Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Екодизайн – как строителството може да щади природата

Сряда, 01 Ноември 2017 / Стил
701
  • The Canberra National Arboretum by TCL, Canberra, Australia

Проекти, които показват, че човекът и природата могат да живеят в хармония

 

Човешката дейност разрушава природата, но има и строителство, което не просто щади природата, а възстановява разрушеното от човешката дейност и наистина създава усещането за връзка с околната среда. Ето пет от най-добрите дизайнерски проекти, опазващи природата, представени от landarchs.com.

 

„Земният мост“ във Ванкувър е връзка между дивата природа и човека, която позволява на животните да пресичат човешките бариери по безопасен начин чрез специални съоръжения. Целият дизайн е допълнен от решения за устойчивост, и всеки ресурс се използва, дори дъждовната вода. Съхранението на дъждовната вода за напояване помага на много местни растения оцеляват през сухия сезон.

 

Екоджунгла в Малайзия - Това е най-добрият екологичен проект, показващ как да се използват околните природни ресурси без прекомерна намеса. Това място се слива с тропическата джунгла, чрез засаждане на подходяща растителност и използването предимно на местни естествени материали.

Има и водни съоръжения, билкови градини и резервоари с геотермално нагряване.

 

 

Дендрариум, Канбера, Австралия - изгражда се след поредица от пожари през 2003 г, които погубват редица защитени видове от дървесния и животинския свят. Намира се на около шест километра от центъра на града, на площ от 250 хектара.

 

 

Целият дизайн е базиран на засяването на най-застрашените дървесни видове в света и възтановяване на домовете на животните.

 

 

Слънчевият град в Австрия се намира в екологично и законно защитена местност в тясната зона между реките Траун и Дунав. Проектирането на ландшафта трябва да гарантира, че естествената стойност на защитените територии няма да бъде увредена от развитието на сградите. Като част от пилотния проект за "безводни жилищни комплекси" е инсталирана система за отделяне на урина. Възстановената урина се използва, като тор за селскостопански цели, докато твърдите отпадъци се компостират. Тази новаторска концепция за пречистване на отпадъчни води пречиства водата от душовете, съдомиялните машини и т.н. в изградена влажна зона на обекта. След това водата се изхвърля в най-близкия поток. Чрез тази концепция за водата хранителните вещества се връщат в естествения цикъл за използване в селското стопанство.

 

 

Куанан Съншайн Грийнуей – този проект в Китай показва как да се възстанови и трансформира местната екосистема във функционално пространство.

Дизайнерите трябвало да намерят решение за почистване на място, замърсено от канализацията и боклука. За да се създадат влажни зони и нови местообитания и да се запазят дърветата, бетонният канал на реката трябвало да бъде унищожен.

Проектантите също така комбинират функционалните и естетическите аспекти на този проект, като увеличават достъпа на местните общности до това пространство и запазват околната среда.

 


 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

екодизайн, строителство, природа

StreetInside

Психодиагностична анамнеза

Събота, 26 Февуари 2022 / На предела
  Нека първо пак си припомним структурата на психодиагностичния процес, за която говорихме вече. Вижте тази тема, както и приложената към нея схема. Вижте второто квадратче от схемата с психодиагностичните методи, което беше след първото с "преглед" и "наблюдение", и което съдържаше "б [...]

Какво означава името ти за останалите

Сряда, 22 Юни 2016 / Кариера
  Личният бранд е абсолютна необходимост, когато става дума за привличане на бъдещи работодатели, клиенти, последователи   Да си добър в това, което правиш, не е достатъчно. Трябва подходящите хора да го узнаят, по подходящия начин. За добро или лошо, в наше време с пълна сила важ [...]