Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Как да отгледаме щастливи деца

Понеделник, 10 Август 2020 / Родители
813
  • unsplash.com

Правете нещата заедно с децата, а не заради тях

 

Вярвате или не, щастието не винаги е било родителска цел. Ако се върнете към не толкова далечното минало, повечето родители просто искаха детето им да се научи как да се справя само в живота. Но за родителите на 21 век залозите са по-високи и целта много по-голяма.

Като цяло, ние искаме деца, които са удовлетворени, които имат самочувствие, които са компетентни, уверени и способни. Но не винаги знаем как да ги отведем до там. Всъщност, понякога нашите добронамерени усилия постигат точно обратното.

Mom.com разговаря с петима различни експерти за нещата - големи или малки, които могат да помогнат на децата да тръгнат към щастието. Ето какво казват те.

 

Признайте, че всичко, което знаете, е погрешно

 

„Първото нещо, което трябва да направите, за да зарадвате децата си, е да изхвърлите всичко“, казва Мишел Борба, автор на UnSelfie: Защо децата емпати успяват в нашия егоистичен свят. „Защото всичко, което сега знаем, това, което науката казва за това какво прави децата щастливи, не е това, което действително трябва да правим“.

 

Спрете да им давате всичко

 

„Децата са по-щастливи, когато дават на другите, а не когато получават за себе си“, каза Борба. Предоставянето на възможност да гледат извън себе си им помага да поставят това, което имат, в перспектива. Връщането назад също предлага на децата възможността да изпитат радостта от това да видят някой друг да сияе заради нещо, което те са направили.

 

Нека направят нещата сами

 

"Децата са по-щастливи, когато знаят как да направят нещо за себе си", казва Борба. По принцип е добре да дадете на децата малко повече независимост, когато станат по-големи. "На 2 години ще правите нещата вместо тях - но можете да започнете да се отдръпвате, когато порастват", добави тя. Когато децата растат, по-малко става въпрос за поддържане на контрол и повече за това да бъдете съветник, треньор или водач.

 

Оставете графика за малко

 

"Вижте графика на вашето дете и попитайте: Има ли нещо, което можем да изпуснем?", казва Борба и допълва: „Децата имат нужда от време за съзецаване на облаците и тревата навън“.

 

Натиснете собствения си бутон за пауза

 

Възможно е също така да сте стресирани от всички задължения. „Има ли нещо, което можете да съкратите? Има ли някакъв начин, по който да не е нужно да се чувствате като Марта Стюарт, така че да можете просто да се наслаждавате? “

 

Намерете време за другите

 

„Кога сме най-щастливи? Когато сме с други хора. Така че, уверете се, че детето ви има възможности да се свърже в реално време с връстниците си, за да може да практикува социални умения“, съветва специалистът.

 

Сътрудничество по правилата

 

Сценарист, редактор и застъпник Сара Гилиъм в съавторство с майка си издава книгата Reviving Ophelia: Saving the Selves of Adolescent Girls - което показва, че тя познава днешните тийнейджъри и тяхната неразривна връзка със социалните медии и смартфони.

Тя съветва да въведем време без телефони след 19 часа и да поканим децата да споделят собствените си идеи за най-добри практики, като стремежът е родителите и децата да се срещнат някъде по средата. Демократичното родителство изминава дълъг път към овластяване на децата да взимат собствени добри решения.

 

Намерете „точното“ решение за всяко дете

 

„Тийнейджърските години, разбира се, са предизвикателство за почти всяко дете и всяко семейство“, каза Гилиъм. "Но да, щастието е възможно ... с умисъл." Точните решения изглеждат различни за всяко семейство и дори за всяко дете.

„Когато отношенията на по-големия ми брат с родителите ми изглеждаха разрушени, майка ми започна практика на седмични закуски с него“, разказва Гилиъм. „В 7:30 ч. сутринта те излизаха за евтини палачинки и разговор далеч от дома (и неговата досадна малка сестра)“.

 

Качественото време е от ключово значение

 

„Като цяло, когато мисля за отглеждане на щастливи деца, ми хрумват две неща: безусловна любов и качествено време“, казва Рейма Грифин от Understand.org, която работи с деца с проблеми, свързани с ученето и вниманието, повече от 40 години. „Това са нещата, от които се нуждаят всички деца. Помага им да се чувстват сигурни. В даден момент неразделеното внимание ги кара да се чувстват специални."

Времето за лягане е качествено време, което може да бъде част от обичайната рутина - особено когато включва истории, казва тя.

„Възможно е родителят и детето да се свържат физически, за да имат успокояващ край на деня. Когато сте наясно с емоционалния проблем или проблема с обучението на вашето дете, можете да изберете книги с подходящи теми. Това ви дава възможност да задавате въпроси и да разговаряте с детето", добавя тя."Четенето заедно също помага с речник и разбиране, като същевременно създавате основа, за да видите къде се намират."

 

Излезте навън

 

„За децата, които може да имат проблеми с вниманието и огромна енергия, която не могат да управляват, е още по-важно за излезете навън“, казва Грифин. „Излезте на разходка, бийте се с водни балони, дайте им възможност да изразходват енергията и да я канализират. Преминете на тяхното ниво и играете с тях, това ги ангажира по различен начин."

