Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

1600 деца с увреждания остават без лични асистенти

Сряда, 15 Февуари 2017 / Гласът на детето
347
  • След многократни протести на родителите системата за социално подпомагане беше изцяло променена

Родителите нямало да връщат парите, платени за асистенти за януари

 

Хаосът с личните асистенти на децата с тежки увреждания (над 90%), сътворен от социалното министерство, става все по-абсурден. 1600 деца остават без личен асистент по оперативната програма от 1 януари, защото според ведомството заради новата по-висока помощ за тях от тази година се получавало двойно финансиране - от бюджета и от еврофондовете, пише "Сега".  Редица общини обаче са платили януарските заплати на личните асистенти на тези деца, а според социалното министерство не е трябвало. Сега общините са изпаднали в абсурдната ситуация да карат семействата да връщат доброволно парите. Такива случаи има във Варна, Ловеч, Габрово, Етрополе но нито сдружението на общините, нито министерството знаят колко точно са към момента. След като скандалът стана публичен, служебният социален министър Гълъб Донев "успокои" хората, че нямало да връщат заплатите си за януари. Така обаче министерството допълнително поставя в неравностойно положение децата в тези общини, които не са плащали пари за януари.

От социалното министерство са категорични, че изплатените заплати са недопустим разходи и трябва да са за сметка на кметствата. И единствено "разходите на общините за изплащане на дължимите по Кодекса на труда обезщетения, свързани с прекратяване на правоотношенията с лични асистенти, ще се поемат от оперативната програма". "Няма никаква логика в това. Дали ще е от бюджета на министерството, или от бюджета на местните власти, все ще е двойно финансиране. Дори и да избегнем санкции за двойно финансиране по оперативната програма, ние нямаме полезен ход, защото Сметната палата ще ни санкционира после. При този глупав запис на закона, докато не го променим, а сега не можем, очакваме от социалното министерство да намерят изход", коментира пред "Сега" изпълнителният директор на сдружението на общините Гинка Чавдарова. Чавдарова призна обаче, че все още от социалното министерство никой официално не се е обърнал към тях, за да им даде разяснения как да постъпят. Регионалните служби пък спускали "устни разяснения" за непризнаване на януарските разходи.

Абсурдна е и ситуацията, в която общините прекратяват трудовите договори на личните асистенти със задна дата - такова положение в Кодекса на труда не съществува. Основание на общините да прекратят трудовите договори може да е по взаимно съгласие, но никой не може да принуди родителите да се съгласяват за това. За връщането на вече взета и изработена заплата - пък още по-малко. На родителите се дължат и обезщетения за неспазен срок за предизвестие. "Не е ясно как със стара дата (считано от 1 януари) през февруари ще се постигне недопускане на двойно финансиране?", питат от сдружението на общините управляващия орган на 10 февруари, но така и не са получили отговор. 3 февруари пък е датата на писмото, с което служебният министър Гълъб Донев уведомява общините, че договорите се прекратяват от 1 януари. Социалното министерство нито счита за нужно да обясни защо е забавило толкова и не е съобщило на кметовете за промяната още м.г., нито пък да се извини на родителите.


В закона е записано, че новата помощ (от 930 лв.) е за "осигуряване на грижа и подкрепа в домашна и семейна среда на децата с 90 и над 90% увреждане". Според социалното министерство е пределно ясно, че общините е трябвало да прекратят договорите за личните асистенти с европари още в края на миналата година. От общините обаче твърдят, че сегашните разяснения на министерството са крайно закъснели. Омбудсманът Мая Манолова също оспорва тълкуванието на МТСП.

 

в. "Сега"

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

деца с увреждания, асистенти, помощи, МТСП, общини, заплати

StreetBoard

Заедно на Великден

Неделя, 16 Април 2017 / Общество
  Тази година католици и православни празнуват Възкресение Христово на една и съща дата   „Празникът Възкресение Христово изпълва сърцата на милиони хора с любов и радост, вдъхновява ни за добри дела, помага за утвърждаването в обществото ни на такива непреходни ценности и н [...]

Бежанският поток към България пак се засилва

Сряда, 22 Юни 2016 / Общество
  Можете да помогнете като дарите излишните си кухненски принадлежности на хора, които започват от нулата   За първите пет месеца на годината в България убежище са потърсили 6421 лица от 13 държави, показва статистиката на Държавната агенция за бежанците, цитирана от БГНЕС. Очакв [...]