Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Разхвърляната къща е огледало на емоциите ни

Вторник, 29 Септември 2020 / Към себе си
315
  • unsplash.com

Несъзнателно хората се крият зад купищата стари вещи, защото се страхуват от промяна

 

Редът или хаосът в живота са своеобразно огледало на случващото се във вас, с вашите мисли, желания, цели и емоции. Ето защо, ако искате положителни промени, трябва да извършите генерално почистване както в апартамента, така и в собствената си глава, съветва женското списание "Мари Клер", цитирано от БГНЕС.

Марина Муравьова, опитен психолог, коуч и блогър, обяснява  за какви вътрешни проблеми сигнализира пространството, изсипвайки се върху нас в хаотичен поток от информация, неща и събития.

Може да изглежда, че къщата е просто пространство за отдих, така че ако в нея има бъркотия, тогава не е страшно, други области от живота изглеждат като примери за успех и растеж. Но и там има бъркотия - работата отдавна не радва, общувате с хора, които не са ви интересни, няма достатъчно пари, липсва перспектива. Всичко това говори за навика на човек да се обгражда с хаос и безредие. Толкова е свикнал, "нормален" е, понякога дори му харесва. Разбира се, този избор - да живее в хаос, той е направил не просто така, по силата на определени причини.

 

Страх от промяна

 

Ако изключим клиничния и психиатричния компонент, тогава първото нещо, за което говори такъв начин на живот е страхът от нови неща. Освобождаването на място в този случай е вид опит за спиране на времето, за създаване на илюзия за сигурност. Погребвайки се в маса ненужни неща, нагласи и отношения, човек се лишава от възможността да се изправи срещу нещо ново, свободно движещо се, живо. Той се придържа към миналото, в ежедневието, „обвързва“ се със стари неща (дори и излишен боклук), просто защото енергията им вече му е позната. И да допуснеш нещо ново в собствения си живот е, първо страшно и второ, трудно. Първо, трябва да почистите развалините от натрупаните „боклуци“, а това означава усилия върху себе си, цената на собствените ви емоции, време и усилия. Трудно в общи линии. И отново, бягането в кръг започва в зоната на позната рутина и промените се изместват към следващия месец или година

Въпросът е, че за реални промени в живота е необходимо „разхвърляне“. Не напразно всички курсове за рестартиране започват с препоръката „да освободите място за нещо ново“. В бъркотията няма място за „новото“, но има разбираемо „старо“, което може да е неудобно, но разбираемо и предсказуемо. И не се успокоявайте с мисълта, че това е желаната стабилност. Много по-ефективно е да признаете пред себе си, че безпорядъкът е ответна реакция, онази защитна обвивка, зад която криете страха от промяна. Опитайте се да не лъжете себе си и след честността ще дойде ясното разбиране на вашите нужди и ще можете да си позволите желаните промени.

 

Начертайте границата

 

Хаотично разпръснати неща - това също е история за личните граници. По този начин човек се опитва да напомни на себе си и на другите, че съществува и е нещо от себе си „Поне аз създадох този хаос“ - подобно обяснение за себе си в тази ситуация би било съвсем логично.

Безредицата в дома и в живота също е форма на протест: срещу строги родителски правила или ограничения на партньора. „Това е моето пространство и ще бъде както реших, а не както родителите ми поискаха.“ Ако човек отдавна е прекрачил линията на пълнолетието и не живее с родителите си, желанието за отпадъци може да е следствие от „заклещването“ в юношеството, когато протестът не е бил изразен и все още изисква излизане. Задвижван отвътре, такъв бунт може да се изрази в небрежност в ежедневието, безредие в апартамента и в резултат да доведе до конфликти с партньора.

Какъвто и да е коренът на проблема, във всеки случай навикът да се живее в бъркотия винаги подчертава наличието на определени психологически деформации. Справянето и работата с последните е необходимо, ако искате да направите живота си по-приятен и хармоничен.

 

Вижте още: 

Как да отгледаме щастливи деца

Децата и домакинските задължения

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

безпорядък, хаос, дом, психология, към себе си

StreetBoard

Кристиан и Валентина, биофермери: В България има огромен дефицит на честност

Сряда, 27 Септември 2017 / Българи от ново време
  У нас има една група хора, които заслужават доверие и които могат да случат важните промени, вярват Кристиан и Валентина Василеви      Кристиан и Валентина са семейство. Двамата обичат това, което правят, защото, освен че продават продукцията на фермата, те се хр [...]

Въздухът в София става по-чист

Четвъртък, 12 Октомври 2017 / Общество
Общината се опитва да накарат хората да използват по-екологични транспортни средства и отопление   По-привлекателен градски транспорт, по-екологични автобуси, повече велоалеи и паркове и по-малко жилища, които използват дърва и въглища за отопление. Това са основните мерки в програмата [...]