Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Не е ясно колко сгради в София имат гръмоотводи

Вторник, 25 Юни 2019 / Общество
120
  • сн. Владислав Терзийски

В много от старите сгради инсталациите за защита от мълнии са премахнати

 

До края на 2022 година всички сгради трябва да имат технически паспорти. Едва тогава ще е сигурно, че жилищната сграда има действаща мълниезащита, защото тя трябва да бъде записана в техническата документация, а това става след съответните проверки. Това става ясно от интервю на директорът на дирекция „Общински строителен контрол“ в Столичната община арх. Влади Калинов пред БГНЕС. От него се разбира, че в момента не е ясно колко от сградите в столицата нямат действаща защита срещу мълнии, въпреки че наличието на гръмоотвод е задължително. 

 

До момента подобен документ имат само сградите, които бяха санирани по Националната програма за енергийна ефективност и те категорично имат мълниезащита, но техният брой е твърде малък. Оттам нататък собствениците на останалите сгради имат задължение да приведат сградите си в съответствие с изискванията за безопасност и да наемат компания, която да изготви техническият паспорт - тудна задача, с която държавата и общинската администрация не успяват да се справят от години. Иначе, около 90% от общинските и обществени сгради имат мълниезащита.

 

„Всяка сграда би трябвало да има мълниезащитна инсталация. Всяка нова сграда задължително се проектира и изгражда с такава система. Преди пускането й в експлоатация тя се тества, така че за всички нови сгради, строени през последните 30-40 години мога да кажа, че са обезпечени както трябва“, заяви арх. Калинов.

На въпрос защо отговорността за наличието на мълниезащита е оставена в ръцете на етажните собствености и защо никой не контролира дали се спазва Наредбата на регионалното министерство за наличието на работеща мълниезащита, той заяви, че това се дължи на факта, че до момента статистиката не е показала жертви от мълнии в сградите и затова законодателят не е обърнал особено внимание на тази тема.

 

Проблемът ще бъде решен, когато всички сгради в София бъдат паспортизирани.

„До края на 2022 г. всички сгради трябва да имат технически паспорти. В него има част „електро“, в която е залегнала наличието на мълниезащитна инсталация и в какво състояние е тя. Във всяка сграда с паспорт задължително се проверява състоянието на тази инсталация и се правят предписания в какъв срок и как трябва да бъде обезопасена“, обясни Калинов.

Той посочи, че санкциите за неработеща или липсваща мълниезащита за физически лица са от 100 до 300 лв., а за юридически от 1000 до 10 000 лв. 

 

Вижте още:

Старите сгради нямат защита от мълнии

Архитектурното наследство е в риск заради злонамерени собственици

Санирай трудно ... в София

Безлихвени кредити за собственици на ценни сгради

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

сгради, жилища, строителство, защита от мълнии, мълниезащита, строителен контрол, етажна собственост

StreetView

Стивън Хокинг ще пътува в космоса

Четвъртък, 23 Март 2017 / Приключения
Известният астрофизик отново доказва, че няма невъзможни неща   Признатият за един от най-големите умове за времето си астрофизик Стивън Хокинг е приел покана за пътуване в космоса. То ще се осъществи на борда на космически кораб на компанията „Върджин Галактик“ и ще бележи [...]

Нов саркофаг ще пази от радиацията в Чернобил

Вторник, 29 Ноември 2016 / Места
Това е най-голямото конструирано някога мобилно сухопътно съоръжение     Ново защитно съоръжение беше монтирано над стария саркофаг, с който е покрит разрушеният през 1986 г. четвърти реактор от Чернобилската АЕЦ. Този предпазен щит над авариралия реактор на Чернобилската АЕ [...]