Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

От двете страни на вратата на класната стая

Вторник, 12 Септември 2017 / В клас
1080

Няколко разхвърляни мисли и вълнения на един родител на първокласник за отношенията между учителите и родителите

 

Днес бях за малко в училището, в което след няколко дни синът ми ще срещне първия си учител. Няколко родители отидохме да помогнем на класния ръководител на децата ни да подготви стаята за първия учебен ден. Цареше празнична суматоха – ученици от горните гласове разнасяха чинове, столове, табла и дъски нагоре-надолу по етажите, родители разнасяха учебниците за най-малките, търкаха, лъскаха и подреждаха... Впечатлих се от готовността на родителите да се включат кой с каквото може – от нашия клас бяха дошли шест човека и всички бяха не по-малко развълнувани от децата си за първия учебен ден. Много се надявам тази взаимопомощ да продължи и след като дойде трудното. Защото след тържествата на първия учебен ден идват уроците и многото работа.

Хареса ми ентусиазма на учителката ни, която въпреки дългогодишния опит, или пък точно заради него, се вълнува от срещата с новите си първолаци и иска всичко да е по конец. И с желание включва родителите в това, защото знае, че без тях много от усилията й в класната стая ще останат без резултат.

Тази година учителите имат един повод да са усмихнати на първия учебен ден – заради изпълненото обещание за увеличение на заплатите и един да са отново обидени – заради предвидената възможност директорите на училища да ги пращат на психиатричен преглед по своя преценка. Едното е да ги мотивира, а другото – като мярка срещу насилието и протестите на родители в социалните мрежи. Не омаловажавам необходимостта от повече контрол, но си мисля, че е много по-важно с какъв „багаж“ влиза детето в училище и какво може да направят учителите в случаите, в които то е жертва на собственото си семейство. Защото децата взимат примера от хората, с които живеят. Като родител повече ме е страх от децата, които някой в училище може да не овладее навреме и които могат да нараняват дори без да осъзнават какво правят...Както и от лоша организация и формално отношение към нещата. Затова си мисля, че е важно родителите да са до учителите през цялото време, а не само в празничните моменти и заедно да работят за това децата да бъдат подкрепяни не само в писането и смятането, а и в това да станат добри хора.
Иначе с 15-процентното увеличение на заплатите, за първи път от десетилетие средната учителска заплата ще е по-висока от средната за страната. В Казанлък просветният министър Красимир Вълчев обеща, че до 2021 година средното възнаграждение на педагозите ще е 130% от средната заплата за страната. Дали това е много или малко, е отделен въпрос, но дава повод в системата да влязат повече млади хора, а опитните учители да се чувстват по-малко обидени и, надявам се, по-мотивирани да насърчават децата да мислят, да откриват талантите им и да им бъдат пример.

Искам да вярвам, че учителите по душа са в класните стаи заради това, което искат да дадат на децата. Като учителя по физика Теодосий Теодосиев от Математическата гимназия „Никола Обрешков“ в Казанлък, където днес откриха първия Национален център по природоматематически науки – хубавите неща се случват там, където има ентусиазъм и любов към знанието.

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

учители, родители, ученици, училище

StreetInside

Кръст за защита от нападение

Понеделник, 30 Май 2016 / На предела
  Още една техника за психическа защита, но трябва да внимавате с нея   Ако сте сигурни, че някой източва енергията ви или ви въздейства разрушително чрез агресията си, това е още един метод за психическа самозащита. Тази техника е наречена „кръст“. Тя е нещо като &b [...]

Децата на дъгата

Вторник, 31 Януари 2017 / На предела
  Това е третото поколение от специални деца, които са на земята, за да помогнат на човечеството да се излекува и да се развие   Децата на дъгата започнаха въплъщението си около 2000 година, въпреки че някои са родени по-рано. Това означава,че много от тях вече са в юношеските си [...]