Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Награждавайте независимостта, а не послушанието

Неделя, 17 Ноември 2019 / Родители
868
  • unsplash.com

Всички ние искаме децата ни да могат да се справят сами и това е основната ни роля като родители – да ги научим да правят нещата по правилния начин, наред с това да бъдат добри и успешни хора.

В голям процент от случаите обаче в желанието си да опазим децата или спопойствието вкъщи, не оставяме възможност на малките човечета да растат откривайки света и изграждайки навици да се справят самостоятелно.

Истината е, че всяко нещо е трудно преди да стане лесно и това важи както за сгъването на пижамата и оправянето на леглото, така и за сложните училищни домашни. Ако искаме обаче детето ни да се справи с домашните само, трябва да започнем много преди това, като възпитаваме и насърчаваме инициативата и оценяваме усилията, които е положило, а не резултата.

Целта на всичко това е децата да формират усещането, че могат да постигнат всичко сами. За да могат, когато станат възрастни да не се оставят на течението, а сами да изграждат бъдещето си, пише  Bright Side.

 

Как да стане това?

Като насърчаваме детето да се занимава с различни нови неща, да го насърчаваме в новите му хобита и да не забравяме, че всяко начало е трудно.

Как да възнаграждаваме усилията на децата? Със сигурност не с бонбони и подаръци. Доверието е може би най-ценната награда за децата. Ако едно дете усети, че родителят му има пълно доверие да направи нещо, за него това е знак, че се справя добре.

Фокусирането върху външното впечатление е грешно, защото ограничава свободата на детето да изследва света около себе си.

Мъдрите родители смятат, че за личното израстване и развитие на детето е безполезно то винаги да пази дрехите си чисти и да се държи по определен начин „за пред хората“. Самите деца обикновено изобщо не се интересуват от външния си вид и мнението на непознатите.

Мъдрите родители разбират, че е в реда на нещата децата да са разхвърляни, да събарят неща, да разливат всичко около себе си.

Ето защо вместо да им натякват за разхвърляните стаи, те им позволяват да живеят така, както им е удобно, като постепенно им показват защо да е подредено и чисто е правилно и полезно.

Някои родители могат да прекарат целия ден, тичайки нагоре-надолу и викайки „Не се качвай там!“, „Не пипай това!“ или „По-кротко!“.

Мъдрите родители на подобни енергични деца знаят, че е важно децата да изливат на воля енергията си, докато още са малки. Така като възрастни те ще бъдат по-уверени и постоянни в начинанията си.

Вярно е, че на бъдещите таланти са били позволени много неща. Дори поредната рисунка на стената е била приемана като знак за артистичен потенциал. Но въпреки това има една граница, която не е позволено децата да преминават - проявата на неуважение към семейството.

Уважението към родителите е нещо, което се възпитава от ранна възраст. Но това не става с крясъци, а с личен пример, в който детето осъзнава, че мама и татко са тези, които имат водещата роля в семейните дела, а то има своите задължения в дома и семейството.

 

Вместо да наказвате децата, като им забранявате неща, по-добре е да поставите правила, които гарантират, че правилното действие ще бъде възнаградено.

Ако мисленето на детето не е ограничено в тесните рамки на рестрикциите и наказанията, то се научава да коригира поведението си за свое собствено добро.

 

Вижте още:

Вслушваме ли се в децата?

Отровната родителска любов създава хора без характер

Благодарност се възпитава с пример

Система за изграждане на полезни навици

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

деца, родители, възпитание, независимост, творчество, семейство

StreetBoard

Онлайн платформа за сигнали в здравеопазването

Четвъртък, 20 Октомври 2016 / Общество
Целта на проекта е да даде възможност да се чуе мнението на пациентите и да се вземат мерки при нередности    Ако искате да подадете сигнал срещу грубо отношение от страна на лекар или имате съмнения за грешка на фармацевт, или друга нередност в здравеопазването, но не знаете към к [...]

Закъснял бейби бум в Китай

Понеделник, 23 Януари 2017 / Общество
Половината от новородените са в семейства с едно дете   През 2016 г. в Китай са родени най-голям брой деца от началото на века, след като в началото на миналата година държавата отмени забраната за раждане на повече от едно дете. В резултат от това страната в страната са родени 17, 86 [...]