Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Специален център ще работи с деца бежанци

Петък, 21 Октомври 2016 / Гласът на детето
504
  • sputnik.bg

До средата на годината в България са били установени 144 непридружени деца бежанци 

 

Социалното министерство и Агенцията за бежанците обмислят изграждането на специализиран център за работа с непридружени деца бежанци. Това казва в интервю за БТА зам.-министърът на социалната политика Деница Сачева. Планира се да бъде отворен и кол център, в който да постъпват сигнали от страната от социални работници, които са установили непридружено дете. 

За първата половина на тази година е работено по 144 такива случая. Социалните работници се сблъскват постоянно с различни казуси. Налице са трудности при установяването на самоличността и възрастта на децата. Пряката комуникация с тях се затруднява от езиковата бариера, липсва и информация за здравословното им състояние. Сред най-важните задачи е разработването на адекватни социални услуги за тези деца. Както и да има достатъчно подготвени кадри в системата, казва зам.-министърът.

Социалното министерство определя като ново предизвикателство необходимостта да се работи повече с децата, чиито родители работят в чужбина. В момента те получават консултации и психологическа подкрепа от отделите за закрила, но е необходимо да се акцентира допълнително върху превенцията, смята Сачева.

Тя добавя, че се работи по Закон за социалните услуги, който ще засили конкуренцията между доставчиците им. Хората ще могат да ползват т. нар. интегрирани услуги, което ще им позволи да имат достъп едновременно до различни видове социални, образователни и здравни грижи.

Деница Сачева отчита, че за първата половина на тази година са били осиновени 262 деца, а за цялата предходна - 626 деца. За 10 години броят на осиновените намалява, като пикови стойности са отчетени от над 800 деца през 2009 г., 2010 г., 2011 г. Под пет са осиновените деца с увреждания за 2015 г. За тази година няма молби за разсиновяване, за 2015 г. тя е само една. За последните 6 години такива молби общо са 20. В регистъра за осиновяване в момента има 1500 деца. През 2015 г. социалните служби са предотвратили над 3 хил. потенциални изоставяния на бебета.

„В отделите за закрила на децата са ангажирани 1105 служители, които са работили с 36 хил. деца в риск за миналата година, като има експерти, които работят по 80 случая едновременно. Работата им трябва да бъде оценена по заслуги и да получи необходимото уважение от обществото“, заявява Деница Сачева.

investor.bg

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

деца, бежанци, център за деца, Деница Сачева

Street of Art

Хартиен арт фест в НДК

Понеделник, 16 Април 2018 / Под прожектора
Ако се чудите как миналото, настоящето и бъдещето могат да съжителстват едновременно, претворени от хартия, все още имате време да посетите Хартиен арт фест 2018. Експозицията е изложена в Националния дворец на културата до 18 април. Произведенията от хартия по проекта ,,Минало, настояще, бъд [...]

Годините й отиват

Петък, 13 Януари 2017 / Стил
61-годишната Ясмина Роси позира по бански, за да докаже, че красотата няма възраст    Обикновено рекламите на бански са силно сексуални, но както можете да видите, не е задължително да е така. 61-годишният модел Ясмина Роси доказва, че жената е красива на всяка възраст, а снимките [...]