Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Щастието като национална политика

Понеделник, 20 Март 2017 / Общество
816
  • pixabay.com

Защо в Норвегия и Дания хората са най-щастливи и каква е тайната на малката държава Бутан?

 

Днес е международният ден на щастието. Той се отбелязва за шеста година след резолюция на ООН, в която е декларирано, че стремежът към щастие и благополучие е фундаментална цел на човечеството.

Това означава, че държавите трябва да осигурят справедлив и балансиран подход към икономически растеж, който да допринася за устойчиво развитие, изкореняване на нищетата и осигуряване на щастие.
„Щастливите страни са онези, които имат здравословен баланс на просперитет и социален капитал, което означава високо ниво на доверие в обществото, ниски нива на неравенство и увереност в правителството", отбеляза Джефри Сакс, специален съветник на генералния секретар на ООН, цитиран от „Ройтерс“.

ООН публикува Доклад за световното щастие от 2012 година насам. Документът отчита показатели като брутен вътрешен продукт на човек от населението, продължителност на живота, спазване на гражданските свободи, гарантирана заетост, ниво на корупцията, както и резултати от допитване до общественото мнение (за личната свобода, увереността в утрешния ден, щедростта, причините за радост и безпокойство).

 

Норвегия изпревари Дания


Според тазгодишното изследване най-щастливата страна в света е Норвегия. Скандинавската страна е изместила Дания от първото място в класацията.

България е на 105 място в тазгодишната класация, тоест отново сме сред нещастните нации. Преди държавата ни се подрежда Египет, въпреки че страната изпадна в тежка ситуация след Арабската пролет. На много по-предни позиции са Либия, Ливан и Филипините.

Румъния е на 57-а позиция, Турция - на 69-а. Русия е на 49 място в класацията. Страните в региона на Субсахарска Африка, заедно със Сирия и Йемен, са сред най-малко щастливите от общо 155 държави, участващи в класирането на ООН.

 

Щастливият Бутан

 

Инициативата за деня на щастието е на кралство Бутан, което за изчисляване на нивото на благополучие на нацията въвежда показателя Брутно национално щастие от 1972 г. Според тогавашния крал Джигме Сингай Вангчук стандартните макроикономически показатели не отразяват нивото на благополучие на страната.

 

 

Бутан е малка държава в Хималаите, чието население не е сред богатите в света, но е на предните места в класацията по щастие, изпреварвайки богати държави като САЩ и Япония. Държавата решава да превърне щастието в национална политика, като въвежда принципи за национално благоденствие: опазване на околната среда, природосъобразно развитие, съхраняване на автентичната култура и мъдро управление. Благодарение на тях, Бутан успява да се справи с бедността, която е засегнала голяма част от населението. 75% от територията на страната е останала залесена. От тях повече от една четвърт са защитени територии и национални паркове. Страната е интересна комбинация между традиционната тибетска култура, будистките светини и модерното мислене и вероятно точно затова общото национално благоденствие е по-важно от Брутния вътрешен продукт.

От февруари 2016 г. държавен министър по щастието има в Обединените арабски емирства. През януари 2017 г. департамент по щастието беше създаден в индийския щат Мадхия Прадеш.

 

Вижте още:

Гнездото на тигъра 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

ден на щастието, ООН, Доклад за световното щастие, Норвегия, Дания, Бутан

StreetInside

На път

Петък, 11 Ноември 2016 / Към себе си
„Млади автори“: Може би накрая ще установя, че съм това, което винаги съм търсил     На път съм. Себе си търся! Няма по-вълнуващо пътуване от това. Не зная кога точно започна и откъде. В него няма отправна точка нито пътеводна звезда. Пред себе си не съзирам примери ж [...]

Неправилното дишане при стрес

Вторник, 20 Септември 2016 / Към себе си
Опасна ли е хипервентилацията   Хипервентилацията буквално означава предишване. За да се случи това, човек трябва да диша много по-бързо и по-дълбоко от нормалното темпо на дишане. Обикновено респираторният показател е по-висок от 20 дъха на минута. Понякога това е стряскащо, защото ус [...]