Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Масово пенсиониране на учители

Понеделник, 25 Юли 2016 / В клас
7500
  • balkanec.bg

Директори бързат да изпреварят увеличението на обезщетението от 1 август

 

 

Масовото пенсиониране на учители и директори създава хаос в училищата. Редица директори са бързали да пенсионират учители заради по-високите обезщетения от 1 август, сигнализираха читатели на "Сега". От следващия месец учителите ще взимат 10 заплати обезщетение при прекратяване на договора, вместо досегашните 8 заплати. Тази част от новия училищен закон влиза в сила веднага и е финансово подсигурена, въпреки че новите правила за финансиране на училищата са отложени за 1 януари 2017 г. Липсата на яснота около обезщетенията обаче поражда опасения, че за по-високите суми няма да има достатъчно пари в бюджета.

Извън принудителното пенсиониране, много учители по собствено желание тръгват към тази стъпка заради застъпването на две реформи - пенсионна и училищна. Част от тях имат навършени години и стаж, но има и преподаватели, които се възползват от възможностите за ранно пенсиониране.

Сумите за обезщетения на учителите при прекратяване на правоотношението се плащат от хазната, като част от националната програма за оптимизация на училищната мрежа, като държавата вече осигурява на 100% и обезщетенията в детските градини, които по принцип се издържат от общините. Програмата за тази година обаче не е актуализирана спрямо новия закон за училищното образование и в нея е записано, че се изплащат не повече от 8 заплати при прекратяване на правоотношението. Право на това обезщетение имат педагози, които са работили при същия работодател през последните 10 години от трудовия стаж и са синдикални членове, но в системата профсъюзното покритие е на практика пълно.

От просветното министерство бяха категорични, че по-високите обезщетения влизат в сила от 1 август и средства за тях ще бъдат осигурени. Възможно е да се актуализира текстово и програмата, за да не възникват недоразумения. Страхът на директорите да не трябва да плащат непланирани суми е довел до грозни сцени в отделни училища. Има хора, пращани в пенсия без предизвестие, само и само да не влязат времево след срока 1 август 2016 г., разказаха читатели. 

 

Много въпросителни са натрупани в училищата и по трудовоправни въпроси, коментираха от КТ "Подкрепа". От миналата година работодателите не са длъжни да прекратяват трудовите договори при пенсиониране на служител и ако има желание на страните, служителят може да продължи да работи. Има неразбиране по тази тема и на някои места на учители се разяснява точно обратното. От просветното министерство обясниха, че отпускането на пенсия не е повод за изплащане на обезщетението, ако служителят продължи да работи, и парите са плащат при прекратяване на трудовото правоотношение.

 

Таня Петрова, в. „Сега“

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

учители, пенсиониране, обезщетения за пенсиониране, директори, училища

Street of Art

Вечните дънки

Понеделник, 27 Юни 2016 / Стил
  Какви са модните тенденции през тази година   Лятото е сезонът на ефирните материи, късите поли и ...скъсаните дънки. Дънките не излизат от гардероба ни дори в топлите месеци. А тенденциите тази година ни връщат отново в 70-те години и към моделите с дължина 7/8. През тази годи [...]

Ал Ди Меола в Зала България

Събота, 30 Април 2016 / Под прожектора
Виртуозният китарист ще открие първото издание на Sofia GuitArt Festival   С грандиозен концерт и представяне на новия си проект Elysium, Ал Ди Меола ще открие първото издание на Sofia GuitArt Festival на 27 май, 2016г., в Зала България. Организатори на единственото по ро [...]