Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

„Изяж“ домашното

Неделя, 24 Юли 2016 / Родители
1560
  • macleans.ca

Как готвенето може да държи детските мозъци будни през лятото

 

 

Без значение в каква ситуацията сте, когато децата приключат с училището през юни - дали сте щастливи да си починете от домашните работи и пакетирането на обяда, или сте стресирани, защото се чудите как да запълните часовете, които детето е прекарвало в училище, най-вероятно ви минава и мисълта как да ангажирате мозъка на детето през ваканцията.

Сигурно се чудите как да предпазите мозъка на детето от закърняване, все пак досега е било в клас по 6 часа на ден. Или как да го държите далеч от YouTube, таблета и телевизора, особено като имаме предвид, че тези дигитални детегледачки са не само лесни изкушения, но също могат да са единствения начин да си вземете малка почивка. И вероятно се питате дали детето ви няма да забрави и без това трудно наученото в уроците по математика, или пък четенето.

Всъщност готвенето с децата е един от начините да държим умовете им будни през лятото. Следването на рецепти изгражда познавателни умения, запълва времето по забавен и продуктивен начин и усилва творческото мислене на децата – нещо, което няма да се случи, докато са вторачени в екрана.

„Докато лятото е прекрасно време за почивка, то може също да отбележим, че неизбежно отстъпваме от обучението на децата, казва учителят Ан Маккалъм, автор на поредицата „Изяж домашното си“.

"Готвенето е отличен начин не само да се спре „изтичането“ на мозъка, но и да се ускори детското познание. Времето, прекарано в кухнята, е съвсем реален начин децата да правят връзки с математиката, науката и дори историята", казва Маккалъм.

 

 

Разбира се, уменията, които можете да изградите докато готвите много зависят от възрастта и способностте на детето, но ето някои идеи, които работят добре.

 

Броене/допълване

 

Дайте например на вашите деца в предучилищна възраст чери домати. Вашето дете може да упражнява събиране като добавя маслини и домати към необходимите в рецептата или като раздели и сортира двата вида храни в четири отделни купи на равни групи по пет.

 

Умножение

 

Вземете двойна или тройна рецепта като юфка с тиквички. Уверете се, детето е записало правилно и умножило количествата преди да започне да готви, така че да не се обърка.

 

Части

 

Дайте на сина или дъщеря си да измери колко чаени лъжички се събират в една супена (три), колко четвъртини има в една чаена чаша, и колко грама има в един килограм. Ако имате кухненска везна, претеглянето на плодове или бисквити може да бъде приятен начин да научите нещо ново заедно.

 

Четене

 

Дайте на детето да прочете цялата рецепта, като например за домашно приготвен тортила чипс преди да започне с приготвянето. След това то може да отговаря за последователността при изпълнението на рецептата.

 

Писане

 

Вашето дете може да създаде своя собствена рецепта за мюсли или салатен дресинг. То може да напише описание на това в началото, или да напише съставките и мерните единици, или дори да напише цялата рецепта и да я изпрати на други хора от семейството или приятелите си.

 

Разсъждение

 

Ако детето иска домашно приготвените пуканки да са сладки, пикантни или по-солени, какви съставки или подправки трябва да се добавят към тях и как може да се уверите, че ароматите са равномерно разпределени – сипете подправките в малка купа преди да ги добавите.

 

Творчество

 

Направете свое собствено състезание за най-добър готвач, използвайки кошница със съставки и/или непознати продукти и нека всяко дете да направи своя собствена рецепта, която родителят в ролята на съдията да опита. На по-малките деца може да дадете плато със здравословни продукти като грозде, сирене, зърнена закуска, маслини, твърдо сварени яйца и парчета краставица и да ги оставите да правят забавни физиономии да строят кули. По-големите деца могат да изградят строежа с цветни клечки за зъби и повтарящи се модели на шишчета.

 

Наука

 

Има много хранителни научни експерименти, които може да откриете в библиотеката или онлайн, но ето няколко идеи – да се направи емулсия за салатен сос, превръщане на сметаната в масло, разбиването на белтъка на пяна, откриване на нови цветове чрез комбиниране на хранителни оцветители във вода, или да предотвратите покафеняването на ябълката чрез използване на лимон или лимонена киселина. Или пък детето да направи своя собствена градинка от билки и така да участва в приготвянето на семейните вечери.

 

Ангажирането на децата с гответе през лятото не само ще им помогне да открият практическо приложение на наученото в училище, но и също е възможно да помогне на вашите деца да открият вълнението от готвенето и да придобият свои умения. И преди да се усетите, детето ви може да се вдъхнови така, че да започне да прави видео клипове за приготвянето на различни рецепти, да открие пекарски бизнес или да готви сложни ястия за семейната вечеря. Моята надежда е, че ще се забавлявате и дните и часовете до връщането на училище ще минават бързо и интересно.

 

Източник: washingtonpost.com

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

деца, готвене, умения, ваканция

Street of Art

Сменят залата за концерта на ­Amon Amarth

Сряда, 09 Ноември 2016 / Под прожектора
Огромна сцена, епични декори и мощен звук за шоуто обещават организаторите   Amon Amarth ще изнесат концерта си в България в зала №5 на Интер Експо Център - София, Цариградско шосе. Причината за преместването е опасни отклонения в покривната конструкция на зала Христо Ботев и тя е зат [...]

Мюсли – здравословното може да бъде и вкусно

Петък, 19 Януари 2018 / Хранене и Здраве
Диетична и зареждаща с енергия храна, тази закуска всъщност е създадена с лечебни цели    Мюсли е хранителна смес от различни ядки – овесени, пшеничени, а също царевични люспи, сушени плодове, орехи и др. Мюслито е измислено през 1900 г. от швейцарския лекар Максимилиян Бирхе [...]