Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

105-годишен обущар живее сам в дебрите на Балкана

Събота, 29 Април 2017 / Истории от града
717
  • в. Борба

Дядо Димитър е заклет непушач и трезвеник

 

105-годишен обущар живее сам в село Костел в дебрите на Еленския балкан. Дядо Димитър Аврамов е роден през далечната 1912 г. Той е само на четири годинки, когато баща му заминава на фронта в Първата световна война и никога повече не се връща, разказва историята в. "Борба". Майка му остава войнишка вдовица и е принудена да се грижи сама за Митко и за по-голямата му сестра. Семейството едва свързва двата края и затова момчето е взето за отглеждане от бабата и дядото. Слад като навършва десетина години, Митко е изпратен да чиракува в град Елена в дюкяна на един обущар. Там той усвоява занаята, който ще се превърне в професията на живота му. След като се прибира в родното си село, младият Димитър отваря свой собствен дюкян и бързо си спечелва славата на най-добрия майстор обущар в околията. Оженва се за най-личната мома – Донка, дъщерята на кмета на Костел. Макар че по онова време Димитър е беден младеж, бъдещият му тъст дава дъщеря си, без да се замисли. „Каза ми: „Ти си само още на 20 години, но вече имаш професия и занаят и бъдещето е пред тебе. Затова на драго сърце те приемам за мой зет и те правя член на семейството си.” И през всичките тези години този човек ме обичаше като свой син”, връща лентата на спомените назад столетникът. Той и съпругата му се радват на дълъг семеен живот повече от 70 години. Баба Донка умира след прекаран тежък инсулт през 2014 г. на 93-годишна възраст. През последните месеци от живота си, прекарани на легло, за нея се грижи верният й съпруг, който по това време вече е навършил 102 години. Той пере и къпе своята бабичка, готви и се грижи за къщата. За съпружеския си живот бившият обущар споделя, че с бабичката си никога не са се карали сериозно. А на въпроса каква е тайната на брачното щастие, с усмивка отговаря: „Мъжът трябва да слуша жена си и да не и се противи. Така, както аз слушах моята”. Освен верен на жена си столетникът е и заклет непушач и трезвеник. „Тъстът ми постоянно ме критикуваше: „Абе, вземи запали една цигара, че да замиришеш на мъж”. Ама на мен цигарите не ми харесваха и така и никога не ги пропуших”, обяснява дядо Димитър.

След 9 септември 1944 г. новата власт национализира работилничката на младия обущар. Тогава той и съпругата му заминават да живеят в Сливен, където той се хваща да работи като обущар във военно поделение. Там семейството прекарва 18 години, след което отново се връщат в родния Костел. През целия си живот дядо Димитър не се е разделял с обущарския чук и калъп и твърди, че това е осмислило жиота му.

Освен смъртта на своята другарка в живота столетникът получава и още един жесток удар от съдбата - загубва единия си син. Днес достолепният старец се гордее със своите внуци и правнуци, които са се изучили и са станали „големи и богати хора”. Всеки от тях е поел по собствения си път в живота, дядо Митко е останал сам в празната къща в старопланинското село навръх Балкана. Доскоро в двора на стареца е имало животинки, за които сам се е грижил. Сам е отглеждал и зеленчуците в малката си градинка. Сега за възрастния мъж се грижи жена от селото, която идва да го наглежда. А денят му минава предимно в малката стаичка с бумтящата през зимата печка, телевизора и стария радиоапарат. Въпреки напредналата си възраст дядо Димитър твърди, че се чувства добре. Имал само малки проблеми с кръвното. За разлика от други хора на неговата възраст, той не е загубил жаждата си за живот и се моли да е жив и здрав, за да се порадва и на останалите годинки, които Бог му е отредил.

 

Иван Първанов, в. "Борба" 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Димитър Аврамов, село Костел, Еленски Балкан, столетник

StreetInside

Умните хора се смеят на мрачни шеги

Понеделник, 30 Януари 2017 / Към себе си
Оценяването на черния хумор не е показател за агресия, а за интелект    Черен хумор обичат хората с висок интелект. Освен това любителите на мрачни шеги не са агресивни и са емоционално устойчиви. Онези, на които такъв хумор не е по вкуса, показват противоположните качества, со [...]

Връчиха наградите „Джон Атанасов“ 2017

Вторник, 10 Октомври 2017 / Кариера
Голямото отличие получи д-р Васил Денчев за постиженията си в квантовата информатика   Д-р Васил Денчев е носител на наградата „Джон Атанасов“ 2017 за неговите постижения в областта на квантовата информатика. Първите му научни постижения включват успешно разработена система [...]