Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Неочаквано писмо

Неделя, 17 Юли 2016 / Истории от града
1431
  • BoredPanda

Момче с аутизъм, което се проваля на изпитите, получава трогателно послание от училището

 

Рут Кларксън, учител от "Лансбъри Бридж Скул и Спортс Колидж" написа трогателно писмо до 11-годишно момче с аутизъм, което не успява да вземе изпитите си, разказва историята BoredPanda. Въпреки че Бен Туист е дал най-доброто от себе си на изпита, той не получава резултатите, които е очаквал.

Г-жа Кларксън обръща внимание на това, че изпитите не са всичко и пише трогателно писмо до момчето. В него тя посочва, че Бен има много други таланти, които не могат да се измерят с тези тестове. Тя посочва неговия артистичен талант, способностите му в областта на спорта, музикалните му умения, неговата доброта, нарастваща независимост и набляга на голямото развитие, което е постигнал. 

Когато майката на Бен - Гейл Туист прочела писмото, се разплакала. Тя така се трогнала, че публикувала писмото в Twitter с коментар „Плача. Писмо до моя 11-годишен годишен син аутист от неговото училище - „Тези тестове измерват само малка част от теб“.

 

 

 

Проучвания в Европа и САЩ показват, че през 2008 година подобни разстройства се откриват при 1 на 150 деца, през 2010 година вече е 1 на 110 деца, като броят им продължава да нараства. По данни на Центъра за контрол и превенция на болестите в САЩ през 2014-та аутизмът вече се среща в 1 на 88 случая. За сравнение, преди 20 години данните сочат 1 на 10 000 деца. Според някои изследвания една от основните причини за увеличаването на случаите на деца с аутизъм, е използването на пестициди.

 

 

Този вид разстройства на развитието се срещат 4-5 пъти по-често при момчетата, отколкото при момичетата. Според клиничните психолози причините са както генетични, така и замърсяването на околната среда, използването на ваксини, хранителните алергии...

За България няма точни данни за хората с аутизъм. Тази диагноза е поставена на около 17 хиляди души, но се предполага, че реалният брой на децата с подобни симптоми е значително по-голям.

Аутистичните разстройства са различни, но общото между тях е нарушената комуникация на децата и затварянето им в собствен свят. Важно е да се знае, че при някои аутисти интелектът е под нормата, но други деца са свръхнадарени и много талантливи.  

Аутизмът се определя по-скоро като състояние, а не като заболяване. Въпреки това, става въпрос за отклонение от нормалното развитие и поради това засетнатите от аутистични разстройства деца се нуждаят от адекватна терапия, рехабилитация и специализирана помощ. Психолозите са категорични, че колкото по-рано се диагностицира отклонението, толкова по-добре се повлиява от терапията. 

В България на децата с аутизъм често се гледа единствено като на деца с проблеми, които изостават в развитието си, и които трябва да посещават помощни училища. 

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

аутизъм, история, писмо

Street of Hope

Българската Коледа помага на деца с хронични заболявания

Сряда, 30 Ноември 2016 / Гласът на детето
През миналата година благотворителната инициатива събра 2,4 млн. лева   Президентът Росен Плевнелиев даде началото на 14-то издание на инициативата „Българската Коледа“. През тази година кампанията ще бъде насочена към децата с хронични заболявания. Целта е със събраните ср [...]

Озарената педагогика: Образованието

Събота, 18 Юни 2016 / В клас
Училището е организирано според нуждите на децата, а обучението става в реалния живот   Проектът на Озарената педагогика за училище вече е готов - има функционална схема, архитектурен план и т.н. На хартия е, но е завършен. Той има четири зони, в които децата учат. Първата зона е учили [...]