Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Не е ясно колко сгради в София имат гръмоотводи

Вторник, 25 Юни 2019 / Общество
245
  • сн. Владислав Терзийски

В много от старите сгради инсталациите за защита от мълнии са премахнати

 

До края на 2022 година всички сгради трябва да имат технически паспорти. Едва тогава ще е сигурно, че жилищната сграда има действаща мълниезащита, защото тя трябва да бъде записана в техническата документация, а това става след съответните проверки. Това става ясно от интервю на директорът на дирекция „Общински строителен контрол“ в Столичната община арх. Влади Калинов пред БГНЕС. От него се разбира, че в момента не е ясно колко от сградите в столицата нямат действаща защита срещу мълнии, въпреки че наличието на гръмоотвод е задължително. 

 

До момента подобен документ имат само сградите, които бяха санирани по Националната програма за енергийна ефективност и те категорично имат мълниезащита, но техният брой е твърде малък. Оттам нататък собствениците на останалите сгради имат задължение да приведат сградите си в съответствие с изискванията за безопасност и да наемат компания, която да изготви техническият паспорт - тудна задача, с която държавата и общинската администрация не успяват да се справят от години. Иначе, около 90% от общинските и обществени сгради имат мълниезащита.

 

„Всяка сграда би трябвало да има мълниезащитна инсталация. Всяка нова сграда задължително се проектира и изгражда с такава система. Преди пускането й в експлоатация тя се тества, така че за всички нови сгради, строени през последните 30-40 години мога да кажа, че са обезпечени както трябва“, заяви арх. Калинов.

На въпрос защо отговорността за наличието на мълниезащита е оставена в ръцете на етажните собствености и защо никой не контролира дали се спазва Наредбата на регионалното министерство за наличието на работеща мълниезащита, той заяви, че това се дължи на факта, че до момента статистиката не е показала жертви от мълнии в сградите и затова законодателят не е обърнал особено внимание на тази тема.

 

Проблемът ще бъде решен, когато всички сгради в София бъдат паспортизирани.

„До края на 2022 г. всички сгради трябва да имат технически паспорти. В него има част „електро“, в която е залегнала наличието на мълниезащитна инсталация и в какво състояние е тя. Във всяка сграда с паспорт задължително се проверява състоянието на тази инсталация и се правят предписания в какъв срок и как трябва да бъде обезопасена“, обясни Калинов.

Той посочи, че санкциите за неработеща или липсваща мълниезащита за физически лица са от 100 до 300 лв., а за юридически от 1000 до 10 000 лв. 

 

Вижте още:

Старите сгради нямат защита от мълнии

Архитектурното наследство е в риск заради злонамерени собственици

Санирай трудно ... в София

Безлихвени кредити за собственици на ценни сгради

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

сгради, жилища, строителство, защита от мълнии, мълниезащита, строителен контрол, етажна собственост

Street of Art

Ради Лазарова: Обичам да съм причина за щастието на хората

Понеделник, 26 Ноември 2018 / Под прожектора
Харесвам творци, които не се страхуват да експериментират, казва младата дизайнерка   - Как избрахте да станете дизайнер? С какво ви привлича модата?   - Израснала съм в семейство на дизайнери и от малка се интересувам от мода. Талантът ми е наследство от моите родители, които с [...]

Тръмп влиза и в Музея на Мадам Тюсо

Четвъртък, 19 Януари 2017 / Под прожектора
Восъчната фигура на 45-тия американски президент ще влезе в лондонския Овален кабинет утре   Восъчна фигура на Доналд Тръмп ще замени восъчния Обама в Музея на Мадам Тюсо в Лондон. С флагче на САЩ, закачено за тъмносиния му костюм, ръце на кръста и намусено изражение, восъчният дубликат [...]