Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

105-годишен обущар живее сам в дебрите на Балкана

Събота, 29 Април 2017 / Истории от града
319
  • в. Борба

Дядо Димитър е заклет непушач и трезвеник

 

105-годишен обущар живее сам в село Костел в дебрите на Еленския балкан. Дядо Димитър Аврамов е роден през далечната 1912 г. Той е само на четири годинки, когато баща му заминава на фронта в Първата световна война и никога повече не се връща, разказва историята в. "Борба". Майка му остава войнишка вдовица и е принудена да се грижи сама за Митко и за по-голямата му сестра. Семейството едва свързва двата края и затова момчето е взето за отглеждане от бабата и дядото. Слад като навършва десетина години, Митко е изпратен да чиракува в град Елена в дюкяна на един обущар. Там той усвоява занаята, който ще се превърне в професията на живота му. След като се прибира в родното си село, младият Димитър отваря свой собствен дюкян и бързо си спечелва славата на най-добрия майстор обущар в околията. Оженва се за най-личната мома – Донка, дъщерята на кмета на Костел. Макар че по онова време Димитър е беден младеж, бъдещият му тъст дава дъщеря си, без да се замисли. „Каза ми: „Ти си само още на 20 години, но вече имаш професия и занаят и бъдещето е пред тебе. Затова на драго сърце те приемам за мой зет и те правя член на семейството си.” И през всичките тези години този човек ме обичаше като свой син”, връща лентата на спомените назад столетникът. Той и съпругата му се радват на дълъг семеен живот повече от 70 години. Баба Донка умира след прекаран тежък инсулт през 2014 г. на 93-годишна възраст. През последните месеци от живота си, прекарани на легло, за нея се грижи верният й съпруг, който по това време вече е навършил 102 години. Той пере и къпе своята бабичка, готви и се грижи за къщата. За съпружеския си живот бившият обущар споделя, че с бабичката си никога не са се карали сериозно. А на въпроса каква е тайната на брачното щастие, с усмивка отговаря: „Мъжът трябва да слуша жена си и да не и се противи. Така, както аз слушах моята”. Освен верен на жена си столетникът е и заклет непушач и трезвеник. „Тъстът ми постоянно ме критикуваше: „Абе, вземи запали една цигара, че да замиришеш на мъж”. Ама на мен цигарите не ми харесваха и така и никога не ги пропуших”, обяснява дядо Димитър.

След 9 септември 1944 г. новата власт национализира работилничката на младия обущар. Тогава той и съпругата му заминават да живеят в Сливен, където той се хваща да работи като обущар във военно поделение. Там семейството прекарва 18 години, след което отново се връщат в родния Костел. През целия си живот дядо Димитър не се е разделял с обущарския чук и калъп и твърди, че това е осмислило жиота му.

Освен смъртта на своята другарка в живота столетникът получава и още един жесток удар от съдбата - загубва единия си син. Днес достолепният старец се гордее със своите внуци и правнуци, които са се изучили и са станали „големи и богати хора”. Всеки от тях е поел по собствения си път в живота, дядо Митко е останал сам в празната къща в старопланинското село навръх Балкана. Доскоро в двора на стареца е имало животинки, за които сам се е грижил. Сам е отглеждал и зеленчуците в малката си градинка. Сега за възрастния мъж се грижи жена от селото, която идва да го наглежда. А денят му минава предимно в малката стаичка с бумтящата през зимата печка, телевизора и стария радиоапарат. Въпреки напредналата си възраст дядо Димитър твърди, че се чувства добре. Имал само малки проблеми с кръвното. За разлика от други хора на неговата възраст, той не е загубил жаждата си за живот и се моли да е жив и здрав, за да се порадва и на останалите годинки, които Бог му е отредил.

 

Иван Първанов, в. "Борба" 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Димитър Аврамов, село Костел, Еленски Балкан, столетник

StreetInside

Разчистете целите си, за да ги постигнете

Събота, 11 Юни 2016 / Към себе си
Как да накараме големите и амбициозни планове наистина да заработят „За да откъснем себе си далеч от ежедневието, от навиците, от менталния мързел, който крие от нас странностите на реалността, ние трябва да получим нещо като истински здрав удар като от дебела сопа.” Йожен Йоне [...]

Кръст за защита от нападение

Понеделник, 30 Май 2016 / На предела
  Още една техника за психическа защита, но трябва да внимавате с нея   Ако сте сигурни, че някой източва енергията ви или ви въздейства разрушително чрез агресията си, това е още един метод за психическа самозащита. Тази техника е наречена „кръст“. Тя е нещо като &b [...]