Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Учени са на път да разкрият една от големите загадки на Вселената

Вторник, 20 Декември 2016 / На предела
888
  • pixabay.com

Учени използваха лазер, за да "погъделичкат" атоми от антиматерия и да ги накарат да светят. Това е важна крачка към разбулването на една от най-големите загадки на Вселената, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Специалисти от Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) от десетилетия работят над това как да създадат антиматерийна версия на един от най-основните атоми - този на водорода, и да го задържат достатъчно дълго време, за да го изследват.

Според публикация на изданието "Нейчър" става видно, че когато антиводородът е стимулиран с лазер, той произвежда ултравиолетова светлина на същата вълна, като тази на обикновения водород.

Учените се надяват да разберат защо Вселената е съставена от материя, въпреки че при Големия взрив са били произведени еднакви количества материя и антиматерия, които би трябвало взаимно да се унищожат.

През 2013 година изследователите откриха неуловимия Хигс бозон, известен като Божия частица. Резултатите от техните открития съвпадат с прогнозите на Стандартния модел, който обяснява взаимодействията във Вселената на ниво елементарни частици. Специалистите се опитват да установят точността на въпросния модел.

Хигс бозонът беше открит в експериментите ATLAS и CMS - детектори на частици в Големия адронен колайдер на ЦЕРН. Физиците от десетилетия подозираха, че загадъчната частица съществува. Двамата учени, предсказали съществуването на Хигс бозона - Питър Хигс и Франсоа Енглер, бяха удостоени с Нобелова награда за физика.

През 1964 г. Питър Хигс и негови колеги предлагат хипотезата, че навсякъде в пространството съществува едно поле (поле на Хигс) и всички елементарни частици освен фотоните и глутоните взаимодействат с него. В резултат на това взаимодействие частиците получават маса. Според хипотезата трябва да съществува и елементарна частица, която да е свързана с това хигсово поле, но не е самото поле. Тя се ражда, живее известно време и се разпада

С откриването на Хигс бозона се изяснява, как по принцип частици без маса (с нулева маса в покой) успяват да създадат маса в материята.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Вселена, ЦЕРН, Стандартен модел, атом

Street of Hope

Вечер на добродетелите в подкрепа на ранното детско развитие

Вторник, 10 Октомври 2017 / Гласът на детето
Всяка година инициативата събира средства, посветени на определена кауза в подкрепа на деца в риск    Осмото издание на благотворителната инициатива „Вечер на добродетелите“ е посветена на развитието, а не на оцеляването и базовите нужди на децата. Каузата е играта, защ [...]

Кариерата на учителите ще зависи и от квалификацията

Понеделник, 08 Август 2016 / В клас
В същото време училищата търсят 1400 преподаватели, още 5000 са в пенсионна възраст       Учителският стаж спира да е единственият критерий за кариерно развитие на педагогическите специалисти. То вече ще зависи и от квалификацията и резултатите от атестирането. Това предвиж [...]