Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Не е ясно колко сгради в София имат гръмоотводи

Вторник, 25 Юни 2019 / Общество
333
  • сн. Владислав Терзийски

В много от старите сгради инсталациите за защита от мълнии са премахнати

 

До края на 2022 година всички сгради трябва да имат технически паспорти. Едва тогава ще е сигурно, че жилищната сграда има действаща мълниезащита, защото тя трябва да бъде записана в техническата документация, а това става след съответните проверки. Това става ясно от интервю на директорът на дирекция „Общински строителен контрол“ в Столичната община арх. Влади Калинов пред БГНЕС. От него се разбира, че в момента не е ясно колко от сградите в столицата нямат действаща защита срещу мълнии, въпреки че наличието на гръмоотвод е задължително. 

 

До момента подобен документ имат само сградите, които бяха санирани по Националната програма за енергийна ефективност и те категорично имат мълниезащита, но техният брой е твърде малък. Оттам нататък собствениците на останалите сгради имат задължение да приведат сградите си в съответствие с изискванията за безопасност и да наемат компания, която да изготви техническият паспорт - тудна задача, с която държавата и общинската администрация не успяват да се справят от години. Иначе, около 90% от общинските и обществени сгради имат мълниезащита.

 

„Всяка сграда би трябвало да има мълниезащитна инсталация. Всяка нова сграда задължително се проектира и изгражда с такава система. Преди пускането й в експлоатация тя се тества, така че за всички нови сгради, строени през последните 30-40 години мога да кажа, че са обезпечени както трябва“, заяви арх. Калинов.

На въпрос защо отговорността за наличието на мълниезащита е оставена в ръцете на етажните собствености и защо никой не контролира дали се спазва Наредбата на регионалното министерство за наличието на работеща мълниезащита, той заяви, че това се дължи на факта, че до момента статистиката не е показала жертви от мълнии в сградите и затова законодателят не е обърнал особено внимание на тази тема.

 

Проблемът ще бъде решен, когато всички сгради в София бъдат паспортизирани.

„До края на 2022 г. всички сгради трябва да имат технически паспорти. В него има част „електро“, в която е залегнала наличието на мълниезащитна инсталация и в какво състояние е тя. Във всяка сграда с паспорт задължително се проверява състоянието на тази инсталация и се правят предписания в какъв срок и как трябва да бъде обезопасена“, обясни Калинов.

Той посочи, че санкциите за неработеща или липсваща мълниезащита за физически лица са от 100 до 300 лв., а за юридически от 1000 до 10 000 лв. 

 

Вижте още:

Старите сгради нямат защита от мълнии

Архитектурното наследство е в риск заради злонамерени собственици

Санирай трудно ... в София

Безлихвени кредити за собственици на ценни сгради

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

сгради, жилища, строителство, защита от мълнии, мълниезащита, строителен контрол, етажна собственост

StreetInside

Пет минути на ден към целта

Неделя, 22 Май 2016 / Към себе си
Един прост навик, който може да промени живота ви   В днешния свят е невероятно лесно да отклоним вниманието си от това, което наистина има значение за нас. Всеки ден сме бомбардирани от разсейващи неща от всички посоки. Да успееш да ги сведеш до минимум и да съсредоточиш вниманието си [...]

Силата на водата

Вторник, 07 Юли 2020 / Към себе си
Усещането ми за водопада премина в неповторимо състояние на моята душа   Горещ летен ден! Въздухът тежеше, кожата лепнеше, а тялото копнееше за свежестта на прохладата. Качих се в колата и скоро бях в планината. Не ми се ходеше дълго днес, затова се настаних близо до реката, под гъстата [...]