Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Учители готвят протест заради болничните

Вторник, 19 Ноември 2019 / В клас
241
  • pixabay.com

Двата синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа“ вече обсъждат обща национална стачка

 

Синдикат „Образование“ започва организация на национални стачни действия и протести, ако не бъде спрян дебатът относно неплащане към работника на първия ден от болничния отпуск, съобщиха от организацията.  Причината е договореното между ГЕРБ и Обединените патриоти отпадане на заплащането на първия ден от болничните с аргумента, че много работници злоупотребяват и използват болнични листове, за да си осигурят почивка, особено около големи празници, където се струпват почивни дни. Големите организации на работещите – КНСБ и КТ „Подкрепа“ вече обявиха, че подготвят национална стачка срещу приемането на идеята.

„Българските учители са възмутени и категорично не приемат да се отнема част от едно безспорно право, признато в хиляди държави, а именно - правото на платен болничен отпуск. С този дебат държавата не само отхвърля от себе си една основна социална отговорност, вменявайки я на работника. С това си намерение държавните институции признават, че на практика те не съществуват ефективно, а само формално и, че не могат да са преборят институционално с фалшивите болнични“, пише в позиция на Синдикат „Образование“.

Оттам предупреждават, че ако тази мярка бъде приета, хиляди учители ще бъдат принудени да ходят болни на работа, което поставя под огромна опасност българските деца и ученици.

„България е страната с най-ниски доходи в целия Европейски съюз, а учителите продължават да са с най-ниските възнаграждения в сравнение с европейските си колеги. Премахвайки първия платен ден от болничните отпуски се посяга, не само на това фундаментално право, но и на усещането на работещите за стабилна социална държава, грижеща се за трудещите се граждани“, пише още в позицията.

Дори и за миг да си представим, че тази хипотеза бъде приета, то това ще бъде брутално признание, че ние, работещите, признаваме, че сме „лъжци“ и сме готови да платим за евентуално съществуваща порочна практика за фалшиви болнични, посочва председателят на синдиката Юлиян Попов.  

 

Вижте още:

Бюджет 2020 не бил постна пица

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

учители, протест, болнични, права, синдикати, образование

StreetBoard

Развиващите се икономики: Дългият път

Сряда, 08 Юни 2016 / Общество
    Между чувството на еуфория и отчаянието на развиващите се пазари     Глобализацията мина на задна скорост. Обемите на търговията са в застой и стойностите на капиталовите потоци навскъде по света са намалели с повече от 50% от 2007 година насам. Западът е ядосан и [...]

Не, клиентът не винаги е прав

Четвъртък, 08 Юни 2017 / Истории от града
Особено, ако нарушава основни човешки ценности   50-годишен шведски турист беше арестуван  след като охранителни камери в хотел в Слънчев бряг показаха как рита камериерка в главата. Жената чистела фоайето на хотела, когато туристът се приближил. Попитала го на английски какво иска [...]