Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

ВАС върна плана за Пирин за екологична оценка

Петък, 27 Април 2018 / Общество
311
  • wwf

България е осъдена от Съда на Европейския съюз за липсата на защита на птици в Рила 

 

Според българското и европейското законодателство, както и според решенията на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО, от което е част Национален парк Пирин, планът за управление на защитената територия трябва да се подлага на екологична оценка. Това е постановил Върховният административен съд на 26 април по делото, заведено от природозащитниците срещу решението на Министерството на околната среда и водите.

Новият проектоплан предвижда още по-голямо застрояване и допускане на дърводобив в 60% от територията на парка. Има планове за изграждане на 333 км писти и 113 км съоръжения, твърдят от коалицията „За да остане природа в България“.

През март 2017 г. тогавашният министър Ирина Костова излезе с решение, че планът за управление на защитената територия няма нужда от екологична оценка. Затова природозащитниците обжалваха документа в съда. В защита на Пирин са събрани и 125 хиляди подписа от целия свят.


Настоящият министър на околната среда и водите Нено Димов многократно е заявявал, че ще се съобрази с решенията на съда по казуса с Пирин. Въпреки това министерството може да обжалва решението на ВАС на втора инстанция, ако пожелае, посочват от Световния фонд за дива природа (WWF).
Коалицията от природозащтни организации обжалва и решението на правителството от декември 2017 г., с което беше дадена зелена светлина за изграждането на втори лифт в Банско. Според природозащитниците на практика с решението държавата дава възможност да се строи в 48% от територията на Национален парк Пирин. Първото заседание по делото е насрочено за 14 май.

 

ЕС осъди България заради Рила 

 

България не е обявила за специална защитена зона цялото орнитологично важно място, обхващащо Рила планина. Освен това не е класифицирала най-подходящите по брой и площ територии за опазването на видове птици, конкретно определени съгласно директивата за опазването на дивите птици, поради което не е изпълнила съответните си задължения по тази директива. Това реши Съдът на Европоейския съюз и осъди България да плати съдебните разноски, съобщи Lex.bg. 

В съобщението на съда в Люксембург се казва, че Рила е важен регион на обитаване на птици и една от най-значимите територии в Европейския съюз за опазването на около 130 вида гнездящи птици. От европейско природозащитно значение са 41 вида, като един от тях е застрашен в световен мащаб.

Съдът припомня, че през 2016 г. Европейската комисия предяви иск срещу България, тъй като в специалната защитена зона "Рила" не е било включено орнитологично важното място "Рила" в неговата цялост, т.е. останали са незащитени територии, които по брой и площ са най-подходящи за конкретно посочени от Комисията видове птици в съответствие с Директива 2009/147 относно опазването на дивите птици.

Тогава от комисията съобщиха, че завеждат дело срещу България пред Съда на ЕС поради неизпълнението на страната на задължението за опазване на уникалните местообитания и на важни видове птици в Рила планина. Съгласно законодателството на ЕС за опазването на дивите птици държавите членки са длъжни да определят специални защитени зони за опазване на застрашените от изчезване видове, на уязвимите към промените в местообитанията им птици или на птиците, считани за редки или нуждаещи се от специална грижа.

През 2016 г., когато ЕК заведе делото срещу България в Люксембург, страната ни по преценка на властите в Брюксел е класифицирала правилно 72% от зоната като специална защитена зона. По този начин обаче не са обхванати важни части от местообитанията на 17 застрашени вида птици. Така се застрашават видове като пернатоногата кукумявка (Aegolius funereus) и врабчовата кукумявка (Glaucidium passerinum), както и белогърбия кълвач (Dendrocopos leucotos), трипръстия кълвач (Picoudes tridactilus), лещарката (Bonasa bonasia) и черния кълвач (Dryocopus martius), обясниха от комисията.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Национален парк Пирин, план за управление, природозащитници, природа, защитена територия

Street of Art

Глухарчето лекува почти всичко

Понеделник, 19 Септември 2016 / Хранене и Здраве
  Лечебните му свойства са наистина многобройни   За вълшебните свойства на глухарчето, на което всички ние като деца сме се радвали, е изписано много. И има защо – доказано е, че това на пръв поглед обикновено растение лекува поне 20 болести. Вероятно затова е любима храна [...]

Изхвърлете микровълновата печка

Понеделник, 04 Април 2016 / Хранене и Здраве
  Лесно е да стоплиш храната за по-малко от минута и харчи по-малко ток. Но дали си струва?   Бързо и лесно затопляме или приготвяме храната, особено когато се прибираме смазани от работа. Или пък загряваме бебешкото мляко само за 20-30 секунди през нощта. Да, ако микровълновата [...]