Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Учени са на път да разкрият една от големите загадки на Вселената

Вторник, 20 Декември 2016 / На предела
1468
  • pixabay.com

Учени използваха лазер, за да "погъделичкат" атоми от антиматерия и да ги накарат да светят. Това е важна крачка към разбулването на една от най-големите загадки на Вселената, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Специалисти от Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) от десетилетия работят над това как да създадат антиматерийна версия на един от най-основните атоми - този на водорода, и да го задържат достатъчно дълго време, за да го изследват.

Според публикация на изданието "Нейчър" става видно, че когато антиводородът е стимулиран с лазер, той произвежда ултравиолетова светлина на същата вълна, като тази на обикновения водород.

Учените се надяват да разберат защо Вселената е съставена от материя, въпреки че при Големия взрив са били произведени еднакви количества материя и антиматерия, които би трябвало взаимно да се унищожат.

През 2013 година изследователите откриха неуловимия Хигс бозон, известен като Божия частица. Резултатите от техните открития съвпадат с прогнозите на Стандартния модел, който обяснява взаимодействията във Вселената на ниво елементарни частици. Специалистите се опитват да установят точността на въпросния модел.

Хигс бозонът беше открит в експериментите ATLAS и CMS - детектори на частици в Големия адронен колайдер на ЦЕРН. Физиците от десетилетия подозираха, че загадъчната частица съществува. Двамата учени, предсказали съществуването на Хигс бозона - Питър Хигс и Франсоа Енглер, бяха удостоени с Нобелова награда за физика.

През 1964 г. Питър Хигс и негови колеги предлагат хипотезата, че навсякъде в пространството съществува едно поле (поле на Хигс) и всички елементарни частици освен фотоните и глутоните взаимодействат с него. В резултат на това взаимодействие частиците получават маса. Според хипотезата трябва да съществува и елементарна частица, която да е свързана с това хигсово поле, но не е самото поле. Тя се ражда, живее известно време и се разпада

С откриването на Хигс бозона се изяснява, как по принцип частици без маса (с нулева маса в покой) успяват да създадат маса в материята.

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Вселена, ЦЕРН, Стандартен модел, атом

StreetView

Бункери музеи

Неделя, 20 Ноември 2016 / Места
Противоядреното убежище на албанския диктатор Енвер Ходжа, бомбоубежището на Мусолини и скритите бункери в Швейцария     Стар противоядрен бункер, построен в центъра на Тирана е открит за посетители, за да напомня за режима на бившия албански диктатор Енвер Ходжа. Бункерът, с площ [...]

Животът на Земята се е родил на сушата

Понеделник, 15 Май 2017 / Места
Гейзери и вулканични потоци може да са били едни от първите огнища на живот на Земята, а също и на други планети   Учени откриха в Австралия едни от най-древните следи за живот на Земята, формирали се край горещите гейзери на сушата преди около 3,5 милиарда години. Пред списание Nature [...]