Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Българските ученици искат, но не могат да работят в екип

Вторник, 21 Ноември 2017 / В клас
412
  • pixabay.com

Само 2% от деветокласниците са решили най-сложните задачи

 

Уменията за работа в екип на българските ученици са под средното ниво, показва международното изследване PIZA за 2015 г. За първи път то включва специален модул „Решаване на проблеми в сътрудничество“, в който учениците решават задачи в екип с един, двама или повече виртуални партньори. Резултатите от проучването, проведено сред деветокласници в 51 държави, бяха представени от МОН. Неговата основна цел е да се направи оценка дали учениците могат ефективно да участват в дейности за решаване на проблем съвместно с един или повече партньори, като споделят своите знания, умения и усилия за постигане на определен резултат.

Най-добре в екип работят учениците от Сингапур, Япония, Хонгконг-Китай, Корея, Канада. Най-зле са се представили учениците от Тунис, Бразилия и Черна гора.

Половината от нашите деветокласници се справят лесно при търсенето на информация и с разпределянето на задачите в група, но само единици от тях могат да постигнат съгласие за това как да изпълнят задачата.

 

Данните показват, че училищата, в които е създаден положителен климат на конструктивно сътрудничество между участниците в учебния процес, осигуряват по-добра академична подготовка на учениците, но и по-добра среда за учене и общуване. Учениците, които имат по-добри взаимоотношения с учители, родители и съученици, имат по-високи резултати на този модул и по-ясно изразено положително отношение към работата в екип. Това важи и за онези деветокласници, които смятат, че постиженията им в училище се оценяват справедливо и получават подкрепата на учителите. Учениците, които бягат от час или закъсняват системно, оценяват по-ниско екипната работа и взаимоотношенията си с околните.

Резултатите от проучването са със среден резултат 500 точки. България има среден резултат от 444 точки. Резултатите на българските 15-годишни варират в много широки граници – от 316 до 570, които показва, че у нас има ученици, които умеят да работят екипно и да използват придобитите знания и умения.  Учениците, които са показали висок резултат на този модул, имат и по-високи резултати по останалите области, измервани от PISA – четене, математика и природни науки.

49% процента от българските деветокласници решават само най-лесните задачи, тоест могат да следват предварително разработен план за решаване на ясни и несложни проблеми. Други 49% са се справили със средно трудните задачи, при които се очаква постигане на високо ниво на сътрудничество между участниците в екипа и умение за разпределение на техните роли за постигането на крайния резултат, като комбинират и осмислят необходимата им информация. 2% са деветокласниците, които са решили най-сложните задачи, изискващи не само високо ниво на сътрудничество, но и умение да преодоляват възникнали разногласия, проследяване на напредъка на работа на екипа и способност да управляват процесите в него, както и набелязване на конкретни действия за постигане на крайния резултат.

Тъй като умението да работиш в екип се формира не чрез конкретен учебен предмет, а е резултат от цялостната подготовка на учениците, един от пътищата за по-успешното му усвояване би могъл да бъде по-нататъшна квалификация на учителите в тази област,  както и по-широкото въвеждане на обучение чрез проектен принцип, което дава възможност на учениците да формират у себе си умения за мислене, посочват от министерството.

 

Вижте още:

Всеки трети деветокласник е неграмотен 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

ученици, работа в екип, МОН, PIZA, ПИЗА

Street of Art

Време с децата: Саксийко в света на цветята

Сряда, 29 Ноември 2017 / Стил
  Много обичам от всякъде да лъха добро настроение в тези дни от годината. Цветята са красотата и свежестта на всеки дом, нека и сред тях да има нещо сътворено от нас.   Какво ще ни трябва? Саксия с чинийка Силиконов пистолет Две копчета Ръкавица ( по избор ) Памук Жълъд (1б [...]

Идан Райхел под звездите на софийското небе

Вторник, 23 Август 2016 / Под прожектора
  Световноизвестният музикант Идан Райхел ще открие Фестивала на толерантността   Концертът на мултикултурната формация Idan Raichel Project ще се проведе 17 септември на открита сцена под звездите, изградена сред внушителен античен декор във филмово студио Nu Boyana. Идан Райхел [...]