Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

България е рекордьор по жертви на пътя в Европа

Четвъртък, 30 Март 2017 / Общество
260
  • btvnovinite.bg

През миналата година у нас при катастрофи са загинали 708 души

 

България е на първо място в Европейския съюз по брой загинали в катастрофи през миналата година, стана ясно на семинар в столицата, чиято цел беше да се набележат мерки за промяна на черната статистика.

Миналата година у нас на пътя са загинали 708 души – 36 от тях са деца. Близо 1000 са ранени, много от които са останали инвалиди.

По показател загинали на един милион души в катастрофи страната ни оглавява черната класация. В България на 1 млн. души се падат 99 загинали, втора в „класацията“ е румъния с 97 на 1 млн.

С най-добър показател е Швеция, където регистрират три пъти и половина по-малко загинали – 27 загубили живота си на един милион.

Основната причина за големия брой жертви на пътя е високата скорост, но влияние оказват и лошата инфраструктура, лошото обучение на водачите, корупцията, старите автомобили.

От КАТ признават, че камерите не са достатъчно, за да могат да упражняват ефективен контрол. Новата техника трябва да влезе в употреба до края на годината, а тепърва предстоят най-фаталните месеци – юли и август.

В същото време вчера от Столичния КАТ отчетоха с 30% по-малко загинали на пътя през миналата година, като отдават това на засиления контрол.

Друга мярка, предвидена в проект за наредба за регистрационните точки предвижда отнемане на 8 точки от всеки шофьор, който управлява кола или мотор без регистрационни номера.

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

катастрофи, жертви на пътя, катастрофи

StreetInside

Стаж в България подготвя за работа в чужбина

Четвъртък, 04 Май 2017 / Кариера
Карол семестър е програма за обучение в практиката за студенти по икономика и финанси с интереси в областта на капиталовите пазари   Как се кандидатства за стаж във водещи световни финансови институции? Какви въпроси задават? Каква подготовка е необходима и за какви подводни камъни тряб [...]

Излекувайте стреса от миналото

Понеделник, 02 Май 2016 / На предела
  Техника за корекция на кармата, която разрушава енергийния ни баланс   Обикновено проблемите ни - емоционални и психически -  се дължат на разбалансиране на енергията ни заради минали събития и подсъзнателния стрес, който трябва да изчистим. Моля вижте Откъде идва ене [...]