Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Четирите принципа на мотивацията

Неделя, 02 Април 2017 / Към себе си
2168
  • Dilan Siebel, Unsplash.com

Просто изпълнявате очакванията и задълженията, наложени от други, или правите нещата, които ви носят радост?

 

 

Когато говорим за мотивация, е важно да говорим за това, което е важно за нас самите. Не става въпрос за някой друг и това, което той иска за нас. Затова, ако просто се опитвате да изпълните задълженията и очакванията, наложени от другите, никога няма да имате собствено желание да положите усилие и да се справяте с предизвикателствата. А това означава, че и в по-малка степен ще постигате успехи в начинанията си. Ето няколко неща, които ни пречат да сме успешни и няколко идеи как да открием какво ни мотивира.

 

Не сте сигурни какво искате да правите

 

Неясната цел е най-честата причина, поради която ни липсва мотивация. Ако искате да спечелите повече пари, не може просто да го кажете и то да се случи като на магия. Нещата не се случват така. Без ясна посока пътят често е безкраен, човек лесно се отказва по средата или никога не може да види знака, който да го отведе до финала.

 

Не сте готови за промяна

 

„Да оставим това за утре“. Това е най-типичната реплика на човек с недостиг на мотивация. Може би понякога сме твърде големи оптимисти, мислейки че нещата не са толкова лоши и всичко може да почака до утре. Може да искате да отслабнете от години, но да започнете да правите упражнения едва когато лекарите ви кажат, че имате диабет. Обикновено хората започват някаква промяна едва когато са на ръба.

 

Просто не можете да го направите

 

Когато срещнете трудна задача, би трябвало да можете да се мотивирате сами, а не просто да се откажете, защото изглежда непосилна. Вместо да отлагате, което обикновено прави нещата по-трудни, трябва да преодолеете инерцията. В личния живот самомотивацията е още по-важна. Помислете за безбройните пъти, в които не ви се е ходело до фитнеса или не сте направили усилия да спестявате повече. Как ви кара да чувствате това? Може би неудовлетворени и недоволни от живота. Но ако можете да постигнете повече, това ще ви донесе гордост и радост.

 

Разберете какво ви мотивира

 

Има два вида на мотивация:

Присъща: да правите нещо, което ви носи удовлетворение. Вътрешните мотиватори включват това да се забавлявате, да ви е интересно и да имате лично предизвикателство от дадена задача.

Несвойствена: да правите нещо, за да получите поощрение, пари, власт...

Ако установите, че сте мотивиран от външни причини, опитайте се да погледнете на нещата през вашата лична цел.

Да кажем, че целта ви е да влезете във форма - опитайте се да мислите за това, какви видове награди лично за себе си ще получите по време на пътуването към целта или след постигането й.

 

Моделът на Скот Гелър

 

Професорът в катедрата по психология в университета „Вирджиния Тех“ Скот Гелър въвежда 4-те принципа на самомотивацията: компетентност, последствия, избор, и общност.

Компетентност – задайте си въпросите дали вярвате, че може да направите нещо и дали то ще работи. Ако отговорът на двата въпроса е „да“, би трябвало да имате достатъчно желание за това, с което се захващате.

Ако не вярвате, че можете да го направите, никой друг няма да ви повярва. Ако не мислите, че нещо ще работи, тогава какъв е смисълът да опитвате?

 

Последствия – тук въпросът е струва ли си.

От деня, в който сте били родени, всичко, което сте направили, е, защото сте го искали. Когато смятате, че правите нещо полезно, вие сте по-решителни. Ако искате да влезете във форма, изчислете плюсовете и минусите от това, което следва. Може да се чувствате изморени след тренировка, но като резултат получавате добра физическа форма и ползи за здравето.

 

Избор - когато имате чувство за автономия, вие сте по-вдъхновени да доведете нещата докрай.

Помислете за времето, когато сте били деца. Всеки ден се събуждахте с нетърпение да се втурнете към училище или просто ходехте по задължение? Истината е, че много от нас просто завършват училище, защото смятат, че така трябва, а не защото това им носи радост и удовлетворение. Ако искате да направите нещо, правете го за себе си. Думата „трябва“ в повечето случаи не работи. Ако искате да сте здрави, това няма да стане само с препоръките на лекаря към вас. Вие трябва да искате да сте здрави и да работите за това.

 

Общност - социалното включване е от решаващо значение. Хората, които имат усещането за връзка с други хора, се чувстват мотивирани и по-щастливи.

Силата на един човек е ограничена. Всеки си има слабости. Когато нещата станат трудни, винаги е добре да има някой, който да ни напомня и да ни окуражава. Понякога може да се наложи някой да ви помогне да повярвате в себе си и това е нормално, така както вие на свой ред ще помогнете на някой да намери верния път към себе си.

 

Източник: Lifehack.org 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

мотивация, успех, щастие

StreetView

Енергийни места: Караджов камък

Неделя, 05 Февуари 2017 / Места
Дотук може да стигнете само пеша, а гледката е невероятна   Караджов камък е високо скално плато на височина от 1448 м в чиито отвесни стени има тесен улей с голям заклещен в скалите камък. Това е втората точка от енергийния триъгълник Белинташ - Караджов камък - Кръстова гора. Намира [...]

Олимпийските съоръжения след игрите

Събота, 20 Август 2016 / Места
Само чрез разработване на обектите инвеститорите могат да си върнат парите, които са инвестирали в изграждането на парка за олимпийските игри   След 21 август всички медали ще са спечелени.Вълнението ще се е уталожило и тълпите ще са се разпръснали, тъй като Олимпийските игри 2016 прикл [...]