Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Учители готвят протест заради болничните

Вторник, 19 Ноември 2019 / В клас
135
  • pixabay.com

Двата синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа“ вече обсъждат обща национална стачка

 

Синдикат „Образование“ започва организация на национални стачни действия и протести, ако не бъде спрян дебатът относно неплащане към работника на първия ден от болничния отпуск, съобщиха от организацията.  Причината е договореното между ГЕРБ и Обединените патриоти отпадане на заплащането на първия ден от болничните с аргумента, че много работници злоупотребяват и използват болнични листове, за да си осигурят почивка, особено около големи празници, където се струпват почивни дни. Големите организации на работещите – КНСБ и КТ „Подкрепа“ вече обявиха, че подготвят национална стачка срещу приемането на идеята.

„Българските учители са възмутени и категорично не приемат да се отнема част от едно безспорно право, признато в хиляди държави, а именно - правото на платен болничен отпуск. С този дебат държавата не само отхвърля от себе си една основна социална отговорност, вменявайки я на работника. С това си намерение държавните институции признават, че на практика те не съществуват ефективно, а само формално и, че не могат да са преборят институционално с фалшивите болнични“, пише в позиция на Синдикат „Образование“.

Оттам предупреждават, че ако тази мярка бъде приета, хиляди учители ще бъдат принудени да ходят болни на работа, което поставя под огромна опасност българските деца и ученици.

„България е страната с най-ниски доходи в целия Европейски съюз, а учителите продължават да са с най-ниските възнаграждения в сравнение с европейските си колеги. Премахвайки първия платен ден от болничните отпуски се посяга, не само на това фундаментално право, но и на усещането на работещите за стабилна социална държава, грижеща се за трудещите се граждани“, пише още в позицията.

Дори и за миг да си представим, че тази хипотеза бъде приета, то това ще бъде брутално признание, че ние, работещите, признаваме, че сме „лъжци“ и сме готови да платим за евентуално съществуваща порочна практика за фалшиви болнични, посочва председателят на синдиката Юлиян Попов.  

 

Вижте още:

Бюджет 2020 не бил постна пица

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

учители, протест, болнични, права, синдикати, образование

StreetBoard

Въздухът в София става по-чист

Четвъртък, 12 Октомври 2017 / Общество
Общината се опитва да накарат хората да използват по-екологични транспортни средства и отопление   По-привлекателен градски транспорт, по-екологични автобуси, повече велоалеи и паркове и по-малко жилища, които използват дърва и въглища за отопление. Това са основните мерки в програмата [...]

Нов протест в защита на парк „Пирин“

Четвъртък, 20 Декември 2018 / Общество
Този път повод са промени в закона за въздуха, които обаче засягат водите   „Не ни пързаляйте за Пирин“ - това е името на символичен протест, организиран от природозащитници на 27 декември пред сградата на правителството. Повод е гласуването на промени в концесионния догово [...]