Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Скритите успехи: Когато музиката е в сърцето

Четвъртък, 08 Юни 2017 / Българи от ново време
234
  • youtube.com

Пеенето е нещо, с което се раждаш, но успехът не се случва с магическа пръчица, казва Богдана Петрова

 

 

Звездата на Богдана Петрова изгря преди седем години в “България търси талант”. Тя е от хората, които просто се раждат с музиката и талантът й е наистина завладяващ. Къде е обаче това изключително момиче днес и за какво мечтае?

 

 

Какво дете бяхте?

 

Кротко и леко странно дете, хахаха. Възрастните ми казваха, че се държа и разговарям като стара баба. Израстнах пред един черен касетофон в непрекъснато въртене на едни и същи касетки с музика. До ден днешен го помня.

 

Всички знаем поговорката“ музикант къща не храни“. Как реагираха родителите Ви, когато решихте да пеете?

 

Ами аз не реших. Аз просто пеех. Музиката е нещо, с което се раждаш. Тя е вътре в теб и ако не я излееш навън, просто ще се пръснеш. Затова от съвсем малка непрекъснато пеех по цял ден, всякаква музика - от детски песнички за "Черното петленце Джеси" до Марая Кери с "Кен Ли" (хаха).

Качвах се на леглото и си представях, че съм на някоя огромна сцена с още по-огромна публика и така прекарвах, пеейки с часове. Родителите ми дори не ме питаха каква искам да стана когато порасна - беше ясно за всички дори преди наистина да го поискам. Винаги са ме подкрепяли, особенно майка ми от която наследих този талант.

 

Опитаха ли да Ви насочат в друга насока?

 

Единствената насока, която са ми предлагали, е в смяна на стила музика, към който бях поела. Майка ми, като народна певица винаги ме е поощрявала да пея Български фолклор. Но тогава детският ми акъл не възприе тази посока. Впоследствие фолклорът дойде при мен напълно естествено - точно тогава, когато бях готова за него.

Никога не е ставало и дума за друга професия.

 

 

Звездата Ви изгря през 2010 година в шоуто „България търси талант“. Преди това явявали ли сте се на други конкурси?

 

Да, разбира се. Успехът не се случва след размахването на магическа пръчица. Той се случва след години натрупан опит и познания. Явявала съм се и на Music Idol и "Пей с мен" спечелих и един ТВ конкурс в "Шоуто на часът на Милен Цветков" Имам и много награди от международни и национални конкурси за млади поп и джаз изпълнители.

  

Печелите „България търси талант“ през 2010 година. Каква цена платихте за този успех?

 

Определено не е толкова лесно колкото изглежда от телевизора - просто излизаш и пееш и готово. Зад това излизане на сцената се крият седмици - че дори и месеци репетиции.

 

 

След края на шоуто сякаш изчезвате за дълго. Защо?

 

Посветих се на висшето си образование и на себеизрастването ми като изпълнител. Исках да си дам време да открия себе си като музикант, за да мога правилно да предам това, което искам да предавам като усещания на своята публика.

 

Изпълнявате страхотно народна музика. Смятате ли да творите по смело в тази посока?

 

Благодаря. Аз не толерирам авторското творчество в народната музика. Причинатa поради, която започнах да се развивам и в тази посока бе, че исках да откривам и популяризирам забравените стари Български народни песни, познати и помнени от нашите баби. Народната музика трябва да се пази и разпространява, защото тя е безценно културно земно богатство.

 

Лесно ли се твори в България?

 

Творчеството по принцип не е чак толкова сложен процес. Когато имаш какво да изразиш чрез своето творчество, просто го правиш. Но ситуацията в България ми действа много демотивиращо от време на време. Изпадам в едни такива периоди, в които си казвам, че целия ми труд просто няма смисъл и че каквото и да правя никой не го интересува. Обаче после си шибвам два шамара, стягам се и започвам борбата отново.

 

Увреждането има ли значение, когато се бориш за мечтите си?

 

Тук ми се ще да ви излъжа но...сърце не ми дава.
За жалост има. Преди два месеца реших да си направя експеримент и да отида на интервю за работа - работа в тотално различна от музиката посока – просто, за да видя как ще реагира на увреждането ми въпросният работодател. За целта отидох на интервюто без слънчевите си очила и бях напълно откровена. Увреждането ми нямаше по никакъв начин да пречи на работата ми там, но въпреки това работодателят претупа интервюто и се държа с мен крайно неуважително. Представете си щом на едно нищо и никакво интервю отношението е такова - какво остава за шоубизнеса, където нещата са далеч по-сложни.

Но това, както става ясно, никога не би ме спряло да следвам мечтите си и да се себеизразявам чрез музика.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Богдана Петрова, музика, България търси талант, певица, Скритите успехи

Street of Art

Рекорд за новия сингъл на Ред Хот

Събота, 14 Май 2016 / Под прожектора
Dark Necessities влезе в няколко класации на „Билборд“     Новият сингъл на „Ред Хот Чили Пепърс” веднага влезе в няколко класации на „Билборд” и приближава групата до рекорд на U2. "Dark Necessities" e 30-тият сингъл на групата в алтернативни [...]

Ретро парад в Дупница

Събота, 19 Август 2017 / Стил
Над 100 автомобила от миналия век дефилираха за първи път в града   За първа година Дупница стана домакин на парад на ретро автомобили. Колекционери от цяла България посетиха Дупница, за да покажат над 100 модела, основно произведени между 1974 - 1990 г. Най-старите експонати са о [...]