Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Перо и знаме - тефтерчето на Ботев

Събота, 02 Юни 2018 / Общество
344
  • БГНЕС

Националната библиотека показва оригинала и дигитална версия на бележника на великия български революционер

 

Днес отбелязваме 142 години от гибелта на великия български революционер Христо Ботев и почитаме паметта на останалите герои, жертвали живота си за свободата на България. 

По повод годишнината Националната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий” показа оригиналния личен бележник на Христо Ботев. В тефтерчето са записани любопитни бележки от литературната си дейност на поета, имена на революционни съратници, както и черновата на емблематичното стихотворение “Обесването на Васил Левски”, която се различава от по-късния печатен вариант. 

"Това е бележник, в който Христо Ботев води записки в последната и решителна година от своя живот от средата на 1875-та до последните дни на живота си - качването си на парахода "Радецки". Става дума за изключително важен документ, който ни разкрива черти от личността на известният български поет и раволюционер", обясни пред БГНЕС Александър Мошев от отдел “Български исторически архив”, който е сред организаторите на изложбата.

На страниците може да се видят имената на кандидат-революционери, с които Ботев е водил кореспонденция. Срещат се и крилати фрази и поговорки, верятно станали вдъхновение за много от произведенията му. Беленикът показва един непознат Ботев с неговите тревоги и битови проблеми, свързани с финансирането на революционната и издателската дейност. Оригиналното тефтерче е дигитализирано и може да го разлистите на сайта на библиотеката.

През миналата година Националната библиотека сканира и качи на сайта си друга светиня - тефтерчето на Васил Левски, което се пази в трезора на БНБ при специални условия. Така историята, пазена от тези документи, става достъпна до всеки, който иска да се докосне до личността на техните собственици. От бележника на Ботев например ще видите, че поетът революционер е писал изключително нечетливо, доста разхвърляно и може би набързо между многото срещи и пътувания из страната. 

Тефтерчето на Христо Ботев е част от изложбата "Перо и знаме", посветена на 140-годишните инициативи от основаването на библиотеката и на 170 г. от рождението на Христо Ботев.

Експозицията включва 8 витрини с книги, вестници и други материали, отразяващи различни страни от живота и дейността на поета революционер. Показани са издания на негови стихове от различни години, сред които и “Песни и стихотворения от Ботьова и Стамболова” (фототипно издание и оригинал от второто издание, 1880), архивно наследство като “Официални румъно-турски документи по минаването на Хр. Ботевата чета през Дунава”, както и портрети на Ботевите четници.

 

  

Обесването на Васил Левски

 

О, майко моя, родино мила,

защо тъй жално, тъй милно плачеш?

Гарване, и ти, птицо проклета,

на чий гроб там тъй грозно грачеш ?

 

Ох, зная, зная, ти плачеш, майко,

затуй, че ти си черна робиня,

затуй, че твоят свещен глас, майко,

е глас без помощ, глас във пустиня.

 

Плачи! Там близо край град София

стърчи, аз видях, черно бесило,

и твой един син, Българийо,

виси на него със страшна сила.

 

Гарванът грачи грозно, зловещо,

псета и вълци вият в полята,

старци се молят богу горещо,

жените плачат, пищят децата.

 

Зимата пее свойта зла песен,

вихрове гонят тръни в полето,

и студ, и мраз, и плач без надежда

навяват на теб скръб на сърцето.

 

Вижте още:

Времето е в нас и ние сме във времето 

Хляб или свинец

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Христо Ботев, Национална библиотека, тефтерче, бележник, НБКМ

StreetView

На църква върху скалите

Сряда, 02 Ноември 2016 / Места
Три пъти опожаряван, Разбоишкият манастир е жив и до днес   В България има много скални манастири и църкви, но един от най-красивите и интересните е Разбоишкият манастир „Въведение Богородично“. Той се намира на около 70 км от София и на 11 км от Годеч. Манастирът е разполо [...]

Християнство и Будизъм в Плана

Неделя, 29 Януари 2017 / Места
  Красива гледка към четири планини, чист въздух и зареждаща почивка – всичко това само на около 30 км от София   Сгушено в Плана планина на около 1200 надморска височина село Плана има само 62 постоянни жители и дори не разполага със собствен кмет, а само с наместник. През [...]