Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Какво е да си Монтесори родител

Сряда, 24 Август 2016 / Родители
7067
  • nduoma.com

Този подход означава да оставите децата да открият своя път на развитие и да ги следвате с много търпение, разказва Пилар Бюлей 

 

Пилар, разкажи ни малко за себе си.

 

В момента съм по майчинство и отглеждам 4-годишно момченце и момиче на 1 година и съм готова да се върна на работа. Обучена съм за работа с деца на възраст от 3 до 12 години по метода на Монтесори и преди да избера тази кариера, бях предприемач в туристическата индустрия в продължение на 10 години. Обичам да уча нови езици, да пътувам до нови места, да пиша и да чета книги за личностно развитие.

 

Как откри Монтесори?

 

Аз бях дете, отглеждано по метода на Монтесори, така че може да се каже, че майка ми е тази, която е открила Монтесори, не аз. Тя е научила за метода от серия курсове по детска психология, които е посещавала, когато съм била малка. Монтесори се върна в живота ми, когато станах на 30. Притежавах успешна компания за сватбени тържества, но исках да поема по по-духовен път. Медитирах върху моя житейски път и един глас ми кажа "Ти имаш нужда да работиш с деца". 

Сестрата на мъжа ми беше Монтесори преподавател и тогава моят (все още) приятел предположи, че може би Монтесори може да е ключът към това, към което вътрешният ми глас ме насочва. Научих, че AMI training center е съвсем близо до дома на мъжа ми, така че се преместих при него и започнах обучение. Това преобрази живота ми и изпълни душата ми както нищо друго дотогава. 

 

Как отглеждането ти като Монтесори дете повлия на живота ти досега? 

 

Ние се местехме много, когато бях малка и съм ходила в три Монтесори училища в две държави. Тези училища осигуряваха съгласуваност (същите материали, уроци и очаквания), което ми позволи да се адаптирам лесно към новото си обкръжение. Когато се преместих в държавно училище, вече се радвах на ученето и имах добри работни навици. Като възрастна мисля, че Монтесори ми дава дух на откривателство. Винаги съм отворена към нов опит и нови предизвикателства, и когато правя грешки, се връщам обратно и опитвам отново. И, разбира се, имайки същия чудесен опит като дете, отглеждано по метода Монтесори, това стана причина да стана Монтесори преподавател - като начин да предам нататък възможностите, които съм получила. 

 

Добре, нека да говорим за Монтесори родителството - колко са големи децата ти?

 

Закари е на 4,5 и Надя е на 14 месеца. 

 

Какво означава за теб Монтесори родителството и кои са някои от начините, чрез които прилагате метода в семейството си? 

 

Монтесори родителството означава да оставя моите деца да открият своя собствен път, способности и потенциал и да опитвам (наистина трудно) да не налагам моите очаквания или опит от собственото си детство върху тях. Означава да съм наистина, НАИСТИНА търпелива с неща като разливането например, да си напомням, че домът е безопасно място за тях да се развиват и практикуват социални и емоционални умения. Това означава постоянно да оценяваме дома си, за да го направим безопасен и достъпен за децата, защото те също живеят в него. Означава  създаване и поддържане на границите с твърдост и много любов, дори ако това отваря повече работа за мен. Това означава образоване и включване на съпруга ми, който не е израснал с Монтесори. Това означава да обмислям въздействието на думите и действията си, и да се опитвам да бъда по-спокоен и съсредоточен човек всеки ден. И това често означава да заставам срещу обществото и да съм в мир с това. За мен Монтесори е начин на живот - наистина единственият, който познавам. 

Функционално, някои от нещата, които сме направили, за да изпълним Монтесори у дома, са били избори като да инвестира в по един стол Tripp-Trapp за всяко дете, превръщайки дневната в пространство за техни дейности, (така че спалните им да са спокойни и свободни от играчки), опитвайки се да запазим елементарно до минимум пространство в един много малък дом (такова предизвикателство!), изграждайки обслужваща маса и обучителна кула, осигуряване на достъпност за децата в банята, поставяне на приборите в ниско чекмедже за лесен достъп и т.н.

 

 

Ние използваме подови легла вместо кошара, която всъщност е голям ангажимент, защото не може просто да сложите бебето в кошарата и го оставите там - вие трябва да уважавате неговата независимост и се адаптирате към променящия се сън и двигателни умения на детето. Също така практикуваме ранно осъзнаване на тоалета със Закари, което изисква голяма подготовка, търпение и чувство за хумор. Използваме истински китайски сребърни прибори и чаши за хранене, което понякога води до разливане и прекъсвания. 

Монтесори не е само за външната среда, отнася се и до свобода, граници, и взаимозависимост. Ние позволяваме на нашите деца да изпитват физически и логически положителните и отрицателните последици от действията си (вместо да използваме произволни наказания или награди). Ние се опитваме да поставяме ясни граници с позитивен изказ. Установяваме практики, които да им помогнат да станат самоуверени, насърчаваме ги да помагат в домакинството (избърсване на масата, подреждане на играчки и дрехи, измиване на техните чинии). 

