Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Енергийни места: Златолист

Сряда, 09 Август 2017 / Места
1331
  • ilindenpres.bg

В църквата "Свети Георги" е живяла предшественицата на Ванга Преподобна Стойна 

 

Златолист е малко селце в Санданско-Петричката котловина. Намира се на 32 км от Сандански, а за да стигнете до него, трябва да минете през Катунци. Пътят към Златолист не се препоръчва за ниски автомобили, тъй като на места липсва асфалт. В селото живеят не повече от 10 души, но пък е много посещавано от туристи. Тук е църквата „Свети Георги“ и къщата на Преподобна Стойна.

През 2011г и аз самата посетих къщата и храма „Свети Георги” на Преподобна Стойна – хората вярват, че мястото е свещено и за каквото се помолите, ще се сбъдне.

Църквата е построена през 1857 година и също пази много тайни. Една от легендите разказва, че по време на третия кръстоносен поход рицарите, освободили гроба Господен, на връщане минали през Мелник, който е близо до селото. Предводителят им починал, а те го погребали в гробница, върху която издигнали хълм. Местните разказват, че рицарят бил положен заедно с реликва, която носел от Йерусалим и гадаят дали не става въпрос за частица от Светия граал.

 

 

Най-голяма заслуга за магичността на мястото обаче има предшественицата на Баба Ванга – Преподобна Стойна, която е живяла в храма „Св. Георги”. Ослепяла от едра шарка като дете, Стойна сънувала Свети Георги, който я изпратил да отиде да живее в санданското село, защото под църквата имало заровени кръст и икона на светеца. Сляпото момиче заживяво в малка стая на втория етаж на храма, която е запазена и до днес.

Хората, които посещават църквата, събуват обувките си и стъпват върху плочата, защото има поверие, че камъкът излъчва сила, с която лекува болните. Вярва се, че като стъпи на мраморната плоча, човек трябва да погледне иконата на Исус Христос и ако очите на Божия син се отворят, значи душата на този човек е пречистена.

 

 

Първата легенда, която чух за Преподобна Стойна, разказва, че тя видяла човек на мраморна плоча, която се намира в средата на купола на църквата. Приближила се до мъжа и му казала да се моли на Свети Георги, защото децата са му много болни. Той обаче не приема казаното на сериозно. Когато се прибира в дома си, разбира, че това било вярно, върнал се да измоли здравето на трите си деца и е успял. Друга легенда разказва, че турците искали да запалят селото, а Преподобна Стойна предупредила агата, че децата му са болни и той трябва да отиде да ги спаси. Така светицата успяла да спаси и селото, и децата на агата.

В стаичката на пророчицата е скромно, има легло и масичка, на която има тетрадка, където да напишете молитвите си към пророчицата. В двора е гроба на светицата, която умира през 1933 година, а хората вярват, че енергията на това място лекува. До дървото с огромен дънер видях много двойки – за него казват, че лекува безплодие.

 

 

Дървото e тук от столетия, а посетителите на храма се люлеят на люлката, окачена в клоните му за здраве и късмет.

Енергията на Преподобна Стойна била толкова силна, че самата Ванга й гостувала често и изпращала хора при нея.

 

Още от "Енергийни места":

Рилският манастир

Рупите

Рилските езера 

Първите български столици

Светилището край Татул

Караджов камък 

Белинташ

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Златолист, Храм Свети Георги, Преподобна Стойна, енергийни места

Street of Hope

Скандалите с уволненията в СМГ продължават

Сряда, 16 Август 2017 / В клас
Министерството на образованието е настояло ръководството на математическата гимназия да върне освободените учители на работа   След като министърът на образованието Красимир Велчев обясни пред медиите как порочната практика за назначаване на млади учители на срочни договори за по една г [...]

Писмо с молба за мир

Сряда, 25 Януари 2017 / Гласът на детето
7-годишно сирийско момиче помоли новия президент на САЩ Доналд Тръмп за помощ   Сирийско момиче, прочуло се с постове в Туитър по време на обсадата на Алепо, отправи зов за помощ от името на сирийските деца в отворено писмо до новия президент на САЩ Доналд Тръмп, предаде Би Би Си, цитир [...]