Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Вслушваме ли се в децата?

Петък, 18 Октомври 2019 / Родители
927
  • unsplash.com

Всяко дете е различно и специално, единствената разлика е колко сме го моделирали

 

Аз и петгодишният ми син влизаме в аптека, за да си купим един конкретен сапун. Той стои до мен, без да помръдва и в един момент ми казва:
- Мамо, трябва да ми купиш точно това! - сочейки отдалеч една шарена кутия.
- Знаеш, че не пием лекарства...
- Много добре знам! - прекъсна ме той - Първо това не е лекарство, а витаминки и второ те са ми нужни сега!
Поглеждам въпросната кутия и виждам някакви бонбонки витамини.
- Аха, виждал си го на реклама! Ясно...
- Виждал съм и много други реклами, мамо - отново ме прекъсна той - Виж, повярвай ми, имам нужда точно сега от това!
- Ти дори не знаеш какво съдържат, а и си напълно здрав! - казвам аз.
- Не знам, така е! Но знам, че трябва да изпия няколко! И не ми взимай червената опаковка, трябва ми синята! Вярваш ли ми? - ме попита той с най-сериозния и дълбок поглед на света, през който сякаш цялата Вселена говореше.
В този миг и аз знаех! Той разчиташе перфектно интуицията си и връзката си с Висшата си същност! Коя съм аз, че да го спирам?
Когато си тръгнахме, той ме погледна и каза :
- Благодаря, мамо, че ми вярваш!
Дори и бонбонките да нямат никакво значение за нуждите му, смисълът бе, че подкрепих вътрешния му глас и че сега знае колко важно е това невидимо нашепване и нашето доверие в него!
Когато се прибрахме, на входа охраната ни спря и му подари няколко пликчета с фигурки на Angry Birds...
- Благодаря ви безкрайно! Но все пак в блока ни има и много други дечица, оставете и за тях! И вие и останалата охрана на смяна ги давате само на сина ми! Нека да има и за другите дечица! - казах аз.
- Да ви кажа нямам логично обяснение защо искам само на него да ги давам! Той ми е любимец! Много е различен!
- Всяко дете е различно и специално! И всеки човек също! Благодаря ви още веднъж! - с усмивка казах аз.
Той не е различен, всяко дете е уникално! Единствената разлика е колко сме го моделирали според личните си и обществени рамки, принципи и разбирания. Дали сме го оставали да бъде себе си и да проявява истинската си същност и светлина, която в тази ранна възраст е най-чиста и блестяща... И ако просто оставим сиянието по пътя му, без да го моделираме... Тогава то просто осветява всичко... Изпълнява своята природна функция! Всеки идва от там и всеки е една малка частица от Живота - уникална, различна и вълшебна... Е може би ние не сме имали шанса да бъдем светлината като деца, но имаме избора нашите деца да бъдат себе си... Не е нужно и те да се изгубят първо сред изисквания, норми, матрици и правила, както се е случило с нас, за да се открият някой ден отново... Те се раждат с истината, мъдростта и светлината... Просто трябва да ги оставим да я изживеят такива, каквито са... Всяко живо същество е една малка частица от Света, събрала целия Свят в себе си...

 

Вижте още:

Синът ми не е моя собственост, за да решавам аз

Отровната родителска любов създава хора без характер

Хората не се раждат възрастни

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

деца, родители, семейство, възпитание, общество

StreetBoard

Майка Тереза беше обявена за светица

Неделя, 04 Септември 2016 / Истории от града
"Нека винаги да се срещаме с усмивка, защото усмивката е началото на любовта"   Майка Тереза, католическата монахиня, която посвети над половин век от живота си на най-бедните и онеправданите, бе обявена за светица от папа Франциск в началото на литургия за канонизация на площад "Свети [...]

Как да се справим с данъчните измами?

Сряда, 23 Ноември 2016 / Общество
Може да се помисли за обратно начисляване на ДДС   Режимът на обратно начисляване на ДДС е такъв метод, при които данъкът не е изискуем, както обикновено от доставчика на стоката или услугата, а се начислява от неговия получател. В момента на данъчното събитие получателят на доставката [...]