Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Откривател на таланти оборудва лаборатория

Понеделник, 14 Март 2016 / Българи от ново време
3241
  • Докторантът Никола Каравасилев инвестира стипендията си, за да оборудва кабинет за модерно обучение по физика и астрономия
  • снимка "Карол"
1 / 3

28-годишният Никола Каравасилев дарява стипендията си от 8000 лева, за да помогне на бъдещите учени

 

Учен, учител, един от ръководителите на националния отбор по астрономия, а отскоро и един от хората, които разказват на децата за звездите и космоса в „Музейко“. За Никола Каравасилев казват, че може да запали за науката всеки. Доказват го стотиците деца, преминали през школата му по физика в Софийския университет и десетките медали, получени от учениците му на различни олимпиади.

Той е на 28 години, докторант по астрономия във Физическия факултет, а страстта му е да открива таланти. Спонтанно му хрумва да води кръжоци още през първата си година като студент и така продължава до днес – вече девет години. Признава, че е вдъхновен и от примера на учителя по физика Теодоси Теодосиев.

„Преди година той дойде в корпоративната библиотека, за да ни покаже как един

 

български астроном може да „пренареди” звездното небе

 

като коригира огромен масив данни. Може би към определенията за него трябва да добавим и „програмист”, защото един от основните резултати на неговата дисертация ще е софтуер за корекция на изображения на кълбовидни звездни купове. Това би било „революция в света на инфрачервената астрономия”, при това - предоставена безплатно на световните учени, за да работят, тестват, надграждат, изследват“, разказва Милена Петкова от финансова група Карол. През тази година компанията избра Никола Каравасилев за свой стипендиант, а той на свой ред избра да инвестира стипендията в лаборатория по физика за своите ученици. Сега прозорецът на кабинета, от който излизат много от бъдещите звезди на българската наука, се затваря с паве. Това обаче не спира децата, които отделят от свободното си време, за да решават задачи по физика.

„Само мисълта, че по този начин просвещавам младото поколение и ги вдъхновявам да се занимават с моите любими науки - това ми е достатъчно. И когато виждам самите успехи, които те постигат, това ми дава още по-голяма мотивация да продължавам да го правя, виждам, че това има смисъл“, казва скромно Никола.

 

Какво вдъхновява децата

 

Повечето от децата са от Софийската математическа гимназия. За 14-годишния Борис Панайотов например предизвикателството е, че на подобни състезания не знаеш какво да очакваш от задачите. Вече е златен медалист от олимпиадата по физика в Македония. Деветокласникът Петър Димитров се завръща с бронзов медал от международна олимпиада в Кабан, а съученикът му Георги Александров – със сребърен. За осмокласникът Петър Тодоров пък освен предизвикателство, физиката е и нещо, което ще му помогне да постигне целите си – засега иска да стане архитект.

Наблюденията на метеори и променливи звезди, направени от ученичка на Никола Каравасилев, са включени в базите данни на Международната метеорна организация и на Американската асоциация на наблюдателите на променливи звезди, създадена от Едуард Пикеринг.

Младият учен води и кръжоци в различни училища. А учениците му разказват, че представя науката по такъв начин, че да увлече все повече деца след себе си.

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

физик, ученици, таланти, лаборатория, Никола Каравасилев

Street of Hope

Озарената педагогика: Образованието

Събота, 18 Юни 2016 / В клас
Училището е организирано според нуждите на децата, а обучението става в реалния живот   Проектът на Озарената педагогика за училище вече е готов - има функционална схема, архитектурен план и т.н. На хартия е, но е завършен. Той има четири зони, в които децата учат. Първата зона е учили [...]

Време с децата: Това трудно лятно четене

Четвъртък, 28 Юни 2018 / Родители
Как да откъснем децата от таблетите и да ги накараме да четат книги?   След цяла година учене, писане на домашни до късно вечерта и изтощение, особено ако децата са били в първи клас, лятната ваканция е време на заслужена почивка, тичане с приятели и всякакви други занимания, освен писа [...]