Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Оставете децата да бъдат себе си

Събота, 12 Ноември 2016 / Родители
1452
  • pixabay.com

В опитите си да открием формулата за успех, забравяме да научим децата на едно от най-важните неща – грижата за другите

 

Родителството е трудна работа. От една страна имаш самите деца, а от друга безброй объркващи, дори противоречиви съвети за това как да ги отгледаме щастливи, успели и самостоятелни:

- Любов, но без глезене: децата трябва да се чувстват обичани, но да знаят какво е провал;

- Насърчаване, но без стрес: живеем в конкурентен свят, но ако сте прекалено амбициозни родители, децата могат да се депресират;

- Хвалене, но с мярка: фокус върху усилието, не постижението, обаче внимавайте и как хвалите;

- Окуражаване на извънкласни дейности: те помагат на детето да се развива и да открива талантите си, но без да прекалявате;

- Използвайте нови технологии: не можете да се преборите с технологиите, обаче те могат да лишат децата от важни социални умуния.

Това са само няколко примера, които показват колко е трудно понякога да вземем решение за важни неща, защото искаме да дадем най-доброто на децата си.

 

Уменията на бъдещето

 

Адам Грант, професор от Университета в Пенсилвания, пък смята, че всички тези съвети нямат значение без най-важното нещо, на което трябва да научим децата си: как да бъдат креативни и да използват въображението си – това е едно от най-важните умения на бъдещето, според него.  Децата често са окуражавани да постигат резултати, а не да създават. Практиката усъвършенства, но с повтаряне на старото не се създава нищо ново, споделя още той.

Но дали пък това, което е най-важно за децата е да разберат кои са и как да бъдат такива, каквито са? Ако означава да променят света за по-добро – страхотно. Ако това значи да следват утъпкана пътека, за да станат учители, инженери или фризьори – също страхотно. Най-впечатляващите хора са тези, които са открили какво обичат да правят, и го правят с много любов. Това е вдъхновяващо. А в едно общество има нужда от всякакви хора, но щастливи такива, за да може то да функционира нормало – и всички са важни, не само иноваторите и не само тези, които променят света.
 
В опитите си да открием формулата за успех, забравяме да научим децата на едно от най-важните неща – грижата за другите. А хора, които не отделят време за другите, пропускат да опознаят една много голяма част от себе си, защото грижата за някой е процес на личностно израстване и развива една много различна, човешка страна в нас.

 

Преживявания, а не вещи

 

Може би родителите трябва да позволят на децата да опитват повече нови неща, да преживяват, и да изместят фокуса си от това какъв би бил резултата. Като родители, ние можем да създадем живота, който искаме детето ни да има, но това може би не е животът, който детето иска.

Според исландския артист Олафур Елиасон, родителите трябва да подкрепят децата и да им помогнат да вярват в себе си, преди всичко. Също така, ако се тревожат по-малко за това какво ще учи детето, ще се радват повече на това да бъдат родители.

 

За креативността

 

Какво означава кретивност за едно дете на 3-6 години? Тя не означава да рисуват, да сторят с лего или да изрязват разни форми – тя означава детето да прави връзка между неща, кито нямат общо помежду си.

Давайте на децата бели листи вместо книжки за оцветяване. Бъдете любопитни. Прекарвайте възможно най-много време навън и с хора, които са много различни от хората в най-тесния ви социален кръг. Не можете да програмирате детото да е креативно. Ако опитате да програмирате детето за успех, в най-добрия случай ще отгледате амбициозен робот.

Оставете ги да следват своите мечти, а не вашите. Това е един съвет, с който всички родители могат да се съгласят.

 

Източник: Академия за родители

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

деца, родители, възпитание, окуражаване, креативност

Street of Art

Ритъмът на сърцето

Вторник, 28 Юни 2016 / Под прожектора
Невероятните японски барабанисти „Ямато“ отново ще свирят в България през октомври   Може да не разбирате от японска музика, или изобщо да не я харесвате, но ако веднъж сте чули барабаните на „Ямато“ е много вероятно да искате да ги чуете отново. Усещането, коет [...]

Някои витамини могат да бъдат опасни: Витамин D

Четвъртък, 12 Юли 2018 / Хранене и Здраве
Твърде много от него може да увреди сериозно бъбреците    Преди време започнахме тема за витамините, които могат да бъдат предозирани и да доведат до нежелани и дори опасни за здравето последствия. Първата статия беше за витамин А. Сега ще се спрем на витамин D. Нека при [...]