Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

В Пловдив подготвят електронен прием за първи клас

Понеделник, 28 Ноември 2016 / В клас
685
  • Според МОН водещ критерий за приема трябва да е адреса на детето

Общината е подготвила наредба, с която да отговори на изискванията на просветното министерство за прозрачен прием на децата

 

В Пловдив ще бъде изградена електронна система за прием на първокласници. Тя ще е с три нива на прием и ще отчита досегашните правила в училищата и изискванията на новите държавни образователни стандарти. Това решение е взела общинската администрация след промяната на нормативните документи, изискващи от общините с повече от едно училище да разработят система за прием на учениците в първи клас, пише регионалното издание plovdivutre.bg.

Проектът за наредба, изготвен от общината е в отговор на намерението на Министерството на образованието да въведе централизиран прием за първокласните в големите градове за учебната 2017-2018 година (подобно на приема в столичните детски градини през електронна система).

Целта е да се сложи ред в наплива и напрежението около записването на децата в първи клас в така наречените „елитни“ училища. И сега водеща е адресната регистрация на децата, но в много случаи класирането на децата става по субективни критерии и на практика зависи от директорите, мотивираха предложението си от МОН.

Целта е родителите да бъдат улеснени и по-добре информирани и да бъде създадена по-ефективна организация на приема на децата в първи клас. В изготвения проект на Наредба за приемане на ученици в първи клас на общинските училища на територията на град Пловдив като най-важен критерий е поставено желанието на родителите. За около 90% от училищата на града с ученици в първи клас има места за всички желаещи. За тези учебни заведения другите предвидени критерии няма да имат определена тежест. За училищата, за които желаещите са повече от местата, се предлага основното предимство да е за живеещите по настоящ адрес в близост до училището. За тази цел са оформени райони за всяко училище.

Предимство, макар и в по-малка степен, е заложено в проекта на наредбата и за децата, живеещи в районите, граничещи с района на желаното училище. Децата с настоящ адрес извън град Пловдив ще имат възможност да кандидатстват за училищата на територията на общината, но предимството в случая е за живеещите в града. По-ранното подаване на заявления за кандидатстване няма да е от значение, а спазването на крайния срок. Той ще е в края на май, а първото класиране – в началото на юни.

Подаването на заявление за кандидатстване за прием в електронната система ще осигури на родителите възможност за преподреждане на желанията, своевременно получаване на резултатите от класирането и ще спестява време, аргументират се от общината. За родителите, които нямат достъп до интернет, е предвидено подаването на хартиени заявления в училищата, които са им първо желание. В тези случаи данните ще се качват в системата от училищата. Практиката в детските градини показва, че техният процент е много малък. Много важно изискване към всички родители ще е подаването само на едно заявление (по интернет или на хартия). Очаква се наредбата да бъде гласувана в края на месец декември, след което да бъде изготвен необходимия софтуер за системата.

 

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

първи клас, електронна система, кандидатстване, МОН, Пловдив, първокласници

StreetInside

Аз и другите - къде бъркаме

Сряда, 18 Май 2016 / Към себе си
  Как да подобрим отношенията си с хората около нас   Ключова част от човешкото съществуване е способността за изграждаме значими отношения през годините. Има моменти в живота, когато ни е трудно, когато се чувстваме предадени и разочаровани. Понякога това се случва с приятелите, [...]

Марк Зукърбърг ще си вземе дипломата от „Харвард“

Сряда, 08 Март 2017 / Кариера
Създателят на Facebook така и не завърши университета   Вероятно не е изненада, че Марк Зукърбърг е учил в Харвард. Нито е първият студент, отпаднал от престижния университет, който става милиардер. 32-годишният Зукърбърг обаче все пак ще получи дипломата си - не защото ще се върне на с [...]