Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Кметското място в София ще се решава на втори тур

Понеделник, 28 Октомври 2019 / Общество
137
  • Фандъкова или Манолова - столичани ще решат следващата неделя

За пръв път от 2005 г. столицата няма избран кмет от първия вот

 

Досегашният кмет на София Йорданка Фандъкова и бившият омбудсман Мая Манолова ще се състезават на втория тур за доверието на столичани.

Според данните от паралелното преброяване на агенциите „Алфа Рисърч” и „Маркет Линкс”, по поръчка на bTV, Йорданка Фандъкова от ГЕРБ е получила 36,8% от гласовете на софиянци. Втора е Мая Манолова, издигната от инициативен комитет и подкрепена от БСП с резултат от 27,9%.

Кандидат-кметът от „Демократична България” Борислав Игнатов събира 12,4%, а независимият Борис Бонев се класира четвърти с 11,1%. Активността в Столицата е била 41 %, доста по-висока от тази на местните избори през 2015 г., когато е едва 17,89%.

В Пловдив Здравко Димитров от ГЕРБ води в битката за нов кмет с 36,9%. На балотажа той ще се състезава не с Дани Каназирева, която излезе втора при пъвоначалните данни, а със Славчо Атанасов, който събра близо 17,9%. Активността в града под тепетата е била около 39%.

За Варна се очертаваше резултат на косъм, но паралелното преброяване показва победа за Иван Портних от ГЕРБ с 51,3%. В Морската столица са гласулави 37% от избирателите.

В Бургас Димитър Николов от ГЕРБ печели нов мандат с 66,4% от гласовете при избирателна активност от 44,28%.

В Благоевград Атанас Камбитов, досегашният кмет от ГЕРБ, и независимият Румен Томов отиват на балотаж. Процентите са съответно 27% – за първия, и 22% – за втория. 56,2% е избирателната активност в Благоевград.

В Плевен действащият кмет води на изборите, но ще трябва да се яви на балотаж. Независимият Георг Спартански има 39.3 %, а Мирослав Петров от ГЕРБ – 31.4%. В Плевен излязоха да гласуват около 42% от имащите право на глас.

Другият отличник сред действащите кметове е Даниел Панов във Велико Търново. Кметът на ГЕРБ печели на първи тур с 64% и голяма преднина пред кандидата на БСП Весела Лечева. Във Велико Търново избирателната активност беше близо 45%.

В Хасково хората категорично ще изберат нов кмет. Досегашният управник Добри Беливанов има 9% и е на 4 място. На балотаж отиват: Станислав Дечев от ГЕРБ с 52% и Коста Стоев от БСП с 18,7% от гласовете.

В Кърджали настоящият кмет инж. Хасан Азис спечели петият си мандат на първи тур с над 55% от гласовете на гражданите.

 

Вижте още:

Как София стана столица на България?

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

местни избори, кметове, Фандъкова, Манолова, София, общини

StreetView

Гнездото на тигъра

Събота, 08 Октомври 2016 / Места
До известния скален манастир в Бутан се стига трудно, но всяко стъпало си заслужава гледката      Манастирът „Гнездото на тигъра” (Tiger’s Nest Temple) е едно от най-свещените места в Бутан. Построен върху почти вертикална скала на 3000 м височина в Хималаит [...]

Ще оцелеят ли коралите?

Неделя, 09 Юли 2017 / Места
Големият бариерен риф остана извън списъка на застрашените обекти на ЮНЕСКО   Най-голямата коралова система, дом за огромен животински свят, образуван преди 20 млн. години, Големият бариерен риф е “събрал” 900 острова и 2900 рифа с дължина от 2600 км и площ от близо 350 хил [...]