Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Държава на пауза

Събота, 14 Март 2020 / Общество
770
  • сн. Ясен Джабиров, група Забелязано в София
  • сн. Ясен Джабиров, група Забелязано в София
  • сн. Ясен Джабиров, група Забелязано в София
  • сн. Ясен Джабиров, група Забелязано в София
1 / 4

Мерките срещу коронавируса са правилни, но държавата трябва да помисли как да намали щетите върху икономиката

 

Страната е в извънредно положение заради коронавиуса. Ден преди то да бъде обявено в столицата беше пълно с линейки, прибиращи обадили се пациенти със симптоми. Обичайно претъпканите автобуси и тролейбуси бяха полупразни, хората седяха на разстояние един от друг и се гледаха подозрително. Кашлящ младеж беше „помолен“ от водача на тролейбус да напусне превозното средство, а жена, паднала по очи на улицата, трябваше да изчака линейка, защото хората се страхуватаха да й помогнат да се изправи.

В деня, в който извънредното положение беше обявено, пред аптеките и суперкамаркетите се извиха опашки, а властта, която досега беше уверявала, че няма нужда от паника, обяви, че всеки, който наруши наредби, правила или мерки против разпространението на заразна болест, в това число и карантина, ще бъде наказван с лишаване от свобода до 3 години и глоба от 1000 до 10 000 лв.

 

Всичко е затворено

 

От днес работят само магазините за хранителни стоки и аптеките, както и хората, чиято работа наистина изисква физическо присъствие. Засега със засилени мерки за сигрност остават отворени банковите клонове, работи и градският транспорт. Децата остават вкъщи, а учителите в момента търсят безплатни варианти за организиране на виртуални стаи. Лекциите и изпитите на студентите се отлагат. 

Положението ще остане такова до 29 март, ако няма друго разпореждане. А ние ще трябва да свикнем да живеем по различен начин. Мерките са драстични, но далеч не са пресилени. Защото за по-малко от седмица потвърдените случаи на коронавирус станаха 41, а жертвите – две. А фактите показват, че заразата се разпространява из страната от минимум три седмици и при този начин на заразяване – средно трима души от един носител на вируса, означава, че вероятността да има хиляди заразени, които не са тествани, е огромна. Тестовете са малко и в началото на кризата, когато трябваше да се тестват всички, завърнали се от рискови места, властта ги пестеше.

 

Здравната система

 

По-лошото е, че българската здравна система е слаба, лошо организирана и неспособна да се справи с криза от мащабите на Италия, или дори в пъти по-малка. Тук по статистика има 53 173 болнични легла, 21 клиники за интензивно лечение и 2000 броя апарати за подаване на кислород. От тях само 1463 са в болници, а 142 са в извънболничната помощ. Това означава, че при около 2000 души в тежко състояние, лекарите ще трябва да избират кой да живее и кой да умре.

Националният оперативен щаб е направил поръчка за нови 200 броя респиратори. Същевременно България е изразила интерес за участие, ако се постигне общоевропейско решение за процедура, чрез която държавите членки да получават респиратори от производители.

Капацитетът на инфекциозните клиники и отделния в България за приемане и лечение на пациенти с COVID-19 може да бъде удвоен в рамките на 24 часа при необходимост, информира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Към момента функционират 740 инфекциозни легла у нас, а по заповед на министъра на здравеопазването допълнително са разкрити и вече са в готовност за работа 3 допълнителни лечебни заведения за болнична помощ в столицата. При необходимост същата мярка ще бъде приложена и в други градове в страната. За всичко това обаче трябва време и подготвен медицински персонал.

При опитите за трансформация на лечебни заведения в инфекциозни обаче, като например намерението на Столична община да преустрои Втора градска болница, част от медицинския персонал обяви, че ще напусне. В много болници лекари и медицински сестри обявиха, че не разполагат със защитни средства срещу заразни заболявания. Имаше и подадени оставки.

Такава е ситуацията на много места, още повече, че кризата с коронавируса започна на фона на нестихващи протести на медицинските сестри заради ниските им заплати. Няма и достатъчно лекари специалисти по инфекциозни заболяния, а смътността от тежки респираторни заболявания и досега не е била ниска.  Така че, забраната за движение на хора и опитът да се ограничи разпространението на вируса дори са закъснели. 

 

Кога получаваме помощ

 

Сбъркан е и моделът /световния/ за получаване на медицинска помощ – заради целта хората да не предават инфекцията, те трябва да стоят вкъщи и да се консултират по телефона с личните и лекари и едва когато получат тежки симтпоми да бъдат транспортирани в болница след обаждане на спешния телефон 112. Но според лекарите, когато човек вдигне температура и започне за кашля силно, състоянието му вече е тежко и той трудно може да бъде спасен. Тоест, ако човек има слаби симтпоми, той на практика не може да получи медицинска помощ, защото е принуден да стои в изолация, а когато вече има право на такава, вече е въпрос на добра апаратура и мотивиран персонал, което не достига. Така че единственият начин да се опазим е да избягваме ситуации, при които можем да се заразим.

Подобни мерки обявиха редица европейски държави, а практиката в Китай показа, че те работят. Затова, колкото и да е трудно да сложим живота си на пауза, изолацията е правилно решение, а за щетите върху икономиката е важно държавата да помисли още отсега. Както и за родителите, които ще бъдат принудени да останат при децата си вкъщи. Иначе, покрай огромните загуби от тази криза може да се научим да бъдем и повече хора – цветарски магазини подаряват останалите им преди затварянето цветя, театри и музеи предложиха виртуални разходки на хората, които трябва да останат по домовете си, издателства на учебна литература пуснаха безплатен достъп до електронните варианти на помагала и учебници. Много млади хора предложиха помощ на възрастните си съседи с покупките от първа необходимост.

Държавата може да е на пауза, но животът продължава. По нов начин.

 

Как изглежда София в първия ден от извънредното положение - вижте в галерията.

 

Виртуална разходка: 

Къща музей на Иван Вазов

Националния археологически институт с музей при БАН

Национална галерия "Двореца"

Национална галерия "Квадрат 500"

Музей на социалистическото изкуство

Археологическо ниво Базилика Света София

Национален Политехнически музей

Регионален исторически музей София

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

коронавирус, зараза, карантина, извънредно положение, хора, лекари, зараза

StreetView

Добринище – тишина, спа и високопланински гледки

Събота, 29 Август 2020 / Места
В пиринското градче ще ви посрещнат като скъп приятел   Добринище е чудесен вариант за семейна почивка, ако търсите спокойствие и обичате природата. Тук хората са сърдечни и повечето от тях ще ви посрещнат в дома си като гости, а не като клиенти. Въпреки че градът се храни основно от ту [...]

Пътуване до Бали: Сблъсък на световете

Петък, 29 Юли 2016 / Приключения
Съзвездията над мен бяха напълно различни от всичко, с което така бях свикнала вкъщи   Mечтаете за много и различни пътувания? Гледате предавания по телевизията, изследователски и приключенски филми и се потапяте през филмите в различните светове с нагласата, че това няма как да ви се с [...]