Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Историята на умните къщи

Неделя, 14 Януари 2018 / Стил
1010
  • pixabay.com

Мечтали ли сте с едно натискане на копчето, кафе-машината да прави вече сутришното ви кафе?

В ръцете ви да бъде дистанционно, което управлява целия ви дом, всяко устройство и техника в него?

Когато сте извън дома си да включвате отоплението само чрез приложение в мобилния си телефон?

 

Началото

 

Историята на умните къщи започва с изобретяването на домакинските уреди още през 1901 – 1920 г. Всичко започва с първата моторна прахосмукачка през 1901 година, а през следващите две десетилетия идват хладилниците, пералните и сушилните машини, ютиите, тостерите...За да стигнем до момента, в който всички те само могат да вършат работата си сами, но и да се съобразяват с навиците ни.

Първоначално автоматизацията на домовете започва чрез производството на различни с уреди дистанционното управление. През 1966 -1967 е създаден първият домакински компютър „ECHO IV“, който може да изчислява стойността на продуктите, които са необходими да бъдат напазарувани, да контролира температурата в дома и при необходимост да включва и изключва отоплителните уреди. Но по необясними причини ECHO IV не стига до търговската мрежа.

През 1975 г интелигентните домашни продукти бележат своя подем, когато компания в Шотландия разработва системата „Х 10“, която позволява уредите да си „говорят“ помежду си по електрически проводници в дома ви.

В системата има дистанционно управление или клавиатура, по което задавате съответната задача.

Например, ако искате да загасите лампата в другата стая, когато натиснете копчето, предавателят ще изведе съобщение в цифров код, който включва:

Сигнал за системата, че тя издава команда;

Идентификационен номер на устройството, което трябва да получи командата;

Код, който съдържа действителната команда, като "изключване".

Това става за по-малко от секунда, но системата е много чувствителна и реагира на всеки шум, затова може да стане объркване.

Впоследствие се създават две мрежи за контролиране на електрическите импулси ZigBee и Z-Wave.

Умните къщи стават по-популярни и достъпни през 1998- 2000 г., когато интелигентните уреди и мрежи се появяват на пазара и се осъзнава тяхното социално значение. Тези къщи могат да бъдат в помощ на възрастните хора и хората с увреждания.

В България интелигентните домове навлизат от 2004 г., повечето домове се автоматизират при строителството на така наречените сглобяеми къщи.

Цените варират от 290-450 евро/кв. м.

По-трудно се оказва домът да се автоматизира, когато вече е построен, но не е невъзможно.

 

Домът на Бил Гейтс

 

Домът на основателя на „Майкрософт“ може би е най-известната умна къща, в която към всеки метър е прикрепен електронен чип за проследяване. Докато се движите през стаите, светлините излизат пред вас и изгасват зад гърба ви. Вашите любими песни ще ви следват из цялата къща, както и каквото гледате по телевизията. Чипът следи всичко, което правите, и прави корекции докато научава вашите предпочитания.

 

 

 

 

За изграждането на имението, Бил Гейтс похарчил над 63 млн. долара (до шпакловка и замазка). Сградата е с един централен корпус и две дублиращи се успоредни крила, като по-голямата част от предните са под земята.

Имението има подземен гараж, басейн, фонтани, киносалон, 6 кухни, 24 бани, къща за гости, бална зала, кей в езерото „Вашингтон“. Площта на имота е 6 131 декара.

 

 

 

Във всяка стая са инсталирани монитори и компютри, чиято обща стойност е 80 хил. долара, а личната информация на Гейтс се пази в личния му сървър, за който е платил 150 хил. долара.

Банята е със стъклени стени и огромна вана, а автоматизираната система следи температурата на въздуха. По пода в спалнята има сензори, които засичат всяка стъпка, за да осигурят спокойна почивка на магната, а някъде на покрива има басейн, в който Гейтс може да слуша музика под водата.

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

умни къщи, автоматизирани системи, технологии

StreetBoard

Събарят сградата на ИПК „Родина“

Събота, 25 Април 2020 / Общество
Засега не е ясно за какво ще се използва разчистеният терен   Една от емблематичните недовършени сгради от времето на по-новото социалистическо строителство ще бъде съборена в неделя сутринта. Конструкцията на 17-етажната сграда ще бъде взривена. От компанията инвеститор предупредиха, [...]

Жилище и помощ за всеки бежанец

Сряда, 12 Октомври 2016 / Истории от града
До този момент нито една община не е подала заявление за участие в програмата за интеграция   Жилище, детска градина и училище за децата, здравно осигуряване, възможност за участние в програмите за заетост и финансова помощ, която покрива разходите за живот. Тези мерки са предвидени за [...]