Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Дрехи от боклуци или как модата може да спаси света

Неделя, 11 Юни 2017 / Стил
135
  • Над 60% от отпадъците в Световния океан са пластмасови, а бедствието е с огромни мащаби
  • Стела Маккартни
1 / 2

Стела Маккартни ще използва пластмасови отпадъци от океаните в новата си модна линия

 

Известната модна дизайнерка Стела Маккартни ще създаде модна линия, в която ще използва кръгли пластмасови отпадъци от океана вместо тъкани или рециклиран полиестер. Инициативата е част от дългосрочен проект, озаглавен Ocean Legends. Целта е да се привлече общественото внимание върху екологичните проблеми на планетата ни.

45-годишната модна дизайнерка си партнира с Parley for the Oceans - мрежа за сътрудничество, която обединява креативните индустрии в проекти за защита на океаните.

Дъщерята на Бийтълс легендата сър Пол Маккартни съобщи новината в Instagram, като качи видео, което показва степента на увреждането на световните океани. "До 2050 г. ще има повече пластмаса, отколкото риба. Трябва да защитим нашите океани“, написа Стела.

 

 

Британската дизайнерка вече има зад гърба си една линия маратонки, направени от пластмасови отпадъци.

В новия проект ще се включи и световноизвестен бранд в спортните стоки. Организацията Sea Shepherd е основана през 1977 г. от капитан Пол Уотсън с мисията да защитава всички морски диви животни и да сложи край на разрушаването на океаните.

Sea Shepherd работи за разкриване и спиране на бракониерството, незаконния риболов и унищожаване на местообитанията, както и за прилагане на международните закони за опазване на природата. Глобалното движение има флотилия от девет кораба и няколко по-малки лодки за участие в кампаниите.

Проектират специална раница от типа Falabella GO, изработена от рециклирана морска пластмаса, в сътрудничество с Parley for the Oceans, като 100% от приходите отиват към мисията на Sea Shepherd.

 

 

Една от най-добрите български спортистки - сноубордиската Александра Жекова имаше подобна мисия през 2014г. и беше облечена за представянето й в рокля от еклогични отпадаци.

 

 

Според еколози няма точно изчислено количество на пластмасата в Световния океан, но от общото количество на отпадъците в него, пластмасата заема между 60 и 80%. Приблизително 4 до 12 милиона тона пластмаса навлиза в океана всяка година, информират от GreenPeace.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Стела Маккартни, Световен океан, замърсяване, мода, отпадъци, боклуци, пластмаса

StreetInside

Алтернатива на квантовото вплитане

Петък, 07 Юли 2017 / На предела
Квантовият свят е пълен с явления, с които учените все още до голяма степен се борят на теоретично ниво   Една такава квантова теория е квантовото заплитане. Въпреки че има редица тестове, които демонстрират това, което Айнщайн нарече "призрачно действие на разстояние", мнозина само пре [...]

Щастието се крие в неприятните емоции

Петък, 18 Август 2017 / Към себе си
Щастието е да придобиеш опит, който има смисъл и е ценен, включително и негативни емоции   Учени опровергаха тезата, че хората трябва винаги да търсят удоволствието, за да се чувстват щастливи. Според проучване на Еврейския университет в Йерусалим хората може да се чувстват по-щастливи, [...]