Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Четиридневната работна седмица: Един успешен експеримент

Неделя, 12 Май 2024 / Кариера
152
  • pixabay.com

Всяка трета компания, изпробвала модела, отчита положителни резултати

 

Концепцията за по-кратката четиридневна работна седмица не е нова, но в годините около пандемията и особено след нея постепенно започна да се превръща от мечта и експеримент в реалност.

Най-мащабното доказателство за това, че този нов модел на работа вече започва да се налага, е приключилият вече доста отдавна най-голям по рода си експеримент във Великобритания, за който разказва Си Ен Ен, цитиран от БТА.

В рамките на този тест в периода от юни до декември 2022 г. на служителите в 61 организации и компании на Острова беше разрешено да изработят 80 на сто от обичайните работни часове, при условие че изпълнят 100 на сто от обичайната си работа.

Близо година и половина след края на този експеримент по-голямата част от компаниите, или точно 89 на сто, участвали в него, все още позволяват на служителите си да работят по този начин, а над половината (51 на сто) напълно са официализирали този работен модел, сочи доклад от един от организаторите на теста.

Проучването е разпространено преди дни от мозъчния тръст "Отономи" (Autonomy), организирал теста съвместно с неправителствените организации "Фор дей уийк глоубъл" (4 Day Week Global) и "Фор дей уийк Ю Кей кампейн" (4 Day Week UK Campaign) и изследователи от университетите в Кеймбридж и Оксфорд, както и от Бостънския колеж.

Докладът показва, че намаленото работно време е било изключително благоприятно както за служителите, така и за компаниите. В края на тестовия период служителите са се чувствали по-добре физически и психически, радвали са се на по-добър баланс между работата и личния си живот и като цяло са били по-удовлетворени.

Мениджърите в 28 от организациите, участвали в експеримента, пък посочват, че той е имал положителни ефекти и върху компаниите им. Текучеството на персонала е намаляло, наемането на нова работна ръка било улеснено, а служителите работели все по-добре.

Близо половината от компаниите, участвали в експеримента, са от сферата на маркетинга и рекламата, професионалните услуги и нестопанския сектор. Останалите са пръснати в почти всички други отрасли, вкл. строителство, промишлено производство, търговия на дребно, здравеопазване, култура и развлечения.

Очевидно успешният експеримент несъмнено ще предизвика още по-сериозен натиск върху работодателите да възприемат по-гъвкаво работно време.

Междувременно ново проучване, направено от Си Ен Би Си/Дженерейшън лаб и цитирано от "Бизнес инсайдър", установи, че младите хора на възраст между 18 и 34 години са твърдо за четиридневна работна седмица. 81 на сто от тях смятат, че това ще повиши продуктивността им, а само 19 на сто са на обратното мнение.

И друго проучване, поръчано от сп. "Нюзуик" и реализирано от "Редфилд енд Уилтън стратеджис" (Redfield & Wilton Strategies) сред 4000 работещи американци, достига до подобни изводи. 63 на сто от тях апелират да се премине към четиридневна работна седмица, а 46 процента са на мнение, че това ще увеличи производителността им.

Сред различните възрастови групи най-силно за по-кратката работна седмица се застъпват младите хора. 74 на сто от тях изрично посочват, че биха желали да работят само четири дни седмично, а само 8 на сто са против. 

При четиридневната работна седмица часовете за работа седмично спадат от 40 на 32, но принципно компаниите изискват обемът на свършената работа да не намалява. Концепцията се тества освен във Великобритания и в САЩ, Ирландия и други страни. В САЩ вече има и конгресмени, които се застъпват за идеята. Според Бърни Сандърс, председател на сенатската комисия по здравеопазване, образование, труд и пенсии, "тъжната реалност е, че американците работят повече часове от много други богати нации". Според него това трябва да се промени и решението е да се приеме четиридневна работна седмица.

Все пак такава промяна не е подходяща за всички работни места, смятат експерти. "Компресирането на определен обем работа в по-малко работни часове в някои сектори може да предизвика бърнаут (професионално прегаряне - бел. ред.)", казва Майкъл Бейнс, съосновател и главен изпълнителен директор на "Кларифай кепитъл" (Clarify Capital). Възприемането на четиридневна работна седмица определено е нещо добро и разумно, но трябва да се пипа мъдро и внимателно при налагането й, заключава той.

 

Източник: БТА

 

Едва 17% от фирмите не прилагат работа от разстояние

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

работна седмица, работно време, работа, кариера, бизнес

Street of Art

Докога ще въртим стрелките?

Петък, 26 Март 2021 / Хранене и Здраве
Всъщност от правителството зависи да спрем да сменяме времето два пъти в годината    Понеже предстои този уикенд да превъртим за 84-ти път стрелките, сметнах за полезно да разкажа докъде сме я докарали в борбата срещу тази порочна практика.   Ето хронологията накратко: Ме [...]

Храната на бъдещето: Салата от стелажа в Корея

Понеделник, 05 Юли 2021 / Хранене и Здраве
Промените в климата и увеличаващото се население на планетата бавно променят хранителната индустрия   Тази година в зеленчуковата ни градина е същински хаос. Причините са много и повечето не зависят от нас. Само с доматките сбъркахме, че ги засадихме малко по-късно, когато вече бяха твъ [...]