Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

105-годишен обущар живее сам в дебрите на Балкана

Събота, 29 Април 2017 / Истории от града
360
  • в. Борба

Дядо Димитър е заклет непушач и трезвеник

 

105-годишен обущар живее сам в село Костел в дебрите на Еленския балкан. Дядо Димитър Аврамов е роден през далечната 1912 г. Той е само на четири годинки, когато баща му заминава на фронта в Първата световна война и никога повече не се връща, разказва историята в. "Борба". Майка му остава войнишка вдовица и е принудена да се грижи сама за Митко и за по-голямата му сестра. Семейството едва свързва двата края и затова момчето е взето за отглеждане от бабата и дядото. Слад като навършва десетина години, Митко е изпратен да чиракува в град Елена в дюкяна на един обущар. Там той усвоява занаята, който ще се превърне в професията на живота му. След като се прибира в родното си село, младият Димитър отваря свой собствен дюкян и бързо си спечелва славата на най-добрия майстор обущар в околията. Оженва се за най-личната мома – Донка, дъщерята на кмета на Костел. Макар че по онова време Димитър е беден младеж, бъдещият му тъст дава дъщеря си, без да се замисли. „Каза ми: „Ти си само още на 20 години, но вече имаш професия и занаят и бъдещето е пред тебе. Затова на драго сърце те приемам за мой зет и те правя член на семейството си.” И през всичките тези години този човек ме обичаше като свой син”, връща лентата на спомените назад столетникът. Той и съпругата му се радват на дълъг семеен живот повече от 70 години. Баба Донка умира след прекаран тежък инсулт през 2014 г. на 93-годишна възраст. През последните месеци от живота си, прекарани на легло, за нея се грижи верният й съпруг, който по това време вече е навършил 102 години. Той пере и къпе своята бабичка, готви и се грижи за къщата. За съпружеския си живот бившият обущар споделя, че с бабичката си никога не са се карали сериозно. А на въпроса каква е тайната на брачното щастие, с усмивка отговаря: „Мъжът трябва да слуша жена си и да не и се противи. Така, както аз слушах моята”. Освен верен на жена си столетникът е и заклет непушач и трезвеник. „Тъстът ми постоянно ме критикуваше: „Абе, вземи запали една цигара, че да замиришеш на мъж”. Ама на мен цигарите не ми харесваха и така и никога не ги пропуших”, обяснява дядо Димитър.

След 9 септември 1944 г. новата власт национализира работилничката на младия обущар. Тогава той и съпругата му заминават да живеят в Сливен, където той се хваща да работи като обущар във военно поделение. Там семейството прекарва 18 години, след което отново се връщат в родния Костел. През целия си живот дядо Димитър не се е разделял с обущарския чук и калъп и твърди, че това е осмислило жиота му.

Освен смъртта на своята другарка в живота столетникът получава и още един жесток удар от съдбата - загубва единия си син. Днес достолепният старец се гордее със своите внуци и правнуци, които са се изучили и са станали „големи и богати хора”. Всеки от тях е поел по собствения си път в живота, дядо Митко е останал сам в празната къща в старопланинското село навръх Балкана. Доскоро в двора на стареца е имало животинки, за които сам се е грижил. Сам е отглеждал и зеленчуците в малката си градинка. Сега за възрастния мъж се грижи жена от селото, която идва да го наглежда. А денят му минава предимно в малката стаичка с бумтящата през зимата печка, телевизора и стария радиоапарат. Въпреки напредналата си възраст дядо Димитър твърди, че се чувства добре. Имал само малки проблеми с кръвното. За разлика от други хора на неговата възраст, той не е загубил жаждата си за живот и се моли да е жив и здрав, за да се порадва и на останалите годинки, които Бог му е отредил.

 

Иван Първанов, в. "Борба" 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Димитър Аврамов, село Костел, Еленски Балкан, столетник

Street of Art

Рекорд за новия сингъл на Ред Хот

Събота, 14 Май 2016 / Под прожектора
Dark Necessities влезе в няколко класации на „Билборд“     Новият сингъл на „Ред Хот Чили Пепърс” веднага влезе в няколко класации на „Билборд” и приближава групата до рекорд на U2. "Dark Necessities" e 30-тият сингъл на групата в алтернативни [...]

Градината ни лекува

Събота, 16 Април 2016 / Хранене и Здраве
  Дали ще е пред блока или на двора, грижата за цветята е полезна за здравето     Поддържането на спретната градина може да спаси вашия живот. Това е мнението на изследователи от Университета в Харвард, които проведоха мащабно проучване. То добавя нови доказателства към теор [...]