Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Шамарче или шамарена фабрика

Вторник, 21 Юни 2016 / Гласът на детето
1253
  • сн. pixabay.com

70% от българите одобряват „минималното насилие“ във възпитанието

 

 

Издърпването на ухо, шамарът, обидата и унижението на децата все още се приемат за нормални във възпитателните методи на българите и са смятани за „минимално насилие“. Според проучване на НЦИОМ близо 70% от българите одобряват този подход във възпитанието.

Насилието обаче си е насилие и единственото, което показва, е безсилие. То няма възпитателен ефект, а води след себе си ново насилие. Около това мнение се обединиха експерти от родителски организации и Националната мрежа за децата.

Повод за дискусията по темата е видеоинсталация на Георги Господинов, с която писателят иска да привлече вниманието на родителите към тези проблеми. Тя е озаглавена „Шамарената фабрика“ и показва подбрани моменти от български филми, които илюстрират колко масово е вкоренен този подход в съзнанието на българина.

 

 Сн. nmd.bg

 

„Начинът да бъдем извадени от чувството за вина, с каквото сме възпитавани по времето на социализма, е чрез разказването на истории“, сподели Георги Господинов, който планира да продължи проекта и със създаването на специален блог, на който хората, които са били подложени на физически или психически тормоз като деца ще могат да разкажат своите истории. С това Господинов иска да оформи дискусия за така нареченото „малко“ или „голямо“ насилие, унижението и срама, заключването в мазето, преживявани масово от тези, които сега на свой ред са родители.

 

Защо се възприема за нормално

 

Причината е насаденото в родителите желание да бъдат перфектни, което ги кара да се чувстват тревожни. А безсилието от непослушанието на детето се превръща в насилие върху по-слабия. Така обясни проблема председателят на Асоциация „Родители“ Цвета Бресничка.

„Това, което ние се опиваме да убедим родителите е, че детето е един пришълец от бъдещето, то e гост в дома ни, а ние не се държим зле с нашите гости, нали? Ние просто трябва да го придружим в неговия път, така че то да израсне самостоятелно и да намери себе си. Признавайки това, напрежението спада и по естествен начин се признава достойнството на детето като отделен човек и се излиза от този „обектен модел“ към детето“, обясни Бресничка, която е майка на четири деца.

 

Детето няма право на мнение

 

Проучване на ЕСТАТ по поръчка на Националната мрежа за децата показва, че според половината българи детето няма право на мнение, тъй като е малко и не разбира. Самото налагане на послушанието като ценност създава единствено хора без собствено мнение, които не мислят критично и не могат да правят избори в живота, смята Дани Колева от организацията.

Насилие е не само „шамарчето“, насилие е и когато обиждаме децата, когато им насаждаме чувство на вина, налагаме им собствените си принципи и изисквания, омаложаваме мнението им и ги отпращаме в стаята им, когато има проблем, категорични са експертите.

„Ние шамаросаните, сега сме родители и можем да минем от другата страна на шамара и да продължим поточната линия на „Шамарената фабрика". Но каквото и да правим като родители, ни гледат поне две деца – нашето дете и детето, което сме били ние като малки“, мотивира желанието си да обърне отношението на обществото по тази тема Георги Господинов.

 

Видео инсталацията ще бъде изложена в галерия „Credo Bonum“ до 26 юни. Автор е Георги Господинов. Техническата реализация на проекта е на Калин Серапионов, а звукът – на Досьо Амуджев.

 

 

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

насилие, шамар, възпитание, Георги Господинов

StreetBoard

След залеза на една телевизия

Събота, 17 Септември 2016 / Истории от града
Може би краят беше предизвестен, но тук ще говорим за хората, които работеха и може би още вярват в изгрева    Дърпането на шалтера минути след „старта на рестарта“ на Тв7 звучи като цензура. Не знам дали можем да го твърдим, след като телевизията е в процедура по [...]

Отдели минута, спаси живот

Неделя, 10 Септември 2017 / Общество
Това е тазгодишното мото на Световния ден за превенция на самоубийствата     Световният ден за превенция на самоубийствата – 10 септември се отбелязва за 13-та поредна година. Посланието е всеки човек да прояви чувствителност към свои близки хора, които са потенциално застр [...]