 

Използвайте силните им страни

 

„За всички родители, но особено за децата с проблеми с ученето и вниманието, на които също може да им липсва увереност и самочувствие, идентифицирайте конкретна сила и направете начини да я покажете“, каза Грифин. „Това е страхотно за децата. Дайте им конкретна обратна връзка. Похвалете ги за това, което са направили по конкретен и положителен начин. Отнема само малко време, преди да стане част от детската мантра. Колкото повече давате външни похвали, това се превръща в техния вътрешен глас."

 

Не забравяйте основните нужди

 

Понякога не е всичко толкова сложно. Д-р Жаклин Винкелман е педиатър, специализирана в спортното хранене.

„Като родители на млади спортисти, ние отделяме толкова много време и пари за такси, оборудване и тренировки в първенството. Храненето на вашите млади спортисти с правилните храни в точното време е от ключово значение за техния успех на и извън терена. Също толкова важни като храната, почивката и възстановяването са от съществено значение за атлетическия успех и предотвратяване на наранявания. Уверете се, че детето ви спи достатъчно! “

 

Проверете себе си

 

„Всичко зависи от това, което постигаме във взаимодействието“, казва Лора Маркъм, автор на „Мирен родител, щастливи деца: Как да спрем да крещим и да започнеш да се свързваме“. „Всеки родител знае това. Ако сте в лошо настроение, тогава детето ще бъде напрегнато, ще се опитва да привлече вниманието ви, ще е разтревожено, а ако има по-малки братя или сестри, най-вероятно ще го чуете да им говори с вашия тон.

Способността ви да наблюдавате собственото си настроение и да се саморегулирате, е вашата най-важна отговорност“, вярва специалистът.

"Винаги казвам, че всичко започва с теб", добава тя. „Когато сте в емоционално настроение, всичко се променя: търпеливи сте, топли сте, давате и детето ви цъфти с такъв вид внимание. Имате чувство за хумор, така че имате по-лек досег с всичко. Можете да ги накарате да се смеят и целият тон на общуването се променя."

 

Преосмисли „последствията“

 

„Всички смятат, че има някакъв перфектен отговор за правилното (поради липса на по-добра дума) последствие.“ Но изследванията показват, че това не е напълно полезно. Правилният отговор е винаги да тренирате детето “, казва Маркъм.

„Коучингът има няколко компонента. Емоционалният тренинг.

Емоцията причинява поведение. Може би имат нужда от помощ с емоциите си, за да спрат да действат по определен начин.

„Ремонт“.  Това не е следствие, а поемане на отговорност за техните действия. Родителите трябва да знаят, че това не е просто алтернатива на последствията - това е по-ефективен подход за подпомагане на детето да се балансира и да се чувства по-добре.

И друго много важно нещо е създаването на среда, в която те процъфтяват. Може би са в лошо настроение сутрин, защото не си лягат достатъчно рано. Може би се втурват през домашните, защото завършването означава, че могат да играят видео игра. Настройването на околната среда, така че детето да може да процъфтява, води до по-малко борби за власт.“

 

Съсредоточете се върху връзката си

 

„Единственият контрол, който имаме върху децата си, е влиянието, което оказват върху тях нашите отношения“, каза Маркъм. „Ние мислим, че можем да контролираме детето си, но не можем. Опитът да ги контролираме ни поставя в състезателни отношения."

"Всичко е във връзката", добави тя. "Това е единствената причина да следват нашето ръководство. Това е много по-ефективно в получаването на желаното от нас поведение, отколкото заплашване, подкуп или крясъци“.

 

Просто ...ги попитайте

 

„Можете да прочетете един куп от родителски книги или да седнете с детето си и да попитате: „Кога си най-щастлив?“. Ще бъдете изненадани от това колко често са по-важни простите, малки, нескъпи неща и колко скъпите подаръци бледнеят в сравнение с прекараното време и връзката, която имате с децата си“, казва Борба.

Правете нещата с вашите деца, а не заради тях.

 

Вижте още:

Среда за израстване: Здраве

Какво е да си Монтесори родител

Награждавайте независимостта, а не послушанието

Без условия: Обичта превръща страха в смелост

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

деца, родители, възпитание, семейство, среда за израстване

StreetBoard

Наркотик ли е марихуаната

Сряда, 03 Август 2016 / Общество
Открай време мненията за употребата на канабиса за медицински цели са полярни   На едната крайност са тези, които твърдят, че канабисът убива мозъчните клетки, а на другата – тези, които защитават тезата, че марихуаната лекува или облекчава състоянието на пациенти със сериозн [...]

Няма съгласие за кабинет, отиваме на избори

Вторник, 20 Декември 2016 / Общество
И третият мандат за съставяне на правителство в рамките на този парламент ще бъде върнат, след като ГЕРБ и Реформаторите не се разбраха   Сегашният парламент не е в състояние да излъчи кабинет и отиваме на предсрочни избори, съобщи председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цве [...]