Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Енергийни места: Златолист

Сряда, 09 Август 2017 / Места
1638
  • ilindenpres.bg

В църквата "Свети Георги" е живяла предшественицата на Ванга Преподобна Стойна 

 

Златолист е малко селце в Санданско-Петричката котловина. Намира се на 32 км от Сандански, а за да стигнете до него, трябва да минете през Катунци. Пътят към Златолист не се препоръчва за ниски автомобили, тъй като на места липсва асфалт. В селото живеят не повече от 10 души, но пък е много посещавано от туристи. Тук е църквата „Свети Георги“ и къщата на Преподобна Стойна.

През 2011г и аз самата посетих къщата и храма „Свети Георги” на Преподобна Стойна – хората вярват, че мястото е свещено и за каквото се помолите, ще се сбъдне.

Църквата е построена през 1857 година и също пази много тайни. Една от легендите разказва, че по време на третия кръстоносен поход рицарите, освободили гроба Господен, на връщане минали през Мелник, който е близо до селото. Предводителят им починал, а те го погребали в гробница, върху която издигнали хълм. Местните разказват, че рицарят бил положен заедно с реликва, която носел от Йерусалим и гадаят дали не става въпрос за частица от Светия граал.

 

 

Най-голяма заслуга за магичността на мястото обаче има предшественицата на Баба Ванга – Преподобна Стойна, която е живяла в храма „Св. Георги”. Ослепяла от едра шарка като дете, Стойна сънувала Свети Георги, който я изпратил да отиде да живее в санданското село, защото под църквата имало заровени кръст и икона на светеца. Сляпото момиче заживяво в малка стая на втория етаж на храма, която е запазена и до днес.

Хората, които посещават църквата, събуват обувките си и стъпват върху плочата, защото има поверие, че камъкът излъчва сила, с която лекува болните. Вярва се, че като стъпи на мраморната плоча, човек трябва да погледне иконата на Исус Христос и ако очите на Божия син се отворят, значи душата на този човек е пречистена.

 

 

Първата легенда, която чух за Преподобна Стойна, разказва, че тя видяла човек на мраморна плоча, която се намира в средата на купола на църквата. Приближила се до мъжа и му казала да се моли на Свети Георги, защото децата са му много болни. Той обаче не приема казаното на сериозно. Когато се прибира в дома си, разбира, че това било вярно, върнал се да измоли здравето на трите си деца и е успял. Друга легенда разказва, че турците искали да запалят селото, а Преподобна Стойна предупредила агата, че децата му са болни и той трябва да отиде да ги спаси. Така светицата успяла да спаси и селото, и децата на агата.

В стаичката на пророчицата е скромно, има легло и масичка, на която има тетрадка, където да напишете молитвите си към пророчицата. В двора е гроба на светицата, която умира през 1933 година, а хората вярват, че енергията на това място лекува. До дървото с огромен дънер видях много двойки – за него казват, че лекува безплодие.

 

 

Дървото e тук от столетия, а посетителите на храма се люлеят на люлката, окачена в клоните му за здраве и късмет.

Енергията на Преподобна Стойна била толкова силна, че самата Ванга й гостувала често и изпращала хора при нея.

 

Още от "Енергийни места":

Рилският манастир

Рупите

Рилските езера 

Първите български столици

Светилището край Татул

Караджов камък 

Белинташ

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Златолист, Храм Свети Георги, Преподобна Стойна, енергийни места

StreetInside

Нестандартните решения за постигане на промяна в бизнеса

Сряда, 20 Април 2016 / Кариера
  Когато разчупиш обстановката, хората по-лесно влизат в ролята на обучавани и възприемат посланията     Как може да стане това? С натрупването на достатъчно опит и рутина, тренингите почват да стават подходящ повод да търсим начин за разчупване на стереотипите. Често заяв [...]

Завръщане в бъдещето

Вторник, 22 Ноември 2016 / На предела
  Тяло на паметта, лекуване на кармата и справяне със стреса от миналото     Концепцията "Завръщане в бъдещето" е очарователна. Но как можем да се върнем в бъдещето?! Ако мислим за него наистина обаче, всички ние трябва да се върнем и да почистим миналото си - за да имаме с [...]