-19 са открити в проби от отпадни води от италианските градове Милано и Торино през декември миналата година и в отпадъчни води от бразилския град Флорианополис през ноември 2019 г. Джеферсън допуска, че е възможно да имаме работа със спящ вирус, който се е активирал според условията на околната среда.

Джеферсън прави аналогия с масовата пандемия от испански грип, от която от 1918 до 1920 г. загиват около 100 милиона души, а почти всеки трети жител на планетата е заразен. "В случая с испанския грип също се наблюдават странни неща. През 1918 г. около 30% от населението на Западна Самоа умира от испански грип, въпреки че по това време те нямат контакт с външния свят", казва ученият. "Обяснението за това може да е, че тези патогени не идват отникъде и не отиват никъде. Те са винаги „тук” и понякога нещо ги активира. Може би плътността на световното население или условията на околната среда и това е, което трябва да изучаваме", казва Джеферсън.

През следващата седмица експерти на Световната здравна организация започват работа в Китай, за да проучат произхода на мистериозния вирус, който зарази над 11 млн. души по целия свят и уби повече от 528 хиляди.

 

Вижте още:

Факти за Covid-19

Повечето заразени с коронавирус не го предават на никого

Covid-19 при децата

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Загадка, Covid, SARS-CoV-2, коронавирус, зараза, пандемия

Street of Art

Изкуствен интелект предсказва вероятността за смърт от COVID-19

Вторник, 16 Март 2021 / Хранене и Здраве
Възрастни мъже с високо кръвно налягане са по-застрашени от коронавируса   Алгоритъм за изкуствен интелект, разработен от университета в Копенхаген, успява да предвиди с точност до 90% дали недиагностициран с болестта човек е изложен на риск да умре от COVID-19. Изкуственият интелект м [...]

Covid-19 при децата

Събота, 25 Април 2020 / Хранене и Здраве
Как да помогнем на децата си да се справят в домашна обстановка   Острите респираторни заболявания са едни от от най-честите причини за посещение на децата при  педиатъра и причина за отсъствие от детска ясла, градина и училище. Винаги е съществувал риск за поява на нова инфекция, [...]