Монтесори, също така, развива култура на мира. Мирът започва от раждането, затова аз избрах да родя и двете си деца у дома, давайки им възможността сами да определят темпото на пристигането си. Мир означава създаване на тясна, сигурна връзка между майката и бебето чрез спазване на симбиоза в първите 10 седмици от живота на бебето, прилагане на метода кожа-до-кожа, да спите заедно, да ограничите посещенията на външни хора...Мир означава да уважавате чувствата и да правите компания на децата докато плачат или са ядосани, без значение, че се чувствате зле от поведението им. Мир означава опита ни предпазим дома си от влиянието на поп културата чрез силно ограничаване на телевизията и внимателен избор на играчки. 

 

 

Как се променя родителството в различните етапи от израстването на детето? 

 

Не съм голям почитател на бебешкия период, ако трябва да бъда честна. За мен това е най-предизвикателния етап, защото детето зависи от родителя за всичко - 24 часа седем дни в седмицата и понякога е изтощително за мен, защото имам нужда от свое пространство и сън. Най-важният аспект от бебешкия период, от моя гледна точка е да се подготви средата така, че децата да прекарват времето, работейки върху собственото си развитие - моторни умения, сетива и т.н., давайки време на родителите да наблюдават. Наблюдението води до доверие, което е в основата на положителна връзка между детето и родителя. 

Когато бебетата стават малки деца, изведнъж се сблъсквате с необходимостта да се установят граници, за които не е трябвало да мислите преди това. И тъй като малките деца се учат само от опита си, не само трябваше да установя границите, но трябваше да ги поставям отново, и отново, и отново. Също разбрах, че те изведнъж стават много способни индивиди, които искат да направят всичко, което виждат, че правя аз, като миенето на косата, пиенето от чаша, храненето с помощта на сребърни прибори. Трябваше да бъда готова да им дам свободата да изпробват новите си способности, и отново - това е мястото, където тази основа на доверие наистина става важна. Спомням си също, че "Не" беше любимата дума на Закари за дълго време. Когато го попитах дали иска вода, той автоматично казваше: "Не ... Искам вода." Той казваше "Не" на всичко! Отне ми доста време да разбера, че това означава, че той започва да развива своята идентичност и се превръща в отделна личност. 

Около възрастта от 3 години открих, че нашият Зак беше малко по-различен в сравнение с преди - по-запознат със света около себе си, по-способен да комуникира интелигентни мисли и по-заинтересуван да използва уменията, които беше придобивал в продължение на три години. Имах нужда от огромно търпение в този период, защото малките деца искат да правят всичко сами и това може да отнеме дълго време. Това също е един от любимите ми периоди до този момент, защото речникът му ми осигури прозорец съм ума и душата му. 

Сега, когато Надя е в преход от бебе към етапа на малко дете, е сто пъти по-лесно, защото знам какво да очаквам и знам, че всяко предизвикателство е само временно, свързано е с възрастта и ще изчезне със съзряването, ако имам търпение да управлявам ситуацията с познание и уважение. 

 

Как се променя родителството, когато вече са две деца?

 

Трябваше да променя очакванията си за това, което всички в семейството могат и трябва да правят, особено докато детето е бебе. Трябваше да оставя съпруга си да полага поече грижи (дори, ако той не се чувства комфортно да поеме тази отговорност). Образовах се за това как да помогна на сина си се приспособи към живота с брат или сестра, и съм работила с него за това как да вземе играчка от сестра си, как да помоли за помощ, ако тя вземе играчка от него, как да играе самостоятелно, какво да прави, ако тя го дръпне за косата и т.н. Най-доброто е, че раждането на дъщеря ми осигури на сина ми повече възможности за израстване, защото бях заета с бебето. Той започна да играе по-независимо и разви повече търпение. В класната стая Монтесори, децата развиват взаимозависимост и независимост, защото учителят е винаги зает да дава уроци. Същото важи и у дома: колкото е по-заета майката, толкова по-способно става по-голямото дете. 

 

Следва продължение.

nduoma.com

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

деца, родители, Монтесори, среда за израстване

StreetBoard

ГЕРБ печели изборите с малка преднина пред БСП

Неделя, 26 Март 2017 / Общество
  Реформаторите и „Да, България“ са на ръба на влизането в парламента   ГЕРБ печели предсрочните парламентарни избори за 44-то Народно събрание с 31,8% пред своя основен опонент "БСП за България" – 28,9% , показват данните от от екзит пола на „Маркет линкс& [...]

Какви ще са щетите от спрения проект в Белене

Петък, 17 Юни 2016 / Общество
  България може да се размине без разходи от бюджета по неслучилия се проект за втора атомна централа, смята икономистът Георги Ангелов     Ако Националната електрическа компания беше прекратила строежа на АЕЦ „Белене“ през 2009 година, когато се оттегли стратег [...]