Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

На сцената всички са равни

Вторник, 06 Юни 2017 / Българи от ново време
601
  • Таня Камбурова

Видя ли у детето промяна, това ми дава спокойствие и вяра, че всички сме равни пред изкуството и любовта, казва диригентът Таня Камбурова

 

 

Само на 29 години Таня Камбурова вече е главен диригент на хор “Свети Иван Рилски” в Дупница. Работи с този състав от 6 години, за които успява да обнови напълно репертоара, като подготвя общо 20 нови песни. През 2011 г. вземат участие в Международен фестивал в град Лариса, Гърция, а през 2014 г. - в Международен фестивал – Охрид, Македония. През 2015г. печелят лауреат Първа степен на Международен хоров фестивал „Маестро Медникаров“, к-к Албена; 2016г.- Лауреат Втора степен на същия фестивал; 2016г. печелят златен медал на Международен хоров конкурс, Флоренция, Италия в категория „еднородни хорове“.

В биографията на Таня Комбурова има и собствени изяви като хор майстор. Завършила е Националната музикална академия „проф. Панчо Владигеров“, специалност хорово дирижиране в класа на професор Крум Максимов.

През 2010 г. създава Вокален състав „АртПоп“, който работи в две групи – деца до 12 годишна възраст и младежи от 12 до 25г.

 

Разкажете как музиката се появи в живота Ви?

 

Бях на пет когато моята майка ме попита дали не искам да свиря на някакъв музикален инструмент. Тя ми предложи да е цигулка, аз отказах, защото исках да свиря седнала. Дядо ми купи първото пиано. Излизайки на сцената за първи път, изпитах емоции непознати за мен и така досега. Музиката е моя живот.

 

Имате голям успех с мъжки хор ”Св. Иван Рилски”. Какво доведе до него?

 

Зад успехите на мъжки хор „Свети Иван Рилски“ стоят безкрайно много труд, устрем и най-вече любов. Моите момчета, както обичам да ги наричам, ми дават много енергия и най-важното, от тях мога да науча много. Тяхната сила ме вдъхновява.

 

В групата АртПоп има много талантливи деца. Децата със специфични нужди приспособяват ли се лесно?

 

Работата в екип, особено ако е свързана с изкуство, предава енергия, която въздейства, мога да кажа, само положително върху деца със специфични нужди. Преди години имах случай на дете, което не общуваше, беше затворено за околния свят. Идвайки в групата, детето започна да говори, намери приятели, проби си път в света на музиката и започна да общува. Музиката е терапия. Работата в екип – също.

 

Музиката помага ли за интеграцията на децата с увреждания?

 

Определено. Докосвайки се до музиката, детето преоткрива нови, непознати светове, усеща емоции, които го вдъхновяват и развиват духовно. Музиката е любов. Влизайки в групата, детето става част от един отбор, който се представя на сцената и те, децата, заедно творят, което е прекрасно. На сцената всички са равни!

 

Смятате ли, че музиката е най–добрата терапия за хората с увреждания?

 

Най- добрата терапия е любовта, а както казах музиката е любов. Изкуството е терапия за всички, не само за хората с увреждания. Всеки докоснал се до музиката, особено качествената, тази която наистина въздейства, усеща разлика. Сякаш музиката е прозорец към необятно пространство, което искаш да достигнеш, и тъкмо се приближиш, се отварят нови простори.

 

Занимавате се с много неща. Работата Ви с деца със специфични нужди какво Ви дава?

 

Аз не го наричам работа, тъй като много обичам това, което правя. Това, което получавам, е много повече от това, което давам. Видя ли у детето промяна, и то положителна, това ми дава спокойствие и вяра, че всички сме равни пред изкуството и любовта и че децата, поставени в неравностойно положение са с изключително богата душевност. Можем да се учим от тях и да се гордеем.

 

Децата, които обучавате са много успешни. Разкажете за тях. Това ли са бъдещите музикални звезди на България?

 

През годините завършиха изключителни музиканти. Виктория Дашова, която в момента завършва магистратура поп и джаз пеене в Национална Музикална академия, в класа по пеене на доц. Алис Боварян. Тя има осъществени записи, участие в мюзикъли, а сега и предстои да работи в чужбина.

Също така, Цветелина Спасова, която е в поп и джаз пеене в класа на доц. Алис Боварян. Тя се изявява в музикалната академия, както и като солистка на мъжкия хор. Сега й предстоят записи.

Йордан Лео Богданов беше приет с една от най-високите оценки по солфеж в академията. Сега му предстои да кандидатства специалност оркестрово дирижиране.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Таня Камбурова, хор Св. Иван Рилски, деца с увреждания, музика

StreetInside

Кризисните години и уроците на живота

Понеделник, 09 Януари 2017 / На предела
7-годишните цикли и как да се справим добре в училището на живота   Всички ние постоянно научаваме по нещо ново в нашето училище на живота, където също трябва да взимаме изпити в кризисните години или времена на драстични трансформации и промени в нашия живот. През тези години ние преми [...]

Поемете контрол над живота си – 3

Сряда, 27 Юли 2016 / Към себе си
  Мислете по позитивен начин за себе си, вярвайте в себе си и ще започнете да виждате промяната   Всеки човек изживява моменти на страх, напрежение и тревожност. Тези чувства може да се окажат пагубни за някои хора, защото толкова много се засилват, че в даден момент се превръщат [...]