Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Бивш дом за изоставени бебета помага на недоносени деца

Петък, 27 Януари 2017 / Гласът на детето
1214
  • dmsgd-varna.com
  • dmsgd-varna.com
1 / 2

342 деца са ползвали многократно услугите на Центъра за рехабилитация във Варненския квартал „Виница“ през миналата година

 

 

342 деца от цялата страна са преминали през терапевтични курсове в Центъра за ранна интервенция и рехабилитация към Дома за медико-социални грижи за деца – Варна през 2016 г.  Най-често това са недоносени бебета, които се нуждаят от рехабилитация, заради изоставане в двигателното развитие, деца с родови травми, със синдром на Даун, с различни форми на детска церебрална парализа, хидроцефалия, претърпели операция и др.
123 деца от преминалите през процедури са били изписани окончателно. 50 от тях са се възстановили напълно. При 62 деца е отчетено значително подобрение, а при 11 няма промяна двигателно, но се наблюдава подобрение в психо-емоционалното състояние, отчитат от ДМСДГ - Варна. 


За сравнение година по-рано  броят на децата, преминали през Центъра за ранна интервенция и рехабилитация е бил 307.  „Запазва се тенденция все повече родители да избират нашите услуги. Вярвам, че това се дължи на добрите резултати, които постигат децата като следствие от работата с нашите специалисти“, коментира д-р Стефка Джанкова, директор на Дома за медико-социални грижи за деца – Варна. 


В Центъра работят висококвалифицирани специалисти, обединени в мултидисциплинарни екипи. В тях са включени лекари, медицински сестри, кинезитерапевти, рехабилитатори, ерготерапевт, логопеди, психолози, монтесори терапевти, специални педагози и социални работници. Те работят едновременно с децата и родителите. 
За комплексна рехабилитация се приемат деца от 0 до 18 – годишна възраст със заболявания на централната или периферната нервна система (специфични разстройства на двигателната функция, централно координационно смущение, церебрална парализа с/или без епилепсия, родово-травматични увреждания, спина бифида и др.), ортопедични заболявания, деца претърпели операция, с вродени аномалии, генетични заболявания, изоставане в нервно-психическото развитие, логопедични проблеми. Комплексната рехабилитация включва кинезитерапия по методите Войта и Бобат, ерготерапия, физиотерапия, хидротерапия, механотерапия, ударно-вълнова терапия, фийтбек, релационна психомоторика, работа с логопед, психолог, специален педагог, монтесори терапевт, тифопедагог.

Една от тайните на успеха е методът „Войта”, който възстановява двигателните функции чрез натиск на определени точки в тялото. Те изпращат импулси към мозъка, благодарение на които децата преодоляват проблемите с моториката и наваксват не само физическото, но и психическото изоставане.

За изграждане на двигателни умения им помага и Бобат терапията, която стимулира равновесните реакции.

 

Центърът работи от 18 години, но след процеса на деинституционализация на домовете за деца капацитетът му се е увеличил и вече се приемат малки пациенти от цялата страна.
„Приемаме деца от цялата страна, като тези от по-отдалечените градове се настаняват при нас с придружител за целия период на терапевтичния курс с продължителност 10 работни дни. Всички услуги в Центъра са напълно безплатни – прегледи, консултации, лечение, рехабилитационни процедури, престой. Те се поемат от бюджета на Министерството на здравеопазването, в чиято структура е Домът за медико-социални грижи за деца“, обясни д-р Нели Николова, която завежда Центъра за ранна интервенция и рехабилитация. Тя посъветва родителите да не отлагат във времето, а да потърсят незабавно съдействие, ако забележат отклонения в развитието на детето. „Колкото по-рано се започне с рехабилитацията, толкова по-големи са шансовете за пълно възстановяване“, каза още д-р Николова.

Данните на ДМСДГ - Варна показват, че около 30% от децата, преминали през терапия, се възстановяват напълно, а при повече от половината рехабилитацията води до сериозно подобрение на състоянието.

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

ДМСДГ-Варна, недоносени деца, терапия, рехабилитация, дом за деца

Street of Art

Полски учени откриха как да забавят коронавируса

Събота, 04 Април 2020 / Хранене и Здраве
Изследователите започват тестове върху хора   Група учени от Ягелонския университет в Краков смятат, че са намерили инструмент, който значително забавя инфекцията на коронавируса SARS-CoV-2, съобщи Полската агенция за пресата. Изследователите смятат, че тяхното постижение е обещав [...]

Алкохолът не пречи на сърцето, но и не помага

Неделя, 04 Декември 2016 / Хранене и Здраве
Умерена консумация означава не повече от една чаша алкохол на ден за жените и не повече от две за мъжете   Няма категорична връзка между консумацията на алкохол и сърдечното здраве, показа ново изследване, в рамките на което е било проследено състоянието на близо 2 хиляди пациенти, коит [